به گزارش کسب و کار نیوز از سازمان مرکزی تعاون روستای، حسین شیرزاد در گردهمایی مدیران تعاونی های تولید کشاورزی افزود: تاکنون ۴۴۸ آبخوان زیرزمینی مشترک و مرزی در سطح جهان شناخته شده است .
وی اظهارداشت: برنامه ریزی بهره برداری از منابع آب های مرزی در جهان و ایران باتکیه برانتقال آب حوضه های مرزی به حوضه داخلی استوار است و بهترین الگوی آن هم، در محدوده هایی که بدلیل ساختار ژئومرفولوژیک یا سیاسی و یا ناهمگنی فضایی دو سوی مرز چنین امکانی وجود ندارد، رویکردهای متفاوتی شکل گرفته که زمینه بهره برداری مناسب و پایدار از منابع آب مرزی که از کشور خارج میشود، فراهم می سازد.
شیرزاد تصریح کرد: براساس سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی، طرح جامع شبکه های آبیاری و زهکشی فرعی رودخانه های مرزی کشور در ۶ استان با مساحت ۲۱۶ هزار و ۸۰۵ هکتار که شامل استانهای آذربایجان شرقی در سه شهرستان با مساحت ۱۸ هزار و ۸۴۰ هکتار , آذربایجان غربی در ۶ شهرستان با مساحت۶۱ هزار و ۵۷۰ هکتار , اردبیل در چهار شهرستان با مساحت ۳۷ هزار و ۸۸۸ هکتار , ایلام در چهار شهرستان با مساحت ۲۹ هزار و ۶۹۴ هکتار , کرمانشاه در هفت شهرستان با مساحت ۵۲ هزار و سه هکتار , کردستان در سه شهرستان با مساحت ۱۶ هزار و ۸۱۰ هکتار در دست اجرا قرار دارد و بطور کلی طرح در ۶ استان , ۲۷ شهرستان و در قالب ۷۴ پروژه اجراء می شود.
به گفته وی، وضعیت مطالعات و اجرای نظامهای بهره برداری در کل طرح شامل ۱۰۷ هزار و ۶۸۴ هکتار در دست اجراء ، ۱۱۱ هزار . ۴۳۹ هکتار آماده بهره برداری می شود.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران افزود: جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همجوار دارای مرزهای آبی متعدد و متنوعی است و نزدیک به ۲۲درصد (یکهزار و ۹۱۸ کیلومتر) از مرز مشترک کشور را ۲۶ رودخانه کوچک و بزرگ تشکیل می دهند.
وی اضافه کرد: بزرگترین مرز رودخانه ای مربوط به روخانه ارس به طول ۴۷۵ کیلومتر و کوچکترین مرز رودخانه ای مربوط به رودخانه دیرج به طول ۲٫۵ کیلومتر و قسمتی از مرز مشترک ایران با عراق است .
شیرزاد گفت: اکنون ۱۰ درصد از کل منابع آب تجدیدپذیر کشور (حدود ۱۳۰ میلیارد مترمکعب) از منابع ورودی، از حوضههای مشترک با کشورهای همجوار تامین میشود که با توجه به بحران عمومی آب در کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی افزود: حجم کل آب خروجی از کشور به طور معمول در بیلانهای سالانه منعکس نمیشود حدود سه تا چهار درصد کل آب تجدیدپذیر برآورد میشود و در نتیجه موضوع اولویت برنامه ریزی راهبردی مدیریت منابع آب در این حوضهها و قلمرو سرزمینی مرزی، از اولویت و اهمیت ویژه برخوردار شده است.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران شفاف سازی جنبه های حقوقی اختلافات بر سر رودخانه های مرزی و شفاف سازی در مورد حق و حقوق و اختیارات دولتهای ساحلی می تواند راهگشای حل تنش و حتی جلوگیری از بروز تنش باشد.
به گزارش کسب و کار نیوز، امروز رودخانه هیرمند با حوزه آبریزی به وسعت ۳۵۰ هزار کیلومتر مربع، بزرگترین رود فلات ایران و کشور افغانستان است. این رود با طول قریب به یکهزار و ۱۰۰ کیلومتر طولانیترین رود در جنوب آسیا بین سند و دجله و فرات محسوب میشود و از ارتفاعات کوههای بابایغما در شمال غرب کابل در منطقه هزارهجات سرچشمه می گیرد که در مناطق مرکزی افغانستان قرار دارد و از ولایات قندهار، هلمند و نیمروز میگذرد و به مرز مشترک ایران و افغانستان میرسد، و بالاخره وارد تالاب بین المللی هامون و دریاچه های آن می شود.
به تازگی مجری طرح جامع شبکههای فرعی آبیاری و زهکشی رودخانههای مرزی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه اجرای طرح جامع شبکه های فرعی آبیاری و زهکشی رودخانه های مرزی در کشور از پیشرفت فیزیکی ۷۴ درصدی برخوردار است، گفت: اکنون ۱۱۲ هزار هکتار از اراضی مزبور آماده بهره برداری است.
اقتصام**۹۱۸۶ ** ۱۵۵۹
سازمان مرکزی تعاون روستایی :
مهمترین هدف دولت در حوضه داخلی جلوگیری از خروج آب است
تهران – ایرنا – مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفت: امروز مهمترین هدف دولت در حوضه داخلی جلوگیری از خروج آب و در عین حال تفاهم با کشور همجوار برای بهره برداری مشترک و تثبیت حقابه و استفاده از حقابه ملی در قلمرو سرزمینی است.