صفحه اصلی / اقتصادی / ارتباطات و فناوری اطلاعات / تعرفه‌های غیرحجمی و گلایه کاربران کم‌مصرف
تعرفه‌های غیرحجمی   و گلایه  کاربران کم‌مصرف

خبري از وعده‌ وزير ارتباطات براي تعرفه ‌ ويژه مشتركان كم‌مصرف نيست

تعرفه‌های غیرحجمی و گلایه کاربران کم‌مصرف

شایلی قرایی

به گزارش کسب و کار نیوز، پس از ارائه تعرفه‌های غیرحجمی برای اینترنت ثابت، مشترکان کم‌مصرفی که به اندازه کاربران عادی، حجم اینترنتی نمی‌خواستند و تنها خواستار سرعت بالای اینترنت بودند، نسبت به این تعرفه‌ها اعتراض‌هایی داشتند، اما تاکنون تعرفه جداگانه‌ای برای آنها در نظر گرفته نشده است. در حالی که جایگزینی اینترنت نامحدود یا غیرحجمی و ارائه تعرفه‌های جدید اینترنت ثابت، در آخرین روزهای دولت یازدهم مطرح و به دلیل انتقادات، تکمیل طرح مذکور بر عهده وزیر ارتباطات نهاده شد، مساله‌ مشترکانی که خواستار سرعت بالا و حجم پایین‌تر بودند نیز عنوان شد. تعرفه‌های جدید البته نه تعرفه‌هایی تماما نامحدود، بلکه مبتنی بر سیاست مصرف منصفانه (Fair Usage Policy) هستند. همان زمان هم این موضوع مطرح شد که شاید این تعرفه‌ها برای کاربری که در طول ماه مصرف اینترنت بالایی دارد، منصفانه باشد، همان‌طور که یک کاربر گفته بود: «تقریبا به نفع من است که اینترنت زیاد مصرف می‌کنم. من در حال حاضر ۴ مگ را برای دو ماه ۳۰۰ هزار تومان پرداخت می‌کنم» اما کاربر دیگری معتقد بود: «تکلیف کسانی که به حجم کم دانلود، ولی سرعت بالا نیاز دارند، چه می‌شود؟ این نرخ‌ها بسیار گران است و قطعا استقبال نخواهد شد.»
در همین حال، ارائه تعرفه‌های غیرحجمی به جای نامحدود، نارضایتی کاربران را به همراه داشت، اما وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همان زمان اظهار کرده بود: «اطمینان داشته باشید که حتی با وجود مفهوم مصرف منصفانه بیش از ۸۰ درصد کاربران دیگر نیازی به خرید حجم یا پرداخت هزینه اضافه نخواهند داشت.» بنابراین در شرایطی که خود وزیر هم اذعان داشت حدود ۷۰ درصد کاربران، مصرف ۷ تا ۱۰ گیگابایتی را در ماه تجربه می‌کنند، ظاهرا به کاربران کم‌مصرف بی‌توجهی شده بود. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اما در واکنش به این موضوع، درباره اینترنت پرسرعت برای مشترکان کم‌مصرف، توضیح داد: دسته‌ای از مشترکان نیاز به سرعت بالا دارند، در حالی که حجم مصرفی آنها بالا نیست. برای این دسته از مشترکان هرچند امکان استفاده از سرویس‌های موبایل وجود دارد، اما شرکت‌های ارائه‌کننده خدمات ثابت برای حفظ این مشترکان، ارائه بسته‌های رقابتی برای این گروه را آغاز کرده‌اند، راهکارهایی چون بسته ازدیاد سرعت و غیره. البته محمدجواد آذری‌جهرمی بار دیگر نیز با اشاره به شرایط ارائه اینترنت ثابت برای مشترکان کم‌مصرف، اظهار کرده بود: در تعرفه جدید، مشترکان کم‌مصرف که پهنای باند بالا نیاز دارند، فاقد انتخاب مناسب هستند. برای رضایت این دسته از کاربران، پیشنهادهایی در حال بررسی است که تلاش می‌کنیم تا فروردین ماه به نتیجه نهایی برسد.
اکنون از آخرین وعده وزیر ارتباطات مبنی بر ارائه تعرفه‌ به مشترکان کم‌مصرف مدتی گذشته و خبری از تعرفه‌های جدید نیست. البته حسین فلاح‌جوشقانی، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی چندی پیش اعلام کرد: به دلیل نگرانی‌ اپراتورها از اینکه مشترکان کم‌مصرفی که سرعت بالا می‌خواهند، به سمت اپراتورهای دیگر بروند، در صورت موافقت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، تغییر تعرفه‌های جدید برای مشترکان کم‌مصرف اینترنت توسط اپراتورهای ارائه‌دهنده خدمات اینترنتی ابلاغ می‌شود. وی همچنین خاطرنشان کرده بود: بر این اساس با بررسی‌های انجام‌شده، پیشنهادی از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به وزیر ارتباطات ارائه شد تا مطابق با آن تعرفه‌ای برای مشترکان کم‌مصرفی که نیاز به اینترنت با سرعت بالا دارند، تدوین شود. بنابراین با موافقت وزیر، اپراتورها می‌توانند با رعایت سقف و کف تعرفه‌های اینترنتی در مصوبه ۲۶۶ رگولاتوری، تعرفه جدید ارائه دهند.
با گذشت زمان و عدم اعلام تعرفه برای مشترکان کم‌مصرف، رئیس رگولاتوری درباره علت تاخیر اظهار کرد: ما موضوع را بررسی کردیم و راهکار و پیشنهاداتی هم ارائه دادیم، شرکت‌ها هم در بررسی‌های اولیه موافقت کردند، اما برخی از شرکت‌ها بحث‌هایی داشتند و گفتند بررسی بیشتری می‌خواهند، چون ممکن است این موضوع، بازار را که تازه به یک تعادل و ثبات رسیده، تحت‌تاثیر قرار دهد. بنابراین مقرر است بررسی بیشتری کرده و نتیجه را بعد از نهایی شدن اعلام کنند. وی خاطرنشان کرد: اوایل این موضوع وجود داشت که با ارائه
‌FUPهای – (Fair Usage Policy) – یا سیاست مصرف منصفانه مختلف همان بحث حجمی پیش بیاید، چون هدف این مصوبه این بود که غیرحجمی بودن تعرفه اینترنت جا بیفتد. اکنون هم طرح موضوع تعرفه اینترنت چیز جدیدی نیست، بلکه همان مصوبه ۲۶۶ کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات است که رگولاتوری آن را بررسی می‌کند تا ارائه‌دهندگان اینترنت، برای مشترکانی که سرعت بالا می‌خواهند و مصرف‌شان کمتر است، FUPهای بیشتری ارائه دهند.
او با اشاره به اقدام اپراتورها برای تعیین FUP لازم برای مشترکان کم‌مصرف بیان کرد: می‌خواهیم اجازه بیشتری بدهیم که اپراتورها همان مصوبه را با گزینه‌های بیشتر اجرا کنند. اولا اپراتورها نباید این FUPها را روی هر سرعتی متنوع کنند که باز هم بحث حجم‌فروشی باشد، به علاوه این FUP باید حداقل‌هایی را رعایت کرده باشد که مفهوم غیرحجمی را برساند. در تعرفه‌ها سعی می‌کنیم تعرفه جدید ندهیم و براساس شرایط بازار مشخص شود. با تمام این اوصاف، اگرچه با توافق اپراتورهای ارائه‌دهنده خدمات اینترنت ثابت، تعرفه لازم برای مشترکان کم‌مصرف هم اعلام می‌شود، اما به نظر می‌رسد با گذشت بیش از هشت ماه از زمان اولیه اعلام تعرفه‌های جدید، هنوز خبری از طرف اپراتورهای اینترنتی نشده است و مشترکان کم‌مصرف همچنان با وجود عدم نیاز به حجم بالای اینترنت، به دلیل درخواست برای سرعت بالا هزینه‌های مشابه با کاربران عادی می‌پردازند.

اپراتورهای اینترنتی روی تعرفه مشترکان کم‌مصرف توافق کنند
کامران متکی، کارشناس اینترنت و فضای مجازی
موضوع مصرف اینترنت نباید به صورتی باشد که تنها مشترکان پرمصرف به دلیل درآمدزایی که برای شرکت‌ها و وزارتخانه دارند، مورد توجه باشند. باید برای رضایت مشترکان کم‌مصرف هم تعرفه‌ای مخصوص خودشان تصویب و اجرا شود. در حال حاضر نرخ‌هایی که اجرایی شده‌اند بسیار گران هستند و به طور قطع مورد استقبال مشترکان کم‌مصرف قرار نگرفته است. در حال حاضر کسانی که به حجم کم دانلود، ولی سرعت بالا نیاز دارند بلاتکلیف مانده‌اند. برای این منظور وزارتخانه و وزیر ارتباطات اعلام کرد که در نظر دارد برای این مشترکان تعرفه‌ای ویژه در نظر بگیرد که تاکنون که ماه‌ها از این وعده گذشته اجرای آن به تعویق افتاده است. در حال حاضر با گذشت ماه‌ها از آخرین صحبت‌ها و وعده وزیر ارتباطات هنوز برای مشترکان کم‌مصرف تدبیری اندیشیده نشده و روزانه شاهد افزایش گلایه‌ها و نارضایتی این کاربران هستیم.
دسته‌ای از مشترکان نیاز به سرعت بالا دارند، در حالی که حجم مصرفی آنها بالا نیست، برای این دسته از مشترکان هرچند امکان استفاده از سرویس‌های موبایل وجود دارد، اما شرکت‌های عرضه‌کننده خدمات ثابت برای حفظ این مشترکان، عرضه بسته‌های رقابتی برای این گروه را شروع کرده‌اند. راهکارهایی چون بسته ازدیاد سرعت و غیره، اما در تعرفه‌های فعلی مشترکان کم‌مصرف که پهنای باند بالا نیاز دارند، فاقد انتخاب مناسب‌اند و فقط مشترکان پرمصرف هستند که می‌توانند از این تعرفه‌ها استفاده کنند و در اصل این تعرفه‌ها برای مشترکان پرمصرف اینترنت قابل استفاده بوده و صرفه دارد. طی ماه‌های گذشته اختصاص تعرفه ویژه مشترکان کم‌مصرف بارها بررسی شده و راهکار و پیشنهاداتی هم ارائه شد، شرکت‌ها هم در بررسی‌های اولیه موافقت کردند، اما برخی از شرکت‌ها بحث‌هایی داشتند و اعلام کردند که بررسی بیشتری می‌خواهند، چون ممکن است این موضوع بازار را که تازه به یک تعادل و ثبات رسیده است، تحت‌تاثیر قرار دهد. بنابراین مقرر است بررسی بیشتری کنند و نتیجه را بعد از نهایی شدن اعلام کنند. در نهایت با اتفاق نظر درباره اینکه مشترکان کم‌مصرفی که اینترنت ثابت با سرعت بالا می‌خواهند، نباید همان هزینه اینترنت غیرحجمی با مصرف منصفانه را بپردازند، لازم است اپراتورهای عرضه‌دهنده خدمات اینترنت ثابت روی تعرفه‌ای مناسب حال این مشترکان توافق کنند. از نظر بسیاری از کارشناسان، اگرچه تعرفه‌های اینترنت قبلی نقاط ضعفی داشته، اما یک نقطه ‌قوت داشت و آن هم در نظر گرفتن ردیف جداگانه‌‌ای برای کم‌‌مصرف‌ها بود؛ موضوعی که در تعرفه‌های جدید ارائه‌‌شده به آن توجه نشده است.
از سوی دیگر کیفیت اینترنت نیز برای این مشترکان باید بالا باشد و صرف اینکه این افراد کاربران کم‌مصرف هستند و به کیفیت ارائه‌شده به آنان توجهی نشود، صحیح نیست. ضرورت دارد اینترنت ارائه‌شده به کاربران کم‌مصرف همان اینترنت ارائه‌شده به پرمصرف‌ها باشد و به دلیل اینکه درآمدزایی پرمصرف‌ها برای سازمان و اپراتورها بیشتر است در حق کم‌مصرف‌ها اجحاف نشود.

همچنین مطالعه کنید:

تجارت الکترونیکی در بازارهای سنتی افزایش یافت/ادامه رشد شتابان تجارت الکترونیکی

شایلی قرائی به گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیکی (مرکز تتا)، «امین کلاهدوزان» در نخستین جلسه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.