به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایرنا، محمد رضا کارگر روز یکشنبه در نشست نمایشگاه بن اظهار کرد: حدود سه سال برای برگزاری این نمایشگاه تلاش بی وقفه انجام شده است و یک کانون صهیونیستی در آلمان و لایی کشورهای همسایه، فشار زیادی به برگزارکنندگان آلمانی نمایشگاه آوردند تا این رویداد بزرگ انجام نشود.
وی در این نشست در محل سالن فجر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
افزود: سه سال پیش در زمان برگزاری نمایشگاه کوچکتری به عنوان (۷ هزار سال هنر ایران) در آلمان پیشنهاد اولیه برگزاری این نمایشگاه بزرگ مطرح شد و پس از انتخاب اشیاء و پیگیری های طولانی، ۲۴ فروردین نمایشگاه بزرگ ایران تمدنی کهن با حضور شخصیت های سیاسی و فرهنگی دو کشور گشایش می یابد.
کارگر اضافه کرد: همکاری های بین المللی ما در زمینه تبادل نمایشگاه اشیاء موزه ای از سال ۲۰۰۱ صورت می گیرد و از همان آغاز، این اقدام مورد مخالفت عده ای در داخل و موافقت و تشویق عده دیگری مواجه می شد و این نشان دهنده حساسیت جامعه پویای ایران است که باید آن را به فال نیک گرفت.
وی ادامه داد: برگزاری چنین نمایشگاهی در تمام دوران پیش از انقلاب بی سابقه است و در دوره هشت سال دولت اصلاحات تجاربی داشتیم و با وجود بی مهری دولت نهم و دهم نسبت به چنین واقعه فرهنگی، مشعل برگزاری این رویدادها خاموش نشد.
کارگر افزود: نقد جدی مخالفان این است که آیا وقتی ما به خارجی ها برای نمایش آثار ایران در کشور آنها اعتماد می کنیم، آیا آنها نیز برای نمایش اشیای تاریخی خود در کشور ما به ما اعتماد دارند؟ پاسخ این است که این راه با دپیلماسی فرهنگی کاملا هموار شده است.
مدیر کل موزه های میراث فرهنگی تاکید کرد: کشور مکزیک اصرار دارد تا نمایشگاهی تحت عنوان ( فرهنگ و تمدن مایا) با ۲۷۰ شی تاریخی مکزیک در ایران برگزار کند ولی متاسفانه با وجود همه تلاش ها، هزینه اندک انتقال، بسته بندی و تامین امنیت اموال به مبلغ ۵ میلیارد ریال تامین نشد.
وی افزود: متاسفانه با وجود جلسات متعدد با شهرداری تهران حتی با پیشنهاد برگزاری این نمایشگاه به اسم شهرداری تهران هم این هزینه در اختیار میراث فرهنگی قرار نگرفت اما به محض تامین این اعتبار امکان برگزاری این نمایشگاه وجود دارد.
کارگر عنوان کرد: در روزهای آینده با مدیران موزه لوور برای برگراری نمایشگاهی از آثار قاجار در این موزه بزرگ فرانسه و متقابلا برگزاری نمایشگاهی از آثار موزه لووو در ایران توافق نهایی خواهیم کرد.
وی ادامه داد: در سفری که رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی به ارمنستان داشتند نیز تفاهم نامه ای امضا شد که موزه ملی ارمنستان برای برگزاری نمایشگاهی از آثار موزه ملی این کشور در ایران اقدامات لازم را انجام دهد و اکنون به جایی رسیده ایم که کشورهای مختلف اروپایی و آسیایی مثل کره جنوبی و ارمنستان خواهان برگزاری نمایشگاه های از این قبیل با ما هستند.
مدیرکل موزه های کشور تاکید کرد: امنیت ایران، استانداردهای موزه ای در ایران، رشد دانش موزه داری، شرایط خوب حفاظت فیزیکی و شیمیایی و معرفی تخصصی و نمایش استاندارد، پیام های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی برگزاری نمایشگاه های این چنینی بین موزه های ما و کشورهای دیگر است.
وی اضافه کرد: این رویداد کمک می کند تا مردم ما درباره تمدن هایی مثل امریکای لاتین و سایر نقاط دنیا مثل مصر و غیره که امکان مسافرت به آنها دشوار و گاهی ناممکن است آشنا شده و علاوه بر پرکردن اوقات فراغت، دانش افزایی و فرهنگ افزایی کنند.
کارگر ادامه داد: ما مصمم هستیم تا این اتفاق به یک جریان فرهنگ ساز برای تعامل ما با دنیا تبدیل شود و به یک باور و یک رسالت می نگریم تا تمام موزه های ما در تهران و شهرستان ها وابسته به هر منطقه ای که باشند در چنین فعالیت هایی شرکت کنند.
وی عنوان کرد: عده ای که نگران سرنوشت این اشیا هستند بدانند، آیین نامه اموال فرهنگی و تاریخی کشور در قانون می گوید که خروج اشیاء درجه یک با مجوز هیات دولت و درجه دو با مجوز رییس سازمان میراث فرهنگی ممکن است. اما این ماده قانونی تبصره ای دارد که در آن ذکر شده «تا زمانی که اشیای موزه ها طبقه بندی نشده اند برای خروج از کشور حکم درجه دو را دارد».
مدیرکل موزه ها اضافه کرد: علت طبقه بندی نکردن اشیاء تاکنون این بوده که یک گروه بسیار آگاه متشکل از زبده ترین و توانمندترین باستان شناسان ایران در زمان مسوولیت سید محمد بهشتی به سرپرستی مرحوم حاج سیدجوادی برای نگارش درجه بندی اشیاء مامور شده اند اما پس از یک سال تحقیق و بررسی، در نهایت به این نتیجه رسیده اند که اشیای فرهنگی و تاریخی کشور را نمی شود درجه گذاری کرد.
کارگر تاکید کرد: در هیچ جای دنیا هیچ کشوری اشیای تاریخی خود را به درجه یک و دو تقسیم نمی کند؛ از دیدگاه ما نیز میراث ملی ایران همه درجه یک هستند و ما نباید با
ناآگاهی از قدر و ارزش اشیای کشور بکاهیم.
وی ادامه داد: برای نمایش اشیا در کشورهای مختلف آنها نیز نیازی به مجوز رییس جمهوری و دولت ندارند و در این باره روسای موزه ها تصمیم می گیرند، ولی ما همه کارها را به عهده دولت می اندازیم در حالی که خود دولت سرانجام برای تصمیم گیری به بدنه خود یعنی کارشناسان میراث فرهنگی رجوع می کند.
کارگر خاطر نشان کرد: حساسیت های این گونه برای جوامع توسعه نیافته است و واگذاری این تصمیم برای مجلس یا مراکز دیگر باعث می شود که بروکراسی آن طولانی تر شده و بحث، سیاسی شود.
وی یادآور شد: ما به نظارت جامعه درمورد میراث ملی اعتقاد داریم اما به سیاسی شدن این نظارت معتقد نیستیم.
کارگر عنوان کرد: کمال خرازی وزیر اسبق امور خارجه نیز اعتقاد داشت ما از ظرفیت های دپیلماسی فرهنگی آن طور که باید بهره مند نشده ایم و می گفت اوایل تحریم ها نمایندگانی از شرکت های تفتی آمریکا به وی مراجعه کرده اند و گفته اند ما حاضریم ۲۰ میلیون دلار به شما بدهیم تا با برگزاری یک نمایشگاه فاخر از تمدن ایران در موزه متروپلیتن، افکار عمومی مردم آمریکا را با واقعیت فرهنگ و تمدن ایران آشنا کنیم و از طریق فشار افکار عمومی مردم آمریکا بر
دولتمردان این کشور، مانع انجام تحریم ها شویم.
کارگر ادامه داد: ما قومی فرهنگی و تاریخی هستیم، پس اجازه دهید دریچه ایران را موزه داران و فرهنگ مداران به سوی دنیا باز کنند.
وی در پاسخ به این که براساس قانون اشیای منحصر به فرد نباید از کشور خارج شوند؟ گفت: فقط بناهای نفیس ملی مثل تخت جمشید از نظر مالکیت قابل واگذاری نیستند، ولی اشیای منقول به عنوان امانت برای نمایش یا بهره برداری مشکلی از این نظر ندارند.
مدیر کل موزه ها افزود: خروج این اشیا برای نمایش، به تایید بخش های حقوقی و سیاسی وزارت اقتصاد و امور دارایی، گمرک، وزارت امور خارجه و نهاد ریاست جمهوری رسیده است و دولت آلمان نیز در اقدامی بی سابقه پذیرفته تا هیچ حکم قضایی در هیچ جای دنیا مشکلی را متوجه این آثار نکند؛ به علاوه هر نوع خسارت احتمالی به پای آنهاست و در صورت بروز هر اشکال فرضی، فقط دادگاه های ایران صلاحیت رسیدگی به آن را دارند.
وی تصریح کرد: وقتی در قلب اروپا در کشور آلمان ۴ ماه از فرودگاه فرانکفورت گرفته تا همه متروهای این کشور تابلوی «ایران تمدنی کهن» را نصب کنند این اتفاق بسیار بزرگی است.
کارگر تاکید کرد: ما می خواهیم نمایشگاه بن آلمان یک ویترین برای معرفی فرهنگ و تمدن ایران باشد و ۳ سال چانه زنی و استرس بی وقفه را تحمل کرده ایم تا این رویداد بزرگ اتفاق بیفتد.
وی خاطرنشان کرد: برای شکستن لابی جهانی و موج سازی منفی فرهنگی علیه ایران، ما معتقد به یک حرکت جهانی با این زمینه های فرهنگی هستیم و به جای اشکال تراشی های ناآگاهانه، باید از ظرفیت و فرصت میراث فرهنگی عظیم کشورمان استفاده کرده و برای این اتفاق جشن بگیریم.