به گزارش کسب و کار نیوز، در بخش اول این نشست با موضوع «عوامل ژئوپلیتیکی موثر بر روابط دوجانبه ایران و فرانسه» محمدرضا حافظنیا، آینس لووالوا و سیروس احمدی به ترتیب به بررسی «تاثیر نظام بینالمللی بر روابط ایران و فرانسه»، «وضعیت ژئوپلیتیک منطقهای» و «مسائل ژئوپلیتیکی ناظر بر روابط دوجانبه ایران و فرانسه» پرداختند.
حافظنیا در سخنرانی خود تصریح کرد: در کل رابطه ایران و فرانسه تحت تاثیر ۶ ساختار ژئوپلیتیکی قرار دارد که عبارت است از: سازمان ملل با نهادی به نام شورای امنیت؛ گروه ۷؛ گروه ۱+۵؛ اتحادیه اروپا؛ استراتژی بحری که هسته مرکزی آن را ناتو تشکیل میدهد؛ و سازه ژئوپلیتیکی غرب که در برابر سازه شرق مطرح میشود.
این استاد دانشگاه گفت: در همه این ساختارها فرانسه نقش اصلی و در برخی از آنها نیز ایران نقش مهمی دارد، اما این ساختارها میتواند محدودیتهایی نیز برای سیاست خارجی کشورها ایجاد کند، زیرا در حالی که این ساختارها به نوعی با فرانسه همسویی دارند، اما با ایران و سیاستهایش نه تنها هماهنگ نیست، بلکه موضع انتقادی هم دارند؛ بنابراین این ساختارها الزاماتی ایجاد میکند که مانع از بهبود روابط ایران و فرانسه میشود.
وی این وضعیت را پارادوکس ژئوپلیتیکی توصیف کرد و گفت: این همان چیزی که است که الگوی روابط دو کشور را ناپایدار کرده است، اما همچنان فرصتهایی همچون پیشینه تاریخی روابط ایران و فرانسه، نیازهای متقابل اقتصادی تجاری، انرژی، گردشگری و … و نیاز متقابل ژئوپلیتیکی دو کشور برای همکاری در حوزههای مختلف از جمله در خاورمیانه، برای بهبود روابط دو کشور وجود دارد.
همچنین آینس لووالوا هم احتمال خروج ایران از برجام را یکی از مباحث مهم در روابط کنونی ایران و فرانسه دانست که میتواند در ثبات خاورمیانه اثرگذار باشد.
به گفته وی، در حال حاضر فرانسه معتقد است که یک تفاهم حداقلی میان ایران و فرانسه میتواند به ثبات بیشتر منطقه ای منجر شود.
لووالوا از عربستان، سوریه و فلسطین به عنوان دیگر متغیرها در روابط ایران و فرانسه نام برد و گفت: در زمان ریاست جمهوری اوباما، آمریکا تلاش میکرد که نقش خود را در خاورمیانه کمرنگ کند و از این منطقه خارج شود؛ اما با به قدرت رسیدن ترامپ، شاهد دگرگونی در سیاست خارجی آمریکا هستیم که سعی دارد با حمایت از عربستان و اسرائیل موازنه قدرت در منطقه را برهم زند.
وی تصریح کرد: در این میان اروپاییها از جمله فرانسه نقش زیادی برای بازگرداندن ثبات به منطقه به ویژه از طریق روابط با ایران دارند.
سیروس احمدی هم در سخنرانی خود، روابط ایران و فرانسه را تحت تاثیر دو عامل ژئوپلیتیکی، یکی تشابه ژئوپلیتیکی ایران و فرانسه در منطقه و دیگری، اینکه سیاست خارجی فرانسه تابعی از روابط بریتانیا و آمریکا با سازه شرق بوده، دانست و گفت: هرگاه روابط ایران با غرب خوب بوده است روابط فرانسه با ایران نیز بهبود یافته است و بالعکس٫ از همین رو هیچگاه یک رابطه ساختاری میان دو کشور شکل نگرفته است.
وی گفت: ایران انتظار دارد که فرانسه سیاستهای پایدار و مستحکمی را در رابطه با ایران دنبال کند و تحت تاثیر فشارهای آمریکا قرار نگیرد. از آنجا که دو طرف مواضع و منافع نسبتا مشترکی در بسیاری از حوزهها همچون لبنان، سوریه، عراق و همچنین برجام دارند، امکان بهبود روابط ایران و فرانسه وجود دارد.
بخش دوم این نشست هم عصر امروز، با موضوع «بسترها و عوامل توسعه همکاریها و روابط دوجانبه» با سخنرانی عبدالرضا فرجی راد با موضوع «رویکرد منطقهای روابط فرانسه و تاثیر آن بر ایران»، برنارد هورکاد (نقش روابط علمی و فرهنگی)، گوروان لوبرا و محسن اسلامی (سیاست خارجی فرانسه در قبال ایران در دوران ریاست جمهوری مکرون) برگزار میشود.
انتهای پیام