محمد جوادیقاضیانی
این فضا و اتمسفری که برای استارتآپها به راه افتاده، مختص کشور ما نبوده و در کشورهای پیشرفته هم این فضا وجود دارد. روزهای گذشته بود که هیاتی از فرانسه برای همکاری با شرکتهای دانشبنیان ایران راهی کشور ما شده بودند که طی صحبتی که با آنها و رئیس بینالملل اتاق بازرگانی سازمان صنایع کوچک و متوسط فرانسه «پیر جان» داشتیم، ایشان هم تاکید کرد که این فضای استارتآپی و اتمسفری که به راه افتاده است، در فرانسه هم وجود دارد و فضای کشورهای دیگر هم استارتآپی است. از اهمیت استارتآپها و فضایی که به وجود آمده، صحبت کردیم اما بحث اصلی ما در این گزارش راههای تامین مالی استارتآپهاست. یک ایده استارتآپی هر چقدر هم که برحسب نیاز انتخاب شده باشد و مسالهمحور باشد، برای توسعه و راهاندازی به سرمایه نیاز دارد که البته مقدار مورد نیاز این سرمایه برای ایدههای مختلف متفاوت است و ایدههای خدماتی هم بودهاند که با حداقل سرمایه شروع کردهاند و موفق شدهاند، ولی در ادامه برای توسعه، رقابت و معرفی محصول خود باز هم نیاز به سرمایه زیادی دارند.
برخی از منابع تامین مالی برای شروع استارتآپ
۱- قرض گرفتن از خانواده و دوستان
برای این کار و قرض گرفتن باید ایده شما علاوه بر مسالهمحور بودن جذابیت کافی هم داشته باشد که بتوانید کسانی که میخواهید از آنها پول قرض بگیرید را متقاعد کنید. البته شما برای شروع و موفقیت به یک تیم هم نیاز دارید که میتوانید با این افراد به صورت یک تیم در بیایید.
۲- گرفتن وام و دریافت کمکهای دولتی
گرفتن کمکهای دولتی و وام و بدهکار شدن ریسک بسیار بالایی دارد و بسیاری از متخصصان این حوزه و اساتید دانشگاه تاکید دارند که برای شروع از وام استفاده نکنید. زیرا استارتآپ با یک عدم اطمینان همراه است و بازار و سوددهی آن خیلی مشخص نیست و ممکن است استارتآپهایی که در شروع کار وام میگیرند با مشکل بازپرداخت مواجه شوند و به کلی شکست بخورند. البته بانکها و موسسات مالی هم بر این مساله واقف هستند و برای پرداخت وام به استارتآپها بسیار سختگیری میکنند، بهطوری که بیشتر تسهیلات خودشان را به شرکتهای بازرگانی و بزرگ زودبازده و دارای بازده مشخص میدهند.
ولی در هر صورت راهحل گرفتن وام و بدهکار شدن اگر هم مورد توجه شماست، بهتر است که در مرحله شروع نباشد و در مراحل بعدی که به ثبات بیشتری رسیدید و برای توسعه بیشتر به سرمایه نیاز داشتید از وام استفاده کنید.
پساندازهای شخصی
بسیاری از کسبوکارهای موفق بودهاند که از این روش استفاده کردهاند و با پساندازهایی که از کارهای قبلی خود ذخیره کرده بودند استارتآپ خود را شروع کردهاند. حتی بسیاری از کارآفرینان بزرگ بودهاند که وسایل شخصی خودشان اعم از طلا، جواهرات، ماشین و… خود را فروختهاند تا کسبوکار خود را راه بیندازند.
یافتن شریک
شما در هر حال برای شروع کسبوکارتان به یک تیم خوب نیاز دارید. شما میتوانید در تیمتان ترکیبی از افرادی را داشته که سرمایه، تخصص و… دارند و به این نحو با سرمایهگذار هم شریک میشوید و مسیر توسعه را سریعتر طی میکنید. البته در انتخاب تیم پارامترهایی وجود دارد و صرفا تخصص یا سرمایه شریکتان را نبینید.
کمک گرفتن از شتابدهندهها
شتابدهندهها شرکتهایی هستند که از استارتآپها در تمامی مراحل حمایت میکنند. خدمات آنها شامل مشاوره، آموزش، تامین مالی، بازاریابی و… است. پس شما برای تامین مالی میتوانید از شتابدهندهها کمک بگیرید اما با در نظر گرفتن یکسری نکات. شتابدهندهها روی هر ایدهای سرمایهگذاری نمیکنند و توجه آنها بیشتر بر ایدههای مسالهمحور و برحسب نیازی است که یک تیم خوب پشت سر آنها باشد. البته بسیاری از شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر هم هستند که برای استارتآپها تامین مالی میکنند و با آنها شریک میشوند و وقتی استارتآپی که در آن سرمایهگذاری کردند به رشد، توسعه و ثبات رسید به شراکت خود با او پایان میدهند.
البته در تمامی این مراحل اگر به دنبال سرمایهگذار هستید، به این نکته توجه کنید که فقط به دنبال سرمایهگذاری که میخواهد به شما پول بدهد، نباشید و به دنبال سرمایهگذاری باشید که کار شما را بفهمد و با شما کار کند.
یک نمونه استارتآپی برای شروع
کامدین حاجیمیرزایی، مدیرعامل شرکت دانشبنیان هنر عمران ایرانیان که در زمینه واقعیت مجازی به موفقیت زیادی دست یافته است در پاسخ به سوال ما درباره چگونگی تامین سرمایه برای شروع کسبوکارشان میگوید: روز اول در سال ۸۸ که قصد شروع کار را داشتیم سرمایه کمی داشتیم و سرمایه ما حدودا یک میلیون تومان میشد و تمام هزینههایی که لازم داشتیم را از پروژههایی که در زمینه وب انجام میدادیم، تامین میکردیم. تاکنون از وام و تسهیلاتی استفاده نکردهایم، ولی از اینجا به بعد نیاز به سرمایههای بیشتری داریم و اگر سرمایهگذار و حامی داشته باشیم، میتوانیم خیلی بیشتر پیشرفت کنیم و میتوانیم ایران را به نخستین کشوری تبدیل کنیم که در زمینه واقعیت مجازی آنلاین حرفی برای گفتن دارد.
سخن آخر
به نظر میرسد که از روشهای تامین مالی استارتآپها به خصوص در کشور ما روش پساندازهای شخصی بیشتر استفاده شده است. البته این روش برای شروع است و در ادامه برای توسعه کسبوکار به وامها و یک سرمایهگذار نیاز پیدا خواهید کرد.