به گزارش کسب و کار نیوز، حسین صادقی شامگاه سه شنبه در سیصدوبیست وسومین نشست بنیاد قم پژوهی با عنوان جاذبههای گردشگری دشت مسیله که در مجتمع آموزش عالی طلوع مهر برگزار شد، عنوان کرد: دشت مسیله یکی از مراکز کویری قم دارای ۱۰ هزار هکتار وسعت است.
وی اظهار کرد: در دشت مسیله ۲ رودخانه مرکزی و مهم به نامهای رودخانه قمرود و رودخانه قره چای وجود دارد. این دشت ۵۰ سال پیش یکی از بهترین مراتع کشت غلات بود، اما در حال حاضر قسمتهای عمده این دشت پوشیده از درختان گز و تاق است.
وی توضیح داد: همچنین در گذشته این دشت به عنوان زیست گاه حیواناتی مانند آهو و گوره خر شناخته میشد و امروزه در تالاب های موجود در این دشت انواع پرندگان مهاجر مثل مرغابی وحشی، اردک، غاز، فلامینگو، بازهای شکاری دیده میشود.
این تاریخ شناس تصریح کرد: دشت مسیله در جاده قم- تهران قرار دارد و از قمرود تا دیر گچین را در بر میگیرد و جاذبه های بی نظیری در گردشگری در این محدوده وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: بی آبی در دشت مسیله یکی از دغدغههای جدی است و بحرانهای زیست محیطی آن را تهدید میکند، با توجه به این شرایط حق آبه این دشت یکی از انتظارات و مطالبات مهم است.
صادقی گفت: ۲۰ معدن نمک فعال و غیر فعال در این محدوده وجود دارد که ۹۵ درصد از منابع آن در صنعت و تولید کارایی دارد.
وی افزود: جاده ابریشم فرعیهای زیادی داشته و به نظر میرسد بخشی از جاده ابریشم این مسیر را در بر میگرفته است.
این دبیر تاریخ و راهنمای گردشگری تاریخی و فرهنگی اظهار کرد: منطقه مسیله دارای شکلهای متنوعی از ارتفاعات، دشت، دامنههای کوتاه و کم شیب و مراتع کوهستانی است.
وی عنوان کرد: از ویژگیهای خاصّ این منطقه از جمله شرایط آب و هوایی کویری، کمبود آب، شور بودن زمین و لم یزرع بودن آن می باشد که منطقه را خالی از سکنه کرده است.
صادقی یادآور شد: روستاهای اطراف این دشت نیز تاریخی هستند و میتواند ظرفیتی گردشگری مورد توجه گردشگران باشد. روستای کاج هم یکی از جاذبههای گردشگری در منطقه است.
دبیر تاریخ و راهنمای گردشگری تاریخی و فرهنگی عنوان کرد: یکی از جاذبههای دشت مسیله، تالاب بهشت معصومه از منحصر به فرد ترین تالاب های دنیا است که در آن ترکیب نفت و نمک و آب وجود دارد، بزرگترین فوران نفتی دنیا در قم و در این تالاب اتفاق افتاده است، این فوران با ۱۰۰ متر ارتفاع در سال ۱۳۳۵ اتفاق افتاده و در گینس ثبت شده است و در آن دوران روزانه۱۰۰ هزار بشکه نفت تخلیه می شده است.
صادقی ادامه داد: در قم دو نیایشگاه وجود دارد که یکی از اینها در جوار مسیله و از قدیمی ترین نیایشگاهها به شمار میرود اما به دلایل نامعلوم با دیوار خشتی آن را بستهاند.
وی خاطرنشان کرد: قلعه مظفر آباد در این محدوده قرار دارد و دارای برجهای زیباست که در جاده گرمسار ظرفیتی برای بومگردی به شمار میرود، همچنین قلعه ملک آباد در قمرود نیز در این محدوده وجود دارد.
این تاریخ شناس عنوان کرد: رودخانه قمرود در گذشته راهی دریاچه نمک میشده و یکی از بسترهای مهم در کشاورزی بوده و امروزبا کم آبیهایی مواجه است.
وی گفت: گاهی در این مسیر عشایر دامهای خود را عبور میدادند که نشان از وجود گونههای گیاهی مهم در دشت مسیله ویژه چرای دام دارد.
صادقی عنوان کرد: کاروانسرای دیر گچین نیز در جوار دشت مسیله از ظرفیتهای مهم توریستی است و ما در کاروانسراهای ایران و جهان و از قدیمی ترین کاروانسراها که سالم مانده به شمار میرود.
وی توضیح داد: بازسازی دیر گچین به تازگی آغاز شده است و از دانشجویان برای رصد آسمان در این منطقه گردشگری حضور مییابند.
این تاریخ شناس در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر با ایجاد پارک ملّی کویر در اطراف این دشت توسط سازمان حفاظت محیط زیست به نگهداری و حراست از ذخایر گیاهی و جانوری منطقه میپردازند.
انتهای پیام