صفحه اصلی / اسلایدر / نشانه‌های تورمی در سال ۱۴۰۱ شرایط اقتصادی را سخت تر می کند؟/سیگنال های جدید به رشد تورم
نشانه‌های تورمی در سال ۱۴۰۱ شرایط اقتصادی را سخت تر می کند؟/سیگنال های جدید به رشد تورم

نشانه‌های تورمی در سال ۱۴۰۱ شرایط اقتصادی را سخت تر می کند؟/سیگنال های جدید به رشد تورم

کسب و کار نیوز- مسعود خوانساری، رییس اتاق بازرگانی تهران در توئیتی اعلام کرد نگرانی از جهش تورم جدی است. با شروع سال 1401 مجموعه عواملی که در رشد تورم تاثیرگذار است دست به دست هم داده اند تا کور سوی امید برای کاهش نرخ تورم در سال جدید نیز کمرنگ شود. عدم حصول نتیجه از رفت و آمدهای هیات مذاکره کننده در وین، کسری بودجه، سرپیچی بازارها از نرخ گذاری دستوری، عدم نحصول نتیجه مطلوب از اجرای طرح درج قیمت تولیدکننده و مصرف کننده، نوسانات ارزی و... می تواند منجر به تورمی مخرب در کشور شود.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز ، در همین رابطه رییس اتاق بازرگانی تهران نوشته است رشد چشم گیر حقوق و دستمزد، افزایش قیمت مسکن و اجاره و هزینه حمل و نقل عمومی، رشد قیمت کالاهای خوراکی و جبران کسری بودجه با دلارهای نفتی جز رشد تورم و سخت تر شدن شرایط اقتصادی مردم نخواهد داشت.

به عقیده فعالان اقتصادی، پیش‌بینی‌های داخلی و بین‌المللی نشان از تداوم افزایش قیمت‌ها دارند. هنوز داده‌های رسمی در ارتباط با تورم ۱۴۰۱ نداریم اما ارزیابی نرخ چند مولفه در اسفندماه، حاکی از افزایش هزینه‌های زندگی و تحمیل تورم سربار به سبد معیشت ۸ میلیون و ۹۷۹ هزار تومانی‌ست؛ همان سبدی که براساس آمارهای تورمی دیماه ۱۴۰۰ محاسبه شد و در مذاکرات مزدی ۱۴۰۱ مورد استفاده قرار گرفت؛ به این ترتیب، به سال جدید نرسیده، بخشی از افزایش دستمزد با تحمیل تورم، از میان برداشته و بلاتاثیر شد.

چشم‌انداز نرخ تورم

یوسف کاووسی، کارشناس اقتصادی

حذف ارز ترجیحی موضوعی است که در بروز تورم نقش دارد. صحبت برای حذف این ارز از سال گذشته در مجلس آغاز شد اما تا لحظه آخر در بودجه تعیین تکلیف نشد. نکته اینجا است که این ارز با رایزنی بین مجلس و دولت حذف شده اما در بودجه به صراحت نیامده است. در کنار بررسی مجلس برای حذف این ارز، دولت حذف آن را کلید زد. در شرایط فعلی اینکه مشاهده می کنیم قیمت دارو چند برابر افزایش یافته است به این دلیل است که از بهمن ماه ارزی به دارو تخصیص داده نشده است. از سوی دیگر ارز ترجیحی خوراک دام نیز یا تخصیص داده نشده و یا میزان آن کاهش بسیاری داشته است. اثر این اتفاق را در رشد قیمت گوشت در هفته های اخیر شاهد هستیم.

علاوه بر این موضوع افزایش حقوق ورودی گمرک از نرخ ۴ هزار و ۲۰۰ تومان به ۲۵ هزار تومان جرقه ای برای رشد تورم است. در همین مورد حدود ۷ درصد بر روی قیمت کالاها اضافه خواهد شد. این همان تورمی است که باید نگران آن بود. به همین دلایل کنترل قیمتها از دست خارج شده است. دولت البته برنده این بازی است. چراکه ارز دولتی را حذف کرده اما در صحبتها به صراحت آن را اعلام نمی کند و از طرفی دیگر یارانه ای را که باید برای حذف ارز دولتی پرداخت کند به مردم نداده است. دولت ادعا می کند با این منابع از کسری بودجه می کاهد و فشاری که امروز مردم متحمل می شوند به این دلیل است که آینده ای مطلوب در انتظارشان است.

از طرفی دیگر افزایش دستمزدها را نیز برای سال جاری داریم. این عامل دیگری بر افزایش قیمت تمام شده تولید است. این هم عامل تاثیرگذار دیگری برای بروز تورم است. در این شرایط به صورت میانگین ۲۵ درصد بر هزینه های تولید افزوده خواهد شد. پس هزینه تولید افزایش پیدا می کند و به دنبال آن رشد قیمت کالاها اتفاق خواهد افتاد. در حال حاضر نیز شاهد افزایش ۲۵ درصدی قیمتها در فروشگاههای بزرگ هستیم. دلیل آن نیز مجموعه ای عواملی است که بر رشد تورم تاثیرگذار است.

 

همچنین مطالعه کنید:

تجارت الکترونیکی در بازارهای سنتی افزایش یافت/ادامه رشد شتابان تجارت الکترونیکی

شایلی قرائی به گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیکی (مرکز تتا)، «امین کلاهدوزان» در نخستین جلسه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.