صفحه اصلی / اجتماعی / بهداشت و سلامت / ماجرای “حقی همگانی” و بلاتکلیفی ۶ میلیون ایرانی فاقد بیمه

ماجرای “حقی همگانی” و بلاتکلیفی ۶ میلیون ایرانی فاقد بیمه

شش میلیون ایرانی فاقد بیمه درمانی در حالی در کشور زندگی می‌کنند که بر اساس قوانین، "سلامت" حقی همگانی است؛ بر همین اساس نیز بزرگ‌ترین پروژه اجتماعی دولت یازدهم با عنوان "بیمه سلامت همگانی" با هدف پوشش رایگان نیازمندان اجرایی شد، اما در مسیر اجرا به مشکلاتی برخورد که از یک سو با پدیده چند بیمه‌ای‌ها روبرو شد و از سویی هم با وجود هزینه بالای تحمیل شده به نظام سلامت، بیم آن می‌رود که جمعی از نیازمندان واقعی از این مسیر جا مانده باشند.

دارو

به گزارش کسب و کار نیوز، گفت: در حال حاضر اگر فرد فاقد بیمه‌ای در هر زمانی به بیمارستان مراجعه کند، می‌تواند تحت پوشش بیمه قرار گیرد. البته به نظر من این اتفاق یکی از اشکالات بیمه‌ای در کشور است و معتقد نیستم که هر فرد فاقد بیمه، هر زمان که به بیمارستان مراجعه کرد، بیمه‌ شود. همانطور که در بیمه‌های تجاری نمی‌تواند به محض تصادف، ماشین را تحت پوشش بیمه قرار داد، بلکه باید از قبل برای این موضوع اقدام کنیم.

وی با تاکید بر اینکه البته مقوله سلامت با سایر بخش‌ها متفاوت است، افزود: به هر حال اینکه فردی ۲۰ روز در بیمارستان باشد، خدمات را دریافت کند و سپس دفترچه بیمه بگیرد و ما از روز اول بستری‌اش او را بیمه کنیم، کار منطقی نیست، اما در حال حاضر روال به این صورت است که هر زمان فرد فاقد بیمه‌ای برای دریافت خدمات به بیمارستان مراجعه کند، می‌تواند تحت پوشش بیمه قرار گیرید و خدمات هم از همان زمان به صورت بیمه‌ای برایش جاری می‌شوند.

۱۴ میلیون نفر تحت پوشش رایگان بیمه سلامت

موهبتی ادامه داد: البته صدور اولیه دفترچه برای پوشش بیمه‌ای در صندوق بیمه سلامت رایگان، باید از طریق کمیته امداد انجام شود، اما در تمدید دفترچه نیازی به دخالت کمیته امداد نیست؛ چراکه یکبار از طریق ارزیابی وسع، وضعیت افراد احصاء و احراز شده است. در حال حاضر این صندوق بیمه سلامت رایگان بیش از ۱۴ میلیون نفر عضو دارد.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران همچنین گفت: درباره سایر صندوق‌های بیمه سلامت مانند صندوق بیمه روستاییان یا صندوق بیمه ایرانیان، خود افراد به صورت مستقیم می‌توانند برای دریافت پوشش بیمه‌ای مراجعه کنند. در صندوق بیمه ایرانیان هم افراد با پرداخت ۵۰ درصد سرانه حق بیمه می‌توانند به راحتی از خدمات بیمه بهره‌مند شوند.

۶ میلیون ایرانی فاقد بیمه پایه‌اند

موهبتی در ادامه صحبت‌هایش با اشاره به آمار ایرانیان فاقد پوشش بیمه‌ای پایه در کشور، گفت: طبق آمار مرکز آمار ایران، در حال حاضر ۱۰.۵ درصد جمعیت کل کشور فاقد پوشش بیمه‌ای پایه هستند. البته به‌ نظر می‌رسد که احتمالا این آمار مقداری خطا هم داشته باشد. به هر حال آنچه پیش‌بینی می‌کنیم که بین ۵.۵ تا ۶ میلیون نفر ایرانی فاقد هرگونه پوشش بیمه‌ای درمانی داریم.

احکامی که بِلااجرا می‌شوند

وی تاکید کرد: طبق قانون برنامه ششم توسعه این افراد باید تحت پوشش بیمه قرار می‌گرفتند، اما هیچگونه اعتبار منبعی برای بیمه شدن آنها در اختیار ما قرار نگرفت. در زمان تصویب بودجه هم صراحتا اعلام کردیم که اگر اعتبارات لازم تامین نشود، احکام قانون بودجه بلا اقدام خواهد بود. از طرفی حکمی در برنامه ششم داریم که باید پول و اعتبار تمام احکام مطرح شده، دیده شود. بنابراین اگر قرار باشد افراد فاقد بیمه را تحت پوشش بیمه قرار دهیم، ما به عنوان سازوکار اداری سیستماتیک، آمادگی این اقدام را داریم. فقط بار مالی آن را قاعدتا باید دولت تامین کند تا بتوانیم این اقدام را انجام دهیم.

موهبتی ادامه داد: در عین حال ما برای مرزبندی نیامده‌ایم. بر همین اساس از این گروه ۱۰ درصدی فاقد بیمه هر فردی را که به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها مراجعه کند، بیمه می‌کنیم، اما به هر حال این موضوع یک حدی دارد. یعنی پولمان که تمام شود، این اقدام هم متوقف خواهد شد.

به هر حال امسال یکی از راهکارهای مهمی که وزارت بهداشت و سازمان بیمه سلامت به دنبال اجرای آن هستند، بحث مدیریت هزینه‌ها است. ؛ هزینه‌هایی که بخش عمده‌ای از آنها به دلیل بیمه شدن ۱۱ میلیون نفر  به صورت رایگان و نگذاشتن سقف برای ارائه خدمت به بیمه‌شدگان رایگان، آن هم بدون پشتوانه مالی، به صورت روز افزونی بالا رفتند و سلامت را در تنگنا قرار دادند.

از طرفی باید توجه کرد که عدالت ایجاب می‌کند که بیمه رایگان فقط برای اقشار محروم و کم‌توان باشد تا بتوان خدماتی با کیفیت و ارزان‌قیمت را به آنها ارائه داد تا درد هزینه‌های درمان بر رنج نداری‌شان اضافه نشود. شناخت نیازمندان واقعی نیز منوط به برگزاری آزمون وسعی دقیق از سوی سازمان‌های بیمه‌گر و در راستای ایجاد عدالت در سلامت است؛ کاری که وزارت رفاه متولی آن است و باید برای انجام آن اطلاعات دقیق بیمه‌شدگان همه سازمان‌های بیمه‌گر وجود داشته باشد.

همچنین باید توجه کرد که در بیمه، مشارکت مالی افراد باید به اندازه توان‌ مالی‌شان و برخورداری آنها از خدمات به اندازه نیازشان باشد؛ یعنی کسی که درآمد بالاتری دارد، حق بیمه بیشتر و آنکه درآمد کمتری دارد، حق بیمه کمتری بپردازد، اما در زمان بیماری هر دو به یک نسبت از خدمات تشخیصی-درمانی مورد نیاز برخوردار شوند.

در هر حال ناگفته پیداست تا زمانیکه “ارزیابی وسع” توسط وزارت رفاه انجام نشود، روال سابق پوشش‌های بیمه‌ای همچنان ادامه دارد؛ این درحالیست که اگر آزمون وسع به درستی و با دقت در کشور انجام شود، هم می‌توان از محل صرفه‌جویی انجام شده شش میلیون ایرانی فاقد بیمه را تحت پوشش برد و هم خدمات مناسب‌تری به محرومان ارائه داد.

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

صادرات دارو ۱۹ درصد افزایش یافت

به گزارش کسب و کار نیوز ، گمرک ایران عملکرد ۳۴۵ شرکت‌ دارویی در حوزه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.