به گزارش کسب و کار نیوز، روزنامه وال استریت ژورنال در یادداشتی به قلم مایکل دوران و پیتر راف، دو کارشناس موسسه مطالعاتی هادسون، نوشت: دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا با اعلام خروج خود از توافق هستهای با ایران، فرآیند وضع مجدد تحریمها علیه ایران را آغاز کرد که شامل مجازاتهای قوی برای شرکتهای اروپایی که با ایران تجارت میکنند، میشود. این اقدام متحدان اروپایی واشنگتن را خشمگین کرد.
دونالد تاسک رییس شورای اروپا معتقد است که با وجود چنین دوستی مثل ترامپ، نیازی به دشمن نیست.
تصمیم ترامپ برای بازگرداندن تحریمها (علیه ایران) به بهانه منافع امنیتی مهم آمریکا و اروپا اتخاذ شده است اما خلاء چیزی اساسی در رویکرد او وجود دارد؛ یعنی دیپلماسی قدیمی بر مبنای یک کمپین پایدار برای متقاعد کردن (دیگران) پس از آنکه ترامپ در ماه جاری (میلادی) با صحبت کردن درباره تجارت در نشست گروه هفت متحدان اروپاییاش را بیشتر آزار داد، نیاز چنین کمپینی بیش از هر زمان دیگری است.
سیاست جدید در قبال ایران، بیشک از نوع اعمال فشار و زور است. آقای ترامپ یک انتخاب سخت پیشروی شرکتها قرار داده است: شما میتوانید یا با آمریکا تجارت کنید یا با ایران. ظاهرا فشار تاثیرگذار است، شرکتهای بزرگی در روزهای گذشته همچون بوئینگ، زیمنس، توتال و لوک اویل اعلام کردهاند که از بازار ایران خارج خواهند شد.
با این حال، اعمال فشار موجب بروز خشم نیز خواهد شد. ممکن است بازرگانان اروپایی به ساز آمریکا برقصند اما احساس آنها و نمایندگان سیاسیشان این است که آقای ترامپ در حال از بین بردن منافعشان است.
وال استریت ژورنال در ادامه با اشاره به اینکه آمریکا نتوانسته اروپا را درباره آنچه نقاط ضعف توافق میداند، متقاعد کند، نوشت: بیش از یک دهه است که مقامات آمریکایی به اروپا سفر کردهاند تا به آنها درباره تهدید ایران توضیح دهند و متقاعدشان کنند که غرب باید با آن مقابله کند. اگرچه آمریکا بحث زیادی پیرامون توافق هستهای یا ایران داشت، نخبگان اروپایی آن را تحسین کردند و دولت اوباما نیز به همین دلیل از آنها تمجید کرد.
پیام دولت ترامپ در طول یک سال گذشته درباره توافق هستهای ثابت نبود. آقای ترامپ خود توافق وحشتناک، افتضاح و یک طرفه توصیف کرده بود اما زمانی که یک سناتور از جیمز متیس وزیر دفاع پرسید که آیا از نظر او توافق در راستای منافع ملی آمریکاست، پاسخ داد بله اینطور فکر میکنم.
رکس تیلرسون وزیر امور خارجه وقت آمریکا نیز کمی بعد یک فرآیند دیپلماتیک را برای حفظ توافق به جای لغو آن ارائه داد. وی به سیانان گفت: میخواهیم در توافق بمانیم. قصد داریم با متحدان اروپایی روی این مساله کار کنیم. بعدتر همین اختلاف نظر بر سر توافق با ایران، به گفته رییسجمهور آمریکا سبب شد تا وی تصمیم به برکناری تیلرسون بگیرد. ترامپ در این باره گفت: من میخواهم توافق را کنار بگذارم یا کاری انجام دهم. او جور دیگری فکر میکند. بنابراین ما واقعا نظرات یکسانی نداریم.
نمیتوان اروپاییها را برای باور کردن اظهارات این دو (تیلرسون و متیس) سرزنش کرد. آنها ممکن بود بتوانند در حفظ توافق هستهای موفق شوند. رهبران اروپا همچنین میگویند که آمریکا حقوق بینالملل را نقض کرده است چرا که ایران به تعهداتش پایبند بوده است.
این روزنامه آمریکایی همچنین نوشت: بنابراین ترامپ برای متقاعد کردن اروپا باید به آنها یادآوری کند که اگر تحریمهای اقتصادی و دیپلماسی ایران را محدود نکند، تنها جایگزین اقدام نظامی خواهد بود چیزی که اروپا آن را ترجیح نمیدهد.
اما حتی یک کمپین موفقیتآمیز برای متقاعد کردن اروپا هرگز نمیتواند این احساس را از آنها بگیرد که به زور مجبور به این کار شدهاند و تنها میتواند خشم آنها را تعدیل کند.
انتهای پیام