دکتر رضا سعیدی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به دلایل عدم حمایت از کالاهای ایرانی، اظهار کرد: یکی از این دلایل مسائل فرهنگی است که این تصور وجود دارد که کالاهای خارجی بهتر از داخلی هستند. تصورات فرهنگی مردم این است که آنچه خارجیها دارند، از داخلی بهتر است.
وی ادامه داد: یکی دیگر از این دلایل به پیشرفتهای فنی و تکنولوژی ما بازمیگردد. در عرصه تکنولوژی ما چندان قوی نیستیم و بسیاری از کالاها ممکن است از نظر کیفیت در سایر کشورها مرغوبتر ساخته شده باشند لذا برخی کشورها این کالاها را خود تولید نمیکنند و به سمت واردات از کشورهای پیشرفته روی میآورند.
رئیس دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) با تاکید براینکه ما باید به سمت حمایت از تولیدکنندههای داخلی و کالاهایی که میتوانیم مشابه آنها را در کشور بسازیم، حرکت کنیم، افزود: در حوزهی پزشکی تکنولوژیهای خاص یا اصطلاحاً «هایتک» در انحصار بعضی از کشورهای خاص است و آنها توانایی بالایی در ساخت تجهیزات پیشرفته پزشکی دارند که ما در این زمینه چارهای نداریم که آنها را وارد کنیم و شاید تنها بخشی بوده که معقولانه است که ما به سمت استفاده از کالای خارجی برویم.
سعیدی با اشاره به پایین بودن قیمت تمام شدهی برخی از کالاهای خارجی، تصریح کرد: یکی از فاکتورهایی که بر تصمیم گیری خریدار تاثیر میگذارد علاوه بر کیفیت کالا، قیمت آن است؛ زمانیکه قیمت کالایی در کشورهایی مثل چین ارزان تر تمام میشود، طبیعتاً قدرت رقابت از کالاهای داخلی گرفته می شود.
وی با بیان اینکه موضوع قاچاق نیز از جمله مواردی است که بر روی قیمت تمام شده کالا تاثیر میگذارد، خاطرنشان کرد: زمانیکه کالایی از مجاری اصلی خود وارد نمیشود و مالیات و عوارض گمرک را پرداخت نمیکند قیمت آن بسیار ارزانتر میشود و توان رقابت را از کالای داخلی میگیرد.
رئیس دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) بیان کرد: یکی دیگر از عوامل عدم حمایت از کالای داخلی، بروکراسی خاصی است که در کشور ما برای تولیدکنندگان وجود دارد که انواع سازمانهای نظارتی دست به دست یکدیگر میدهند تا تولید کننده نتواند موفق شود و رقابت کند.
سعیدی تاکید کرد: در کشورهایی که تولید رونق دارد، سود بانکی به شدت پایین است و این موضوع باعث میشود که سرمایهگذار رغبتی نداشته باشد که پولش را در بانک نگه دارد و ترجیح میدهد آن را وارد چرخهی تولید کند زیرا گردش مالی حاصل از آن سود بیشتری برای وی دارد.
وی اضافه کرد: درحالیکه حالت بنگاه داری که در بانکهای ایرانی دیده میشود و سود کلانی که موسسات و بانکها میدهند، یکی از مواردی است که تولید را بدون صرفه یا توجیه اقتصادی میکند که افراد به سمت آن نروند.
رئیس دانشگاه امام رضا (ع) با بیان اینکه تولیدات ما ستنی است، در حالی که تولیدات مدرن هزینهی کمتری دارند، گفت: دنیا امروز به سرعت در حال تغییر است و مردم نیز دوست دارند سریع به خواستههای خود برسند و دیگر آن تولیدات سنتی قدیمی زمانبر توجیه نمیشود.
سعیدی خاطرنشان کرد: دانشگاه تقریباً از صنعت و نیازهای جامعه فاصله زیادی گرفته و دانشجویان ما به سمت یک نظام تئوری مقاله نویسی حرکت کردهاند که چندان در حل مشکلات جامعه کاربردی ندارد.
وی ادامه داد: شما برای استاد شدن در دانشگاههای موجود هیچ نیازی به حل مشکلی از جامعه ندارید. کافیست که یک تعداد مقالهی آیاسآی به چاپ برسانید با این پنج فاکتور بالا تا شما را به عنوان استاد نمونهی کشوری معرفی کنند اما اگر دهها مشکل جامعه و مشکلات ریز و درشت شهر خود را حل کنید کمتر کسی ممکن است به شما توجه کند چون اکنون نظام دانشگاهی نظام مقاله محور با استانداردهای جهانی است نه با استانداردهای بومی و داخلی، به نیازهای ما کمتر توجه دارد.
رئیس دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) در خصوص برنامه آستان قدس در حمایت از کالاهای داخلی بیان کرد: ما در کل مجموعهی آستان قدس تقریباً خرید هرگونه کالای خارجی را که مشابه داخلی داشته باشد ممنوع کردهایم. البته در حوزهی پزشکی ما محدودیتهایی داریم؛ دستگاههای هایتک و با تکنولوژی بالا فقط در انحصار چند کشور خاص است و سایر کشورها زیرساخت لازم برای تولید آن را ندارند و ما چارهای جز خرید بسیاری از تجهیزات پزشکی از خارج نداریم.
سعیدی افزود: ما حتی تعدادی از قراردادهای سال گذشته را به این خاطر که کالا خارجی بود و مشابه داخلی داشت فسخ کردیم. در بیمارستان رضوی ما حدود ۱۰ میلیارد تومان قرارداد بسته شده و جنس تحویل گرفته شده را پس دادیم تا مشابه داخلی آن را خریداری کنیم.
انتهای پیام