صفحه اصلی / اجتماعی / آموزش / سوق دادن نخبگان کشور به سمت علوم مرزشکن در “اتاق علم”
سوق دادن نخبگان کشور به سمت علوم مرزشکن در “اتاق علم”

با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران صورت می‌گیرد

سوق دادن نخبگان کشور به سمت علوم مرزشکن در “اتاق علم”

صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران برای جهت‌دادن به فعالیت محققان نخبه کشور به سمت زمینه‌های متفاوت و مرزشکن علوم «اتاق علم» را راه‌اندازی کرده است.

علوم مرزشکن

به گزارش کسب و کار نیوز، اتاق علم، اتاق رصد علم است. این مجموعه، با تفکر و نظرهای دانشمندان ایران و جهان، علمی را دنبال می‌کند که شکل‌دهنده تمدن‌های نوین و مؤثر در تولید ثروت و قدرت هوشمند است.

این اتاق، با هوش تحقیقاتی خود، پژوهش‌هایی را شناسایی و دنبال می‌کند که احتمال کسب جوایز برتر علمی جهان را دارند تا بدنه علمی و پژوهشی کشور بتواند از آن در جهت انجام تحقیقات مؤثر استفاده کند. افتخار این فعالیت و پژوهش‌ها، نشانه به اهتزاز درآمدن پرچم علم کشور است. در همین راستا و به‌منظور بررسی آینده علم در دنیا صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، اتاقی باعنوان «اتاق علم» تشکیل داده است تا وضعیت علم و فناور  ی را در حوزه‌های مختلف جهان رصد کند. چرا که در دنیای پیشرفته و رقابتی امروز، کشورهای پیشتاز در علم با استفاده از ابزارهای بسیار پیچیده و دقیق، مسیر دانش و پژوهش‌ها را شناسایی می‌کنند. این امر منجر به تغییر بنیادین در درک بشر از جهان هستی و خلقت می‌شود و در معرفی فناوری‌های فوق مدرن برای آینده انسان ها اثرگذار است تا بتواند از این‌راه، جامعه دانشمندان و متخصصان خود را در تشویق و ترغیب به این نوع علوم و زمینه‎‌های پژوهشی فرامرزی و مرزشکن یاری کند.

همچنین علم امروز از پیچیدگی‌های خاصی برخوردار است و این پیچیدگی‌ها از درهم‌تنیدگی علوم مختلف، ناشی می‌شود. مثال‌های متعددی در این زمینه وجود دارد مانند درهم‌تنیدگی علوم‌زیستی با علوم‌فیزیک، درهم‌تنیدگی علوم‌کامپیوتر و مخابرات با پدیده شگفت‌انگیز کوانتوم یا درهم‌تنیدگی علوم‌مغز و علوم شناختی با فناوری‌های پیشرفته پردازش سیگنال.

رشته‌های تأثیرگذار امروز از درون تخصص‌های میان‌رشته‌ای شکل می‌گیرند و از این منظر رصد علوم و دانش تمدن‌ساز که ثروت و قدرت را نیز با خود به ارمغان می‌آورد، بسیار پیچیده و دشوار شده است. ایران نیز از این امر مستثنی نیست؛ بنابراین صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران با کمک تیم متخصص خود، برای جهت‌دادن محققان نخبه کشور به سمت زمینه‌های متفاوت و مرزشکن علوم، تصمیم به برپایی «اتاق علم» کرده‌است.

در این راستا ماموریت هایی برای این اتاق تعریف شده است و آن شناسایی آن دسته از علومی‌ است که آینده بشر را از هر جهت تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. در این رهگذر با استفاده از استادان برجسته کشور و توسعه و کاربرد ابزارهای پیشرفته و نیز با محوریت مسیر دانش و پژوهش‌های بنیادین، کمک شایانی به محققان نخبه و جوان کشور خواهد کرد.

البته از مهم‌ترین رسالت‌های اتاق علم، شناسایی آن دسته از دانش و پژوهش‌هایی است که آینده بشر عمیقاً به آن وابسته است. برای شناسایی این دسته از علوم تاکنون سه مؤلفه در نظرگرفته‌ شده است؛ نخست علومی که داخل مرزهای کنونی دانش قرار نگرفته باشد و در فرامرز علم امروز یافت شود. در مرحله بعد تسلط و احاطه به این علم، به تولید ثروت، قدرت و تمدنی هوشمند منجر شود. همچنین این دسته از دانش‌ها، بهترین جوایز علمی جهان یا بالاترین شاخص‌های تأثیرگذاری را با خود به ارمغان‌آورند.

راه‌های پیشنهادی اتاق علم برای دستیابی به شانس «مرزشکنی علمی» عبارتند از شناخت الگوهای دستیابی پیشینیان به دستاوردهای مرزشکنانه، دنبال‌کردن روندهای پژوهشی، شناخت ماهیت انقلاب‌های علمی و تحقیق‌های مرزشکن، شناخت افراد مؤثر در جامعه علمی جهانی در جهت اجتماعی‌ترشدن تولید علم، تعیین اولویت‌های پژوهشی بر اساس روندهای روبه‌رشد، قراردادن این اولویت‌ها در دسترس سازمان‌های پژوهشی، نهادهای حمایت مالی و سیاست‌گذاران علم و فناوری از طریق خبرنامه‌های منظم، همچنین تحقیقاتی که با اکتساب شاخص‌های تأثیر زیاد منجر به کسب موفقیت‌های علمی در سطح بین‌المللی شود.

بر اساس اعلام روابط عمومی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، پس از تعیین اولویت‌ها، ایجاد «سیستم مدیریت اطلاعات پژوهشی» در سطح ملی می‌تواند باعث هماهنگی‌های میان‌بخشی در زمینه پرداختن به اولویت‌ها شود. این امر موجب می‌شود، برآیند فعالیت‌های پژوهشی، هم در سطح سازمانی و هم در سطح ملی، به سمت مشارکت بیشتر ایران پیش‌ رود تا موجب درهم‌شکستن مرزهای دانش و ارتقای موقعیت ایران در شاخص‌های بین‌المللی و کسب جوایز بیشتر توسط دانشمندان و مؤسسات علمی‌پژوهشی ایرانی شود. مجموعه این فرآیند را «هوش پژوهشی» می‌نامند. هر چند عمده تلاش‌ها برای شناسایی روندهای رو به رشد خواهد بود اما اقتدار علمی و هیبت و مهابت علمی یک کشور زمانی قابل ادعاست که در قدم اول، خارج از روندهای پیشرو و گسترش‌دهنده حرکت نکنند و در گام بعدی بتواند در بخش‌هایی از علم، زمینه های توسعه و پیشرفت را معرفی و ایجاد کند. 

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

«افزایش سن بازنشستگی» از فروردین ۱۴۰۳/ با قانون جدید چگونه می‌توان زودتر از موعد بازنشسته شد؟

به گزارش کسب و کار نیوز، محمد محمدی با اشاره به موافقت شورای نگهبان با …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.