شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، گزارشها حاکی از آن است که شرکت ارتباطات زیرساخت ایران با همکاری یک شرکت چینی در حال راهاندازی فاز جدید فیلترینگ برای محدودیتهای شدیدتر روی پروتکلهای رمزنگاری است که بر این اساس انتظار شرایط بدتری برای فیلترشکنها و اینترنت در روزهای آینده داریم.
نظام هر زمان اراده کند، فیلترشکنها را کاملا مسدود میکند
این در حالیست که معاون دادستان کل کشور چندی پیش از ادامه روند فیلتر تلگرام خبر داده و گفته بود که مسدودسازی تدریجی فیلترشکنها طبق برنامه از پیش تعیینشده است. عبدالصمد خرمآبادی در قالب یادداشتی در کانال خود در پیامرسان سروش نوشت: «مسدودسازی تلگرام به طور موفقیتآمیز طبق برنامه پیش میرود. فیلتر و مسدودسازی قسمتی از تلگرام در ایران باعث سقوط فاحش رتبه تلگرام در ایران و جهان شده است. آنچه نمودار سایت الکسا ترسیم کرده، نشاندهنده منحنی سقوط ناگهانی و آبشاری رتبه تلگرام است. ظرف چند روز رتبهtelegram. me یکصد پله در ایران و دهها پله در جهان سقوط کرد. با وجودی که برای انتقال آرام مردم به پیامرسانهای داخلی هنوز برخی از نسخههای فارسی تلگرام مسدود نشدهاند و با وجود اینکه هنوز مبارزه جدی با فیلترشکنها انجام نشده، در مرحله اول مسدودسازی, عدم بازدید بسیاری از کاربران از تلگرام موجبات سقوط فاحش رتبه این پایگاه اینترنتی را در ایران و جهان رقم زده است. مسدودسازی تدریجی فیلترشکنها طبق برنامه از پیش تعیینشده است. نظام جمهوری اسلامی هر زمان اراده کند فیلترشکنها را به طور کامل مسدود خواهد کرد. توانایی فنی نخبگان سایبری نیروهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی فوق تصور است. هنوز از توانایی این نیروها برای مبارزه با فیلترشکنها استفاده نشده است.»
هزینه مادی و معنوی بسیار زیاد مسدودیت فیلترشکنها
الیاس منادی، کارشناس اینترنت
از زمانی که تلگرام فیلتر شد و مسئولان آنطور که باید از فیلترینگ این شبکه اجتماعی جواب نگرفتند اقدامات برای مسدودسازی شدیدتر فیلترشکنها آغاز شد. البته از همان ابتدا هم مصوبهای برای فیلترشکنها ارائه شد که تلگرام نباید با فیلترشکنها هم قادر به ادامه فعالیت باشد. به همین منظور برخی از فیلترشکنهایی که بیشتر در دسترس عموم قرار داشت به طور کلی از رده خارج شدند و کاربران که بارها در دفعات قبلی هم نشان داده بودند، به دیگر فیلترشکنها و استفاده از آنها روی آوردند. اختلالاتی در هفته اخیر در اینترنت کشور روی داده است که بسیاری از کاربران نسبت به آن اعتراض داشتهاند. شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان متولی اجرای فیلترینگ باید این حرکت را انجام دهد. شنیدهها از چندی قبل حاکی از این موضوع است که مسئولان از آنجایی که تجربههای قبلی نشان داده است، پیشبینی میکردند که استفاده از فیلترشکنها رونق بگیرد. به همین منظور همکاریهایی را با شرکتهای مختلف و از جمله یک شرکت چینی آغاز کردهاند که روند مسدودسازی فیلترشکنها را سرعت بدهند. بنابراین طی هفتههای آتی باید در انتظار کندی بیشتر اینترنت و موج جدید اعتراضات باشیم. همچنین انسداد فیلترشکنها هم وارد فاز جدیدی خواهد شد که شاید کاربران باز هم به دنبال دیگر نمونههای فیلترشکنها باشند که تعدادشان در فضای مجازی کم هم نیست. به طور کلی اگر بخواهیم نگاهی به وضعیت فیلترشکنها در ماههای اخیر بیندازیم، کاملا مشخص است که تلاش میشود از فعالیت آنها جلوگیری شود؛ اما اینکه از نظر فنی چنین کاری ممکن است یا نه، پاسخش این است که ممکن است، اما هزینه مادی و معنویاش به اندازهای بالاست که میتوانیم آن را نشدنی حساب کنیم.