به گفته مشاور عالی سازمان سنجش آموزش کشور بیش از ۴۲۸ هزار داوطلب برای شرکت در پنجمین آزمون استخدامی دستگاههای اجرایی کشور ثبت نام کرده اند که این آمار حاکی از بالا بودن بیش از حد معمول متقاضیان است، حال این سوال مطرح است که چه دلایلی باعث اقبال بیش از حد قشر جوان و فارغ التحصیل دانشگاهی به استخدام دستگاه اجرایی نسبت به سایر شغل های اعم از مشاغل خدماتی، کار آفرینی و غیره شده است؟
جهت بررسی این موضوع ایسنا در یکی از حوزه های امتحانی این آزمون حضور پیدا کرده و موضوع را از داوطلبین شرکت در آزمون جویا شده است .
امنیت شغلی در شغل های آزاد وجود ندارد
میلاد ۳۰ ساله فارغ التحصیل کارشناسی مهندسی برق، دلیل این اشتیاق را واضح و مبرهن می داند و می گوید: دلیلش واضح است، کافی است سری به سایت ها، روزنامه ها، اپلیکیشن ها و اطلاعیه های کاریابی بزنید، آن موقع است که در خواهید یافت چه خبر است. بنده نزدیک به چهار سال است فارغ التحصیل شده ام. هر کار آزاد و حتی خدماتی که رفته ام در وهله اول کارفرما می گوید یک الی دو ماه به صورت آزمایشی کار کن، بعد این مدت زمان اعلام خواهم کرد که می توانی در این شغل ادامه بدهی یا خیر .
وی ادامه داد: بارها و بارها بعد از دو ماه که تمام کارهای عقب افتاده کارفرما را به اتمام رساندم و کار روی روال عادی افتاد، به بهانه های مختلف همچون نبود سود آوری، مشکلات مالی و غیره عذرم را خواسته اند .
میلاد با بیان اینکه ۴ سال از عمر، زندگی و جوانیم به دلیل این تغییرات و عدم امنیت شغلی هدر رفته است، گفت: کار آزاد هیچ امنیت شغلی ندارد، انتظار ندارم تا ابد من را نگه دارند ولی تکلیف من چیست می خواهم برای آینده ام برنامه ریزی کنم، اینکه نمی شود دو ماه سر یک حرفه باشم و یک ماه بیکار، تکلیف آینده ام چه می شود؟ چگونه می خواهم برای خود پس اندازی داشته باشم؟ اما حداقل کار دولتی ساز و کار قانونی خود را دارد و کارفرما نمی تواند همینطور بگوید، خوش آمدی، به همین دلیل است که اکثر جوانان میل به کار دولتی دارند .
حقوق زیر تعرفه اداره کار کفاف خرج یک هفته زندگی معمولی را نمی دهد
حمید ۳۰ ساله با بیان اینکه حقوقی که کارهای آزاد به افراد می دهند، به نوعی مصداق استثمار و برده داری است، گفت: در بهترین شرایط ممکن اگر در دو شیفت بالای ۱۲ ساعت در کارهای غیر دولتی کار کنی ماهیانه ۸۰۰ هزار تومان به شما می دهند، خودتان قضاوت کنید با ماهیانه ۸۰۰ هزار تومان حقوق که ایده آل حقوق برای ماست، می توان زندگی کرد؟ کافی است فقط مریض شوی چند برابر این هزینه را باید خرج بیمارستان و درمان بدهی .
وی با بیان اینکه چرا مسئولان با خود می اندیشند ما جوان ها به دنبال پشت میزنشینی و دولتی هستیم، گفت: همین حقوق و مزایای دولتی را در کار آزاد به ما بدهند، ما حاضریم هر کار آزادی را انجام بدهیم .
حمید در حالی که سعی می کند با آرامش حرف بزند، می گوید: به خدا خسته شدم از بس دنبال کار گشتم، از بس روزنامه ها و نیازمندی های اشتغال را خواندم، از بس بی چون و چرا خرده فرمایشات غیر منطقی کارفرمایان را برای یک حقوق ناچیز گوش کردم. به خدا حقوقی که کارفرمایان به ما می دهند کفاف یک هفته که هیچ سه روز زندگی عادی را نمی دهد، بعد انتظار دارید جوان و فارغ التحصیل ما از کار دولتی استقبال نکند .
وقتی مهارت نیست، کارآفرینی یک شعار است/ از کسی که تبر ندارد نمی توان هیزم طلب کرد
محمد فارغ التحصیل مهندسی برق در پاسخ به سوال ما می گوید: روزی که در یکی از دانشگاه های مطرح دولتی در رشته مهندسی قبول شدم، امیدوار بودم که اشتغالم تضمین شده است، ولی الان در یک شرکت خصوصی با حداقل دستمزد و بدون امنیت شغلی کار می کنم .
وی داده داد: بارها به فکر اقدام جهت کارآفرینی در رشته تحصیلی خود افتادم، ولی در واقعیت بگوییم در دانشگاه به جز چند فرمول و چند مبحث تئوری هیچ چیز یاد نگرفته ام. نبود آموزش مهارتی و حرفه ای در مدارس و دانشگاه ها باعث شده وضع امروز جوانانی چون من اینطور باشد .
محمد با بیان اینکه کارآفرینی و ایجاد اشتغال در این شرایط فقط یک شعار است، گفت: چگونه انتظار داریم از فردی که تبر ندارد، هیزم دریافت کنیم. در حوزه کارآفرینی و اشتغال هم همین مسئله صدق می کند، از کسی که هیچگونه مهارتی ندارد نمی توان موفقیت شغلی یا کارآفرینی طلب کرد.
وی ادامه داد: وقتی من جوان بعد از گذشت بیش از دو دهه از زندگی خودم با واژه کارآفرینی و اصول آن برخورد نکرده ام، چه انتظاری می رود که بتوانم کارآفرینی کنم. ضمن اینکه ایجاد یک حرفه ملاک نیست، ماندن و سودآوری در حرفه ملاک است. برفرض که من محصولی را تولید کردم، چه تضمینی برای فروش محصول هست، همه این عوامل به نظر من دست به دست هم می دهد تا جوانان روی به کار دولتی بیاورند .
شغل های آزاد را زنان تسخیر کرده اند
آرش نظر متفاوت تری نسبت به بقیه دارد، او با بیان جملاتی همچون “کدام شغل آزاد؟” و “بهترین های شغل های آزاد نیروی خانم می خواهند”، با لبخند تلخی می گوید: شغل های آزاد را زنان تسخیر کرده اند، اکثر کارهایی که نیروی آقا لازم دارند باید سابقه کار در آن حوزه را داشته باشی به عنوان مثال کارگاه درب و پنجره سازی نیازمند نیروی آقا با سابقه و مهارت در این حوزه است، ولی من که مدرک کارشناسی حسابداری دارم از این مهارت بی بهره ام. از طرفی از هر ۱۰۰ مورد دعوت به کار در رشته حسابداری، زیر ۱۰ مورد نیروی آقا می خواهد، آن هم با سابقه کار و مهارت نرم افزار تخصصی که در سرفصل درسی دانشگاه نبوده است .
وی ادامه داد: به نظر من اگر توازن جذب نیروهای آقا و خانم رعایت شود، حداقل آقایان بیشتری جذب بازار کار می شوند، ضمن اینکه یک مرد متاهل نسبت به خانم مجرد مسئولیت های بیشتری از نظر تامین مالی خانواده برعهده دارد و با اشتغال او حداقل دو نفر دیگر می توانند از کنار حقوق او گذران زندگی کنند .
خبرنگار ایسنا با عده بیشتری از داوطلبین استخدام در دستگاه های اجرایی وارد گفتگو شد ولی آنچه در همه گفتگوها و بیان نظرات به عنوان فصل مشترک نمایان بود، اینست که حقوق و دستمزد بسیار کم مشاغل آزاد، نبود امنیت شغلی، نبود مهارت و حمایت های لازم از کار آفرینان مهمترین عواملی است که باعث می شود افراد با وجود اینکه اطلاع دارند جذب نیرو در دستگاه های اجرایی بسیار پایین است، اما در آزمون استخدامی شرکت می کنند تا شاید با قبولی در آزمون بتوانند خود را از مشکلات عدیده اقتصادی، اجتماعی و … برهانند.
به گزارش کسب و کار نیوز، امروزه اشتغال پایدار یکی از محورهای مهم توسعه هر کشور تلقی می شود و بی شک یکی از برنامه ها و اهداف دولت ها ایجاد اشتغال و فرصت های شغلی جدید برای افراد جامعه است، بطوریکه که امروزه مسئله اشتغال به یکی از کلیدی ترین شعارهای انتخابی دولت ها تبدیل شده است. آنچه مسلم است توسعه هر کشور به دو فاکتور اساسی مهم، نسل جوان و ایجاد فرصت های شغلی برای جوانان بستگی دارد و اگر یکی از دو فاکتور مهیا نشود، مسلما چرخ های توسعه کشور در حوزه های مختلف همچون صنعت، اقتصاد، کشاورزی و… نخواهد چرخید .
با وجود اینکه کشور ما جزو کشورهای جوان از لحاظ جمعیتی محسوب می شود، ولی با وجود اقدامات دولت هنوز بیکاری یک معضل تلقی می شود، تا آنجاکه این معضل در جلسات شورای اجتماعی کشور که با حضور مقام معظم رهبری برگزار می شود، به عنوان یک آسیب اجتماعی جدی مطرح شده است .
عده ای از کارشناسان و البته مسئولان علت این امر را نبود مهارت های شغلی در فارغ التحصیلان دانشگاهی می دانند، نقصانی که برخی شرکت کنندگان در آزمون استخدامی اخیر به آن اشاره کردند. از طرفی عده ای از متولیان حوزه اشتغال علاقه مندی نسل جوان به پشت میزنشینی را عامل هجوم جوانان به آزمون های استخدامی دولت می دانند و از هزینه های بالایی می گویند که بزرگ شدن بدنه دولت به کشور تحمیل می کند.
آنچه مسلم است حقوق مکفی و مزایای مناسب در هر شغلی اعم از دولتی و غیردولتی می تواند جذابیت آن شغل را برای متقاضیان بالا ببرد، حداقل جوان امروز که سدهای بسیاری را در مسیر اشتغال خود می بیند دیگر چندان به پشت میزنشینی نمی اندیشد. همانگونه که در این گزارش اشاره شد آنچه امروزه گریبانگیر نسل جوان بیکار کشور ماست عدم برخورداری از مهارت شغلی از یک طرف و آگاهی های پایین در حوزه کارآفرینی از سوی دیگر است که به نقص در نظام آموزشی کشور باز می گردد.
در واقع چرخه معیوب اشتغال در ایران نیازمند بازنگری است. در حال حاضر از طرفی ناآگاهی جوانان بی پول احتمالا مستعد کارآفرینی از امکاناتی که دولت در حوزه کارآفرینی برای آنها مهیا کرده و از طرف دیگر تنبلی و رخوت و فقدان مهارتی که ناشی از نظام غلط آموزشی و تربیتی جامعه ماست، در کنار برنامه های مقطعی فاقد نظارت از عواملی هستند که به آتش بیکاری و معضلات اجتماعی ناشی از آن و البته تحمیل هزینه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی مختلف به کشور دامن می زنند.
انتهای پیام