به گزارش کسب و کار نیوز مبنی بر اینکه پیش بینی شما از قیمت مسکن در ماههای آینده چیست، اظهار کرد: پیش بینی در شرایط فعلی مشکل است. بازار مسکن از متغیرهای اقتصادی و حجم پول تاثیر گرفت. در چند سال اخیر نقدینگی افزایش یافت ولی پایین بودن تقاضای کل باعث کنترل قیمتها میشد. همین الان هم موضوعی که باعث کنترل قیمتها شده این است که بودجه خانوار ضعیف است. وقتی قیمتها خیلی بالا برود، مردم آن کالا را مصرف نمیکنند.
وی افزود: اتفاقی که در سال جدید افتاد موضوع خروج ترامپ از برجام بود که به عنوان عامل روانی در بازار عمل کرد. ترامپ تلاش می کند که ما نتوانیم نفت بفروشیم و درآمدهای ارزی به دست بیاوریم، این موارد به انتظارات تورمی تاثیر میگذارد. اما عامل تعیین کننده در قیمت مسکن به اعتقاد من کماکان بودجه خانوار است که به لحاظ محدودیت، قیمتهای اجاره بیش از این افزایش نمییابد. افزایش قیمت مسکن نیز از هیاهوی عرضه و تقاضای واقعی بالاتر بوده است. یعنی آنقدر که قیمتها بالا رفته، معاملات افزایش نیافته است.
او ادامه داد: بعضیها تصور افزایش قیمت را از ارز به مسکن منتقل میکنند؛ در حالی که مسکن کالاهای قابل صادر کردن نیست. وقتی ترامپ از برجام خارج میشود، قیمت ارز و طلا بالا میرود چون با آن ارتباط دارد اما ساختمان این ماهیت را ندارد. بازار مسکن قطعا از افزایش نرخ ارز تاثیر گرفته اما این افزایش، سقف دارد و قیمت مسکن با شدتی که در بازارهای موازی داشتیم افزایش پیدا نمی کند.
قیمتگذاری، بازار مسکن را ویران میکند
عبده تبریزی همچنین درباره قیمتگذاری مسکن که از سوی برخی نمایندگان مجلس دنبال میشود گفت: کنترل گذاری قیمت به زیان برنامهریزی شهری است و در کوتاه مدت هم امکان ندارد. این نوع دستکاری در واقع باعث میشود مردم خانههای خود را اجاره ندهند و عرضه کم شود و بازار به هم بریزد. ممکن است اقدام کوتاه مدت برای چند ماه و شرایط خاص قابل توصیه باشد. اما جملهای از یک اقتصاددان سوئدی به یاد دارم که کنترل قیمت و اجاره مسکن، برنامهریزی شهری را ویران میکند و فقط بمباران بدتر از این است که شما نظام اجاره و فروش را به هم بزنید. در حال حاضر هم فکر نمیکنم کسی در کشور باشد که با تصور افزایش عرضه، قیمتگذاری در حوزه مسکن را توصیه کند.
وی تاکید کرد: کنترل بازار در بخشهایی که انحصار وجود دارد؛ جواب میدهد اما در بازار مسکن که هزاران نفر قصد خرید و فروش یا اجاره مسکن را دارند، اعمال سیاستهای کنترلی، نتیجهای جز فساد نخواهد داشت.
محدودیت بودجه مانع از اجرای مسکن استیجاری شد
مشاور وزیر راه و شهرسازی همچنین درباره طرح مسکن اجتماعی گفت: مسکن اجتماعی برای اقشاری است که توان اجاره و توان پرداخت اقساط تسهیلات را دارند. بنابراین دولت، شهرداریها و جامعه خیرین مورد حمایت قرار گیرند. بخشی از برنامه وزارت راه و شهرسازی به لحاظ محدودیتهای بودجه در مورد مسکن استیجاری اجتماعی به اجرا درنیامد اما تا حدی در این زمینه حرکتهایی صورت گرفت. امروز هم در این نشست بحث این بود که بتوان بخشی از مالیات مربوط به دولت را به شهرداریها برای مسکن اجتماعی منتقل کرد. بدین صورت که بخشی از مالیات مربوط به بخش مسکن را شهرداریها به شکل عوارض دریافت کنند و برای مسکن اجتماعی اختصاص دهند.
وی در پاسخ به سوالاتی مبنی بر اینکه اجاره بها چند درصد افزایش یافته، راهکار کنترل قیمت اجاره چیست و مسکن استیجاری به کجا رسید، تصریح کرد: دولتهای یازدهم و دوازدهم اعلام کردند که در حوزهای که بخش خصوصی به شکل گسترده فعالیت میکند، علاقهمند به کار اجرایی نیستند. بنابراین فعالیت خانهسازی از سوی دولت را غلط میدانند. دولت باید سیاستهایی را به کار گیرد که از اقشار آسیبپذیر همچون حاشیهنشیان حمایت شود و خانههای اجتماعی ایجاد شود.
به گفته او در بخش استیجاری نگرانی از پایین بودن عرضه خانههای کوچک وجود دارد. مقدار قابل ملاحظهای خانههای گران قیمت خالی داریم ولی خانههای ارزان قیمت به ویژه در تهران و شهرهای بزرگ بسیار کم است. باید تلاش شود حمایت از تولید واحدهای کوچک و ارزان قیمت با پرداخت تسهیلات در دستور کار قرار گیرد.
انتهای پیام