شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز ، بعد از گرانی ۱۲۰ درصدی همه محصولات لبنی، اکنون اعلام کاهش ۱۰ درصدی قیمت سه محصول شیر پاکتی ۹۰۰ گرمی، پنیر ۴۰۰ گرمی uf و ماست ساده دو و نیم کیلویی، کمی حالت شوخی دارد. از سوی دیگر تخم مرغ شانه ای ۶۰ هزار تومان نیز قیمت رویایی دارد که برای هر خانواری هزینه ای سنگین به شمار می رود. مردم و مصرفکنندگان دیگر مردم نمیتوانند با این قیمتها شیر، لبنیات و اقلام پروتئینی را خریداری کنند و همین امر سلامت جامعه را هدف قرار داده است.
با توجه به کاهش مصرف پروتئین و لبنیات به دلیل افزایش قیمتها، کارشناسان نسبت به رشد سوءتغذیه، کوتاهی قد کودکان، پوکی استخوان، کاهش وزن جنین و… هشدار میدهند. زمانی بود که میگفتند اگر مردم از لباس و تفریح خود هم بگذرند، از غذا و شکمشان نمیتوانند بگذرند، اما حالا مدتی است که به گواه آمارهای رسمی و اظهارنظر مسئولان نظام اقتصادی و سلامت، مردم از خورد و خوراکشان هم میزنند و غذای مفید کمتر میخورند. این درد هم فقط درد دهکهای محروم جامعه نیست بلکه طبقه متوسط هم در زمینه تغذیه در مضیقه است.
اما دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی در رابطه با گرانی های اخیر در بازار مواد غذایی بویژه لبنیات و پروتئین به “کسب و کار” گفت: طی هفته های اخیر شاهد رشد ۳۸ درصدی قیمت پنیر هستیم. از سوی دیگر در بازار سویا آشفتگی بسیاری اتفاق افتاده است. سویا به عنوان پروتئین گیاهی جایگاه خوبی در سبد خرید خانوار پیدا کرده است که متاسفانه گرانفروشی ۲۰۰ درصدی موجب کاهش مصرف این کالای خوراکی شده است.
قاسمعلی حسنی در ادامه از افزایش ۳۸ درصدی قیمت پنیر خبر داد و گفت: در بازار سویا گران فروشی ۲۰۰ درصدی نسبت به سال گذشته و سودجویی در حال وقوع است. وی با بیان اینکه حدود ۲۵ میلیون خانوار صبحانه پنیر مصرف میکنند، اظهار کرد: قیمت پنیر ۴۰۰ گرمی ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان بود، اما اخیراً قیمت ۲۰ هزار تومانی روی آن درج شده است. یعنی ۳۸ درصد افزایش قیمت. همچنین قیمت هر کیلو پنیر بدون بسته بندی نیز به ۵۰ هزار تومان رسیده است.
به گفته وی، دامداران افزایش قیمت نهادههای دامی علوفه و غیره را علت افزایش قیمت پنیر عنوان کردهاند و همچنین طبق گفته خودشان با مجوز سازمان حمایت قیمت پنیر را افزایش دادهاند.
اخیرا سخنگوی انجمن صنایع فرآوردههای لبنی نیز اعلام کرده بود که شیر و لبنیات از قیمتگذاری دستتوری خارج شده و از افزایش حدود ۲۰ درصدی قیمت محصولات لبنی خبر داده بود.
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی در ادامه از افزایش ۲۰۰ درصدی قیمت سویا خبر داد و تصریح کرد: قیمت دولتی هر کیلو سویا در حال حاضر ۶۸۰۰ تومان است، اما در بازار به قیمت بیش از ۲۲ هزار تومان خرید و فروش میشود. این در حالی است که سویا به دلیل ارزان تر بودن نسبت به گوشت، در برنامه غذایی اقشار مختلف جایگزین گوشت شده است.
حسنی خاطرنشان کرد: از ابتدای امسال بازار داغ سویا بهدلیل گرانی گوشت و جایگزینی آن با این ماده باارزش غذایی را شاهد بودهایم، بهنحوی که تقاضای خرید سویا در بازار بهدلیل گرانی گوشت بیش از ۷۰ درصد افزایش یافته است. علاوه بر جایگزینی سویا در سبد مصرفی بسیاری از خانوارهای کمدرآمد بهجای گوشت قرمز گوسفندی و گوساله، بسیاری از تولیدکنندگان صنعتی و صنایع غذایی نیز سویا را جایگزین گوشت قرمز در تولیدات خود کرده یا سهم این ماده غذایی را در تولیدات خود بهشدت افزایش دادهاند.
این مقام صنفی افزود: این شرایط موجب شده قیمت عمدهفروشی هر کیلوگرم سویا به ۲۱ هزار تا ۲۲ هزار تومان افزایش یابد. درحالیکه قیمت دولتی هر کیلوگرم سویای وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی تا ۶۸۰۰ تومان است. افزایش تقاضا و مصرف سویا در بخش انسانی و خوراک دام موجب افزایش شدید قیمت سویا شده است. با این روند از ابتدای امسال قیمت عمدهفروشی هر کیلوگرم سویا ۲۰۰ درصد افزایش داشته و تقاضای خرید سویا در مردادماه امسال نسبت به پارسال نیز ۷۰ درصد رشد داشته و سویا در بسیاری از آشپزخانههای صنعتی، صنایع غذایی و سبد مصرفی خانوارها جایگزین گوشت قرمز شده زیرا حتی با وجود گرانی ۲۰۰ درصدی هنوز هم قیمت یک کیلوگرم سویا یکپنجم قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز است.