صفحه اصلی / اقتصادی / انرژی / زنگنه به همتای سعودی: اوپک برای تولید بیش از سهمیه مجوز نداد
زنگنه به همتای سعودی: اوپک برای تولید بیش از سهمیه مجوز نداد

زنگنه به همتای سعودی: اوپک برای تولید بیش از سهمیه مجوز نداد

وزیر نفت در نامه‌ای به وزیر نفت عربستان اعلام کرد: در نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، نه مجوزی برای افزایش تولید بیش از سهمیه تعیین شده در نشست یکصد و هفتاد و یکم صادر شد و نه مجوزی برای بازتوزیع سهمیه تعهدهای تعدیل تولید میان کشورهای عضو.

به گزارش دوشنبه تارنمای وزارت نفت، «بیژن زنگنه» در نامه‌ای به «خالد الفالح» وزیر صنعت، انرژی و منابع معدنی عربستان، یادآوری کرد: قطعنامه مصوب نشست یکصد و هفتاد و چهارم اوپک تصمیم مهمی است که مسئولیت‌پذیری اعضا به اهداف سازمان را نشان‌ می دهد.
وی یادآوری کرد مطابق تصمیم نشست یکصد و هفتاد و چهارم اعضای اوپک که اوایل خردادماه برگزار شد، کشورهای عضو متعهد شدند از ابتدای ژوئیه ۲۰۱۸ (مرداد) سطح پایبندی خود را به تعهد تعدیل تولید به ۱۰۰ درصد برسانند.
زنگنه تصریح کرد: اما این تصمیم، نه مجوزی برای افزایش تولید بیشتر از سهمیه تعیین شده برای کشورها و نه مجوزی برای بازتوزیع سهمیه تعهدهای تعدیل تولید میان کشورهای عضو است.
وزیر نفت درباره کمیته مشترک فنی وزارتی نظارت بر توافق جهانی کاهش عرضه نیز اضافه کرد: مطابق با تصمیم‌های نشست یکصد و هفتاد و یکم اوپک، این کمیته حق هیچگونه تفسیری از تصمیم‌های این سازمان را ندارد و وظیفه آن فقط نظارت و گزارش میزان پایبندی کشورها به تعهدهای تعدیل تولید یکایک آنها طبق روال پیشین است.
زنگنه اضافه کرد: به نظر من، در بحث تولید و مراعات سهمیه‌ها، فقط تصمیم‌های اوپک اعتبار دارد که با اجماع وزیران کشورهای عضو اتخاذ شده است و باید ملاک عمل اعضا قرار گیرد.
«در این زمینه، کمیته مشترک فنی وزارتی نظارت بر توافق جهانی کاهش عرضه بر اساس ماموریتی که برای آن تعریف شده است، باید به نظارت و گزارش سطح تولید و میزان پایبندی کشورها به تعهدات خود اقدام کند».
وی همچنین از ارسال نامه‌ وزیر صنعت، انرژی و منابع معدنی عربستان درباره کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک- غیراوپک و گزارش میزان پایبندی کشورهای حاضر در بیانیه همکاری اوپک و غیراوپک به تعهدهای خود تشکر کرد.
وزیر نفت همچنین در این نامه، توزیع این نامه از سوی دبیرخانه اوپک میان رییسان هیات های نمایندگی عضو را خواستار شد.

**مصوبات نشست ۱۷۴ اوپک
به گزارش کسب و کار نیوز، اعضای اوپک در یکصد و هفتاد و چهارمین نشست عادی این سازمان که در اوایل خردادماه برگزار شد، بر پایبندی ۱۰۰درصدی به توافق همکاری اوپک که نوامبر ۲۰۱۶ حاصل شده بود، تاکید کردند.
بر اساس بیانیه نشست، توافق همکاری کشورهای عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای کاهش در مجموع روزانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه‌ای (یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه اوپک و ۶۰۰ هزار بشکه کشورهای غیرعضو اوپک) همچنان معتبر خواهد بود.
با توجه به اینکه اعضای اوپک و غیراوپک در ماه‌های گذشته بیش از میزان تعهد خود کاهش عرضه در بازار داشته‌‌اند به گونه‌ای که اکنون میزان تعهد و پایبندی آنها حدود ۱۵۲درصد (با کاهش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه ای تولید نفت) است، تصمیم گرفته شد میزان تعهد از ۱۵۲ به ۱۰۰ درصد کاهش یابد.
با این تصمیم، آن دسته از اعضا که در توافق حضور داشته و بیش از میزان تعهد خود کاهش تولید داده‌اند، بر اساس سهم تعیین شده خود تولید خواهند کرد، به گونه‌ای که در این شرایط میزان پایبندی مجموع اعضای اوپک کاهش می‌یابد و به ۱۰۰درصد می‌رسد.
در صورت عملی شدن این تصمیم، مقدار بشکه‌های اضافی که وارد بازارهای جهانی می شود به معنای افزایش تولید نیست و فقط به منزله کاهش میزان پایبندی از ۱۵۰ درصد به ۱۰۰ درصد است.
قرار است کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک، تولید را رصد کند و به رییس کنفرانس گزارش کند.
البته هیچ عددی در این بیانیه اعلام نشده است و در ماه‎های آتی این عدد مشخص می‌شود اما کارشناسان از ظرفیت یک میلیون بشکه ای افزایش تولید خبر می دهند.
با این وجود، خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان به تازگی اعلام کرده است: کمیته مشترک نظارت بر توافق اوپک و متحدانش، از این پس دیگر تبعیت کشورها از سهمیه های تک تک اعضا را ملاک ارزیابی قرار نخواهد داد و از این پس سقف تولید جمعی اعضای توافق ملاک عمل است.
وی اعلام کرده بود: تغییر رویکرد از گزارش دهی پایبندی تک تک کشورها به سهمیه تعیین شده به سمت گزارش دهی تبعیت کلی اعضا از سقف تولید، در واکنش به تصمیم ۲۳ ژوئن کشورهای عضو و غیر عضو اوپک اتخاذ خواهد شد که بر اساس آن میزان پایبندی کلی اعضا به توافق کاهش تولید باید به ۱۰۰ درصد برسد.
ایران، این موضع گیری وزیر نفت عربستان را بر خلاف مصوبات نشست یکصد و هفتاد و چهارم اوپک می داند.

اقتصام*۲۰۲۲*۱۹۶۱*

همچنین مطالعه کنید:

افزایش صادرات نفت ایران به بالاترین رقم در ۶ سال گذشته

به گزارش کسب و کار نیوز ، روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز طی گزارشی نوشت: صادرات …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.