به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا، دکتر «مریم فلاحی» در حاشیه بازدید استاندار گیلان از موسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر گفت: ماهیان خاویاری ۲۰۰ میلیون سال قدمت دارند و بهعنوان فسیل زنده محسوب میشوند.
وی ادامه داد: در جهان ۲۷ گونه مختلف ماهیان خاویاری وجود دارد که ۵ گونه در دریای خزر است و باتوجه به کاهش ذخایر ماهیان در دریای خزر هر سال میزان صید رو به کاهش است.
فلاحی خاطرنشان کرد: عوامل انسانی شامل برداشت غیراصولی و صید غیرمجاز، آلودگیهای نفتی و صنعتی، تخریب زیستگاهها، تخریب مناطق نوزادگاهی، افزایش جمعیت و بیکاری باعث کاهش ذخایر ماهیان خاویاری در دریای خزر شده است که علاوهبر آن عوامل طبیعی از جمله خشکسالی، بیماریها، مزاحمان اکولوژیک و عوامل تهدیدکننده بیولوژیک بومی از مهمترین دلایل این کاهش است.
وی ادامه داد: ارزش هر کیلو صادرات خاویار در سال ۹۵برابر با ۱۸۱۳ دلار بوده که با احتساب قیمت هر بشکه نفت بر اساس قانون بودجه ۱۳۹۷(۵۸-۵۴) ارزش صادرات هرکیلو خاویار برابر با ۳۲ بشکه نفت خام است.
فلاحتی تصریح کرد: طی سالهای اخیر هرچند که برداشت ماهیان خاویاری از دریا کاسته شده است اما پرورش ماهیان خاویاری رو به افزایش است و گیلان و مازندران بیشترین مزارع پرورش ماهی کشور را دارند.
وی یادآور شد: موسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر تنها مرکز تحقیقاتی ماهیان خاویاری کشور و جزو ۳ موسسه مهم دنیا است.
رئیس موسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر گفت: بیش از ۶ سال است که وضعیت ذخایر دریای خزر بررسی نشده است و ما شناور تحقیقاتی نداریم و برای هر مرحله گشتزنی در دریای خزر برای بررسی ذخایره نیاز است.
فلاحی خاطرنشان کرد: باتوجه به روند نزولی ذخایر تاسماهیان در دریای خزر، یکی از راهکارهای ایجاد اشتغال و تولید پروتئین، پرورش ماهیان خاویاری است که با توجه به بیش از ۴۰ سال سابقه تکثیر و پرورش و وجود گونههای مناسب همچنین شرایط آب هوایی مستعد در استانهای مختلف کشور و صدور موافقتهای اصولی پرورش تاسماهیان کشور ایران از پتانسیل مناسبی جهت پرورش ماهیان خاویاری برخوردار است.
وی یادآور شد: افق برنامه سازمان شیلات تا سال ۱۴۰۴ تولید ۲۰ هزار تن گوشت و ۲۰ تن خاویار است و استان گیلان از استانهای توانمند در این زمینه محسوب میشود که ما میتوانیم با تکیه بر این پتانسیل در راستای اشتغال و ایجاد درآمد پایدار گام برداریم.
انتهای پیام