به گزارش کسب و کار نیوز،سعید جلالی، با اشاره به حوادث اخیر شهرستان کازرون با بیان اینکه «اطلاع رسانی درست میتوانست مانع بسیاری از سوءبرداشتها شود و هزینهها را پایین آورد» اظهار کرد: مسئله تقسیماتی در منطقه کازرون فرایندی بود که متاسفانه با ورود برخی از عناصر غیرمسئول به مسیر دیگری رفت. مردم تحریک شدند، در مقطعی که ستادهای انتخاباتی فعال شده بودند، کمتر کنشگر سیاسی، محض رضای خدا و به خاطر مردم کازرون وارد میدان میشدند.
وی درباره دلیل اعتراض مردم کازرون و به خشونت کشیده شدن این اعتراضات بیان کرد: همین قدر میتوانم حدس بزنم که اخبار بهشکل درست منتقل نمیشد یا تحتتأثیر بازار شایعات قرار میگرفت یا نقل قولی که از سوی فردی که دارای پایگاه اجتماعی وسیاسی بود موجب تهییج مردم منطقه میشد.
متن گفتوگوی ایسنا با سعید جلالی مدیرکل تقسیمات کشوری وزارت کشور درباره اقدامات انجام شده در دفتر تقسیمات کشوری در موضوع تقسیم کازرون و دلایل اعتراض مردم این شهر به این طرح و واکنش وزارت کشور به این اعتراضها به شرح زیر است:
وزارت کشور چه رویکردی درباره تقسیمات کشوری دارد؟
رویکرد وزارت کشور در خصوص موضوع تقسیمات کشوری، اجرای قوانین و ضوابط موجود در این زمینه است. با توجه به افراطی که در گذشته دراین حوزه صورت گرفت، دولت دهم عملاً باب تقسیمات کشوری را کُند کردد که البته این موضوع با تراکم خواسته های مردم ونمایندگان مجلس مواجه شد؛ زیراکه تقسیمات کشوری امری پویا و دینامیک است و نمیتوان به علت وجود اشکالات گذشته، روند آن را کُند کرد از این رو وزارت کشور در صدد است با رویکرد عقلانی و اعتدالی قانون مذکور را اجرا کند.
تمرکز وزارت کشور در موضوع تقسیمات کشوری بر چیست؟
گمان بسیاری بر این است که در دفتر تقسیمات کشوری صرفا بر ایجاد شهر و بخش و شهرستان تمرکز میشود حال اینکه همه امور تقسیمات کشوری در این موارد خلاصه نمیشود. توجه به رفاه مردم در موضوع دسترسیها، الحاق، انتزاع و نامگذاریها بر اساس ضوابط قانونی و حل و فصل اختلافات و ابهامات در حدود تقسیماتی و اصلاح حوزههای انتخابیه و مواردی از این قبیل در حوزه تقسیمات کشوری انجام می شود.
وزارت کشور در حال تهیه لایحه جدیدی برای تقسیمات کشوری است. سرانجام این لایحه چه شد؟
کار مطالعه و تدوین لایحه جدید تقسیمات کشوری در وزارت کشور خاتمه یافته و با امضاء وزیر کشور برای دولت ارسال شد.
در تدوین لایحه جدید از مردم و نخبگان هم نظرخواهی کردید؟
بنا بر دستور وزیر کشور مقرر شد در تدوین اولیه قانون نظرات نخبگان و دانشگاهیان و مردم اخد شود تا پیوند قانون با زندگی و واقعیت های اجتماعی حفظ شود.
وارد حوادث اخیر کازرون شویم. شما به عنوان مسئول تقسیمات کشوری تاکنون از منطقه بازدیدی داشتهاید؟مهم ترین ویژگی کازرون را چه میدانید؟
اولین مسافرتم به کازرون به زمانی برمیگردد که بیست سال داشتم و در قالب سفر دانشجویی از مناطق تاریخی کازرون دیدن کردم. خاطراتی نیز از آن سفر دارم. یادم است در مسیر تصادف کردیم و چند ساعتی در بیمارستان بستری شدیم ، پس از آن گفتند علاقهمندان میتوانند سفر را ادامه بدهند بنده نیز به عشق دیدن شهر تاریخی کازرون و منطقه بیشاپور به آنجا عزیمت نمودم. شاید بدانید بیشاپور شهر دوره ساسانی بوده است و مهمترین مجسمه تاریخ ایران مربوط به شاپور اول است که در کازرون و منطقه تاریخی بیشاپور قرار دارد. این شهر گواه شکوه و عظمت ایران و بیانگر پیروزی ملت ایران بر دشمنان آن روزگار است.
موضوع تقسیمات اخیر کشوری در شهرستان کازرون به چه زمانی برمی گردد؟
تا جایی که در سوابق دیدم به مجلس سوم و پس از آن برمی گردد. اما هر زمان بنابر دلایلی اجرایی نشد
رویکرد وزارت کشور و دفتر تقسیمات کشوری در این موضوع چه بود ؟چه اقداماتی در این زمینه به عمل آمد و آیا مطالعات کافی صورت گرفت؟
رویه این است که استانداری موضوع پیشنهادی را مورد مطالعه و بررسی میدانی قرار می دهد و طرح پیشنهادی خود را به دفتر تقسیمات کشوری ارسال می کند تا توسط کارشناسان این دفتر مورد ارزیابی قانونی قرار گیرد و پس از آن برای دولت ارسال شود. طرح ارسالی استانداری فارس از نظر شکلی مغایرتی با قانون نداشت اما در ابتدا بخشی از جامعه نسبت به قسمتی از طرح اعتراض داشت. وزارت کشور در دو مرحله کارشناسان خود را راهی منطقه کرد و طرح مذکور مورد تایید کارشناسان از نظر شکلی قرار گرفت هرچند اما و اگرهایی وجود داشت که با گذشت زمان موجب اعتراضات مردمی شد. برای درک بیشتر موضوع اینجانب به نمایندگی از معاونت سیاسی و وزیر کشور به منطقه سفر کردم و طی دو روز با نظرات مردم در روستاها و مناطق پیشنهادی در طرح، گفتوگو نمودیم. همچنین با صاحبنظران و معترضین گفتوگو داشتم و قول دادم تا موضوع در بستر کارشناسی منصفانه مورد بررسی قرار گیرد و به عبارتی متعهد به انجام یک امر مرضی الطرفینی شدیم. در گفت و گوهای بعدی نیز نظرات بزرگان و مردم کازرون و قائمیه را گوش کرده و توجه کردیم.
آیا سفر شما و شنیدن نظرات صاحب نظران تأثیری بر اصل مسئله و اصلاح طرح پیشنهادی داشت؟
قطعا. در بازدیدی که از کازرون داشتم به یکایک روستاهای مورد اشاره منتقدان سرکشی کرده و با صاحبنظران و بزرگان کازرون دیدار داشتم. همچنین از مناطقی از قائمیه و شهرستان پیشنهادی دیدار داشتم و به شکل حضوری گزارشی از سفر به منطقه خدمت وزیر کشور ارائه نمودم. ایشان نیز دستور به اصلاح طرح پیشنهادی دادند تا رضایت مردم حاصل شود.
پس استمرار اعتراضات برای چه بود؟
واقعاً نمیدانم. همین قدر می توانم حدس بزنم که اخبار بهشکل درست منتقل نمی شد یا تحتتأثیر بازار شایعات قرار میگرفت یا نقل قولی که از سوی فردی که دارای پایگاه اجتماعی وسیاسی بود موجب تهییج مردم منطقه میشد.
آیا مطالبات مردم کازرون در موضوع تقسیمات کشوری را صحیح میدانید؟
باید تفکیک کنیم . بخشی از دغدغههای نخبگان و صاحبنظران کازرونی به واقعیت نزدیک بود آنجایی که به یکپارچگی مدیریت منابع طبیعی و زیستی و تاریخی اشاره داشتند و خواهان لحاظ وحدت ساختاری و مدیریتی بودند، مورد توجه ما قرار گرفت. معتقدیم برخی از نظرات نخبگان و آگاهان کازرون به کار ما آمد و البته طرح را اصلاح کردیم. البته به نظر من برخی از سخنان را از زبان اکثریت مردم کازرون مطرح میکنند که با شناخت من از مردم کازرون منطبق نیست. دلایلم در این زمینه غیر منطقی نیست . مردم کازرون ، مردمی بافرهنگ و ازپرچم داران تمدن باشکوه ایرانی اسلامی هستند. بانیان تمدنهای بزرگ، انسان های بزرگ هستند و انسان های بزرگ وسعت نظر دارند فرهنگ وتاریخ کازرون صرفا در شهر کازرون خلاصه نمیشود. حوزهای از سرزمینهای مجاور نیز تحتتأثیر این فرهنگ و تمدن هستند و به عبارت روشنتر خویشاوندان فرهنگیاند. از این رو معتقدم کازرون و کازرونیان با پیشرفت و توسعه مناطق مجاور مشکلی ندارند و استقبال نیز میکنند. بدون تردید بخشی از توسعه منطقهای در ایران با تقسیمات کشوری گره خورده است. همان ابتدا بزرگان کازرون تاکید میکردند با ایجاد شهرستان جدید مشکلی ندارند و مسئله ایشان امور غیرمنطقی و غیرعقلانی در موضوع تقسیمات کشوری بود.
آیا این اشکال به وزارت کشور وارد است که به مردم کازرون اطلاعرسانی درستی نشده است؟
قبول دارم که اطلاع رسانی درست میتوانست مانع بسیاری از سوءبرداشت ها شود و هزینهها را پایین آورد اما مسئله تقسیماتی در منطقه کازرون فرایندی بود که متاسفانه با ورود برخی از عناصر غیرمسئول به مسیر دیگری رفت. مردم تحریک شدند ستاد های انتخاباتی فعال شدند و کمتر کنشگر سیاسی، محض رضای خدا و به خاطر مردم کازرون وارد میدان میشدند. بگذارید از انسان شرافتمندی بگویم که از اساتید بنام رشته حقوق دانشگاه شهید بهشتی است. نوشته ای از ایشان در فضای مجازی منتشر شد که احساسات را جریحه دار می کرد و البته صادقانه نوشت. من همان لحظه با ایشان تماس گرفتم و از واقعیتهای نهان و ماجراهای پشت صحنه که فعلا قابل گفتن نیست سخنانی را به زبان آوردم. ایشان با شنیدن برخی از واقعیتها و ماهیت حرکت برخی از استفادهکنندگان از حرکت اعتراضی مردم کازرون متاثر شدند، به گونه ای که صدای شان در اشکهایش میلرزید. پیش خود گفتم ای کاش میتوانستم با تک تک جوانان کازرونی که به عشق کازرون در خیابان ها حاضر می شوند نیز صحبت میکردم.
من احساسات خالص جوانان و زنان و مردان کازرون را درک میکنم و توصیه میکنم مراقب وحدت و انسجام منطقه ای شان باشند تا این گونه به اذهان تداعی نشود که آنان در برابر مردم خوب و مهربان قایمیه هستند. آنان برادران هم هستند. مراقب باشند تا دست های ناپاک و بدخواه موجب واگرایی منطقه ای نشوند. ما نیز در ارتباط و تعامل با بزرگان و معتمدین آنان خواهیم بود.
انتهای پیام