صفحه اصلی / اقتصادی / کشاورزی / خشکسالی میهمان ناخوانده کرمان
خشکسالی میهمان ناخوانده کرمان

خشکسالی میهمان ناخوانده کرمان

ابعاد فاجعه خشکسالی و کم آبی در استان کرمان بیشتر از همیشه گسترش پیدا کرده است و برای مقابله با تبعات منفی اجتماعی، اقتصادی آن باید چاره اندیشی فوری شود.

به گزارش کسب و کار نیوز، استان کرمان به دلیل اقلیم و آب و هوای گرم و نیمه خشک از دیرباز با مشکل کم آبی روبرو بوده است و کاهش نزولات جوی در سالهای خیر این معضل را شدت بخشیده است.
هرچند مردمان سخت کوش دیار کویر با تلاشی ستودنی و ارائه راهکارهایی نظیر حفر قنات، آب شرب و کشاورزی خود را تامین کرده اند، اما افزایش جمعیت و گسترش شهرنشینی و مصرف بی رویه، کم آبی را به مرحله بحران رسانده است.
دولت در سالهای اخیر تلاش داشته با ارائه طرح هایی نظیر همیاران آب و الگوی جایگزین کشت و اجرای آبیاری تحت فشار گام های بزرگی برای مقابله با کم آبی و هدر رفت آب بردارد ولی سرعت و ابعاد خشکسالی بزرگتر از اقدامات مسئولان بوده است.
بنابراین نیاز فوری است که مسئولان و مردم برای مقابله با این پدیده ویرانگر چاره اندیشی و اقدامات فوری انجام دهند تا شریان حیات استان کرمان قطع نشود.

**۳۳هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان کرمان وجود دارد
معاون عمرانی استاندار کرمان گفت: معضل کم آبی در کرمان به مرحله بحران رسیده است و اکنون نیازمند اقدامات فوری و ضربتی برای مقابله با کمبود آب هستیم.
سید مصطفی آیت اللهی موسوی افزود: کرمان دومین استان کشور به لحاظ کم بارشی است و ۲۶ شهر استان کرمان در تنش آبی قرار دارد که ۶۵ درصد جمعیت شهری را تشکیل می دهد.
وی بیان کرد: از مجموع اعتبار اختصاص یافته برای مقابله با تنش آبی در استان کرمان، ۶۷۰ میلیارد ریال به آب شهری و ۲۵۰ میلیارد ریال به آب منطقه ای اختصاص یافته است.
آیت اللهی موسوی تصریح کرد: حدود ۳۳ هزار حلقه چاه آب در استان کرمان وجود دارد که ۱۱ هزار حلقه از این چاهها غیرمجاز است و ۹ هزار حلقه آن در منطقه جنوب این استان قرار دارد و در سال های اخیر بیش از چهار هزار حلقه چاه غیر مجاز مسدود شده و هرگونه اضافه برداشت از چاه ها موجب برخورد قانونی خواهد شد.
معاون عمرانی استاندار کرمان اظهار داشت: طرح های عملیاتی مانند طرح همیاران آب و بهره گیری از سیستم های آبیاری نوین در راستای سازگاری با کم آبی و مدیریت مصرف آب در این استان از سالهای گذشته در حال انجام است.
وی تاکید کرد: تامین آب شرب شهری و روستایی اولویت اول است و در بخش کشاورزی تغییر الگوی کشت نیز از مواردی است که باید بر اساس یک طرح جامع انجام شود.
آیت اللهی موسوی با اشاره به کاهش شدید بارندگی ها در سال آبی جاری گفت: میزان ورودی آب به سدهای استان کرمان نسبت به سال گذشته ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش داشته که برای برداشت آب از سدها محدودیت داریم.

**۷۰ درصد کاهش بارندگی در سال زراعی جاری
مدیرعامل آب منطقه ای استان کرمان گفت: در چند سال اخیر هر سال شاهد کاهش نزولات جوی در کرمان هستیم و این استان کاهش ۷۰ درصدی بارندگی ها در سال زراعی جاری را تجربه کرده است.
ابراهیم علیزاده با اشاره به افزایش میانگین دما در نیم قرن اخیر در کرمان افزود: همین مساله، تبخیر آب های سطحی استان را شدت بخشیده و کم آبی را تشدید کرده است.
وی تصریح کرد: میزان برداشت استاندارد از آب های تجدید پذیر در دنیا ۶۰ تا ۷۰ درصد است، اما در کشور ما این میزان به ۱۲۰ درصد رسیده که باید راه حل فوری برای کاهش برداشت اندیشیده شود.
مدیرعامل آب منطقه ای استان کرمان اظهار داشت: سقف حجم آب سدهای استان کرمان ۵۸۳ میلیون متر مکعب است که امسال به دلیل کاهش نزولات جوی ورودی آب به سدها کاهش پیدا کرد و ۳۰۸ میلیون متر مکعب آب در سدهای کرمان ذخیره سازی شد.
وی با بیان اینکه ۹۷ درصد از آب آشامیدنی استان از طریق آب های زیر زمینی تامین می شود ، تاکید کرد: یکی از دلایل خالی شدن منابع غنی آب همین برداشت بی رویه است و برای حل این مشکل باید از آب سدها برای شرب استفاده شود.
علیزاده تصریح کرد: مهار آب های سطحی باید در دستور کار قرار گیرد و با توجه به اینکه تهیه آب شرب بسیار گران قیمت است باید آب شرب از آب بهداشتی مصرف کنندگان جدا شود.
وی تاکید کرد: استان کرمان منبع آب سطحی و زیرزمینی بسیار کمی دارد و برای مقابله با کمبود آب، انتقال آب از خلیج فارس، حوزه به حوزه مسدود کردن چاه های غیر مجاز در دست اجرا است.
مدیرعامل آب منطقه ای کرمان گفت: مهمترین راه عبور از بحران کم آبی در کشور و استان کرمان مدیریت مصرف و استفاده بهینه آب توسط شهروندان و مشترکان است و باید از راهکارها و تکنولوژی روز و جدید در این رابطه کمک بگیریم.

*۱۰۰ رشته قنات کرمان در سال جاری خشک شد
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان کرمان گفت: معضل کم آبی در روستاهای این استان در سال جاری به طور چشمگیری افزایش یافته است و حدود یک هزار روستا با این مشکل مواجه هستند.
علی رشیدی افزود: ۱۰۰ رشته قنات و چشمه در روستاهای استان بر اثر خشکسالی خشک شده اند و ۱۵۸ حلقه چاه نیز دچار کمبود آب شدید شده و در حال خشکیدگی است.
وی بیان کرد: کمیته سازگاری با مشکل کم آبی در تمامی شهرهای استان کرمان برای عبور از معضل کم آبی و مشکلات روستاها در این زمینه تشکیل شده است.
رشیدی تصریح کرد: ۲۶۰ میلیارد تومان اعتبار برای عبور از خشکسالی باید به روستاهای استان اختصاص پیدا کند که تاکنون مبلغ کمی تامین شده است و نیازمند اقدامات فوری مسئولان در این رابطه هستیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان اظهار داشت: حدود ۲۰۰ حلقه از چاه های استان کرمان در فصل تابستان با مشکل جدی کم آبی روبرو شده اند و بسیاری از چشمه ها، قنات ها و آب های سطحی نیز کاهش خروجی آب دارند.
وی با بیان اینکه بیش از ۷۶۰ روستای استان کرمان فاقد آب آشامیدنی هستند اظهار داشت: حدود ۸۰۰ روستا در استان با تانکر آبرسانی می شوند که اعتبار سنگینی را بر دوش دولت می گذارد.
رشیدی بیان کرد: در مناطقی که از آب سطحی برای شرب استفاده می شود از جمله مناطق کوهستانی در فصل خرداد و تیرماه بسیاری از زهکش، قنات و چشمه ها خشک می شود که باید با حفر چاه مشکل کم آبی را برطرف کرد.
وی ادامه داد: با تکمیل خط انتقال آب از چهارمحال و بختیاری به شمال استان کرمان روستاهای این مسیر از آب آشامیدنی برخوردار می شوند و برای روستاهای شرق استان از سد نرماشیر و شهرستان های بافت و رابر نیز از سد این مناطق تامین آب می شوند.

*۹۰۰ میلیون متر مکعب اضافه برداشت از سفره های زیر زمینی آب
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: کرمان همواره با خشکسالی و کم آبی مواجه بوده است اما در سال زراعی جاری شدت خشکسالی بیشتر خود را نشان داده است.
محمدرضا پورخاتون با اشاره به مصرف بسیار بالای آب در بخش کشاورزی استان افزود: سالانه ۹۰۰میلیون متر مکعب از سفره های زیرزمینی آب در این استان اضافه برداشت می شود.
وی تصریح کرد: بیشتر دشت های استان کرمان با خطر شور شدن آب به دلیل پیش روی سفره های آب شور مواجه شده اند و دشت های شمالی و غربی استان بویژه دشت های منطقه رفسنجان، زرند و سیرجان از مناطق حاد استان کرمان در بخش کمبود آب هستند.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان اظهار داشت: میزان علوفه تولیدی مراتع سال به سال در حال کاهش شدید است و اکنون شرایط آنقدر دشوار شده که تقریبا علوفه ای برای دام در استان وجود ندارد.
وی ادامه داد: استمرار وقوع خشکسالی سطح زیر کشت محصولات کشاورزی استان کرمان را کاهش داده است که کاهش تولید و مهاجرت روستاییان به شهرها را در پی دارد.
پور خاتون اظهار داشت: پنج درصد از اراضی استان کرمان به کشت محصولات کشاورزی اختصاص دارد و باید با توجه به مقدار سطح زیر کشت و کمبود منابع آبی در استان کرمان کشاورزی انجام شود.
وی تاکید کرد: دمای بالا، رطوبت ناچیز موجود در هوا و پوشش ابری اندک موجب افزایش تبخیر آب و تعرق و کاهش آب در خاک شده که در نهایت کاهش عملکرد تولید محصولات کشاورزی را در پی داشته است.
پورخاتون با اشاره به منسوخ شدن سیستم های آبیاری سنتی و غرقابی بیان کرد: اجرای طرح های کشت جایگزین و تغییر الگوی کشت، آبیاری تحت فشار و بهره وری بیشتر از آب در دستور کار قرار گرفته است.

**فزونی قیمت آب معدنی بر بنزین
تنش های آبی موجود در استان کرمان به همراه ریزگردهای مقطعی این روزها شرایطی را در شهر کرمان پدید آورده که قیمت بطری یک لیتری آب تا ۲هزار تومان حدود ۲برابر قیمت یک لیتر بنزین خرید و فروش می شود .
برخی شهروندان کرمانی هم در گفت و گوهای جداگانه از افزایش تصاعدی قیمت آب معدنی در این شهر ابراز گلایه دارند و از متولیان امور بازار خواستار نظارت جدی تر بر بازار فروش آب شدند.
آنچه که از برآیند گفته های متولیان امر در حوزه آبرسانی و صیانت از منابع آبی بر می آید می توان چنین نتیجه گرفت که تنش آبی بطور بی محابا شرایط سختی را پیش روی مردم این استان در روزها ، هفته ها و ماههای آینده قرار خواهد ، طوری که اگر برای این منظور چاره اندیشی اساسی نشود ، شاید تبعات اجتماعی ناشی از این معضل برای متولیان امر بسیار هزینه بر شود. ۷۴۳۷/ ۵۰۵۴

همچنین مطالعه کنید:

وضع محدودیت جدید در صادرات محصولات کشاورزی/ الزام به واردات غذا با تداوم ناترازی انرژی

به گزارش کسب و کار نیوز، سیدرضا نورانی، رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.