ورود بورس‌بازان به اکوسیستم استارت‌آپی

بورس ابزار جدیدی برای تأمین مالی استارت‌آپ‌هاست

ورود بورس‌بازان به اکوسیستم استارت‌آپی

کسب و کار نیوز - در شرایطی که راه های ورود سرمایه‌گذاران خارجی به کشور بسته شده و سرمایه‌ها از اکوسیستم استارت‌آپی فراری، تنها راه می‌تواند چشم دوختن به کیسه داخلی‌ها باشد که پول خود را به این اکوسیستم بیاورند.

 

به گزارش کسب و کار نیوز، در این میان نام اولین صندوق سرمایه‌گذاری جسورانه به میان آمد؛ «گروه مالی فیروزه» با سرمایه اولیه ۵۰ میلیارد تومان راه‌اندازی شد. موسسان این صندوق گروه سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی ایران، سرمایه‌گذاری ایران و فرانسه و سرمایه‌گذاری سبحان هستند.
معاون سرمایه‌گذاری جسورانه گروه مالی فیروزه در نشست خبری شروع به کار صندوق سرمایه‌گذاری جسورانه «گروه مالی فیروزه» اعلام کرد: «راه‌اندازی این صندوق به افراد خواهان ورود به بازار سرمایه کمک می‌کند تا در کنار این گروه مالی روی شرکت‌های استارت‌آپی سرمایه‌گذاری کنند.» پذیره‌نویسی صندوق جسورانه گروه مالی فیروزه که از چند روز دیگر شروع خواهد شد، قرار است در شرایطی که ورود سرمایه‌گذاری‌های خارجی به کشور با مشکل مواجه است و سرمایه‌ داخلی هم در شرایط اقتصادی کشور به سختی به چرخه شرکت‌های استارت‌آپی وارد می‌شود راهی برای جذب سرمایه و کمک به این اکوسیستم باشد. «رادمان ربیعی»، معاون سرمایه‌گذاری این صندوق گفت: «با کمک این صندوق افراد حقیقی و حقوقی این فرصت را خواهند داشت که در کنار گروه مالی فیروزه راحت‌تر وارد بازار سرمایه شوند.» او ساختار کاری صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر را این‌گونه توضیح داد: «سرمایه اولیه این صندوق ۵۰ میلیارد تومان خواهد بود و افراد که خواهان ورود سرمایه خود به آن هستند در مرحله اول ۱۰ درصد منابع خود در زمان پذیره‌نویسی را سرمایه‌گذاری می‌کنند. در واقع شما می‌توانید با ۱۰ میلیون عملا پذیره‌نویسی خودتان را شروع کنید. در مرحله بعد و در ۱۰ ماه اول هم برای پذیره‌نویسی ۳۰ درصد دیگر در صندوق فراخوان داده می‌شود و ۲۰ ماه بعد هم برای ۳۰ درصد دیگر و در نهایت هم بعد ۳۰ ماه فراخوان برای ۳۰ درصد باقی‌مانده زده خواهد شد.»
او عمر این صندوق را ۷ سال اعلام کرد و در مورد سازوکار این صندوق گفت: «۷۰ درصد این سرمایه توسط گروه سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی ایران، شرکت سرمایه‌گذاری ایران و فرانسه و شرکت سرمایه‌گذاری سبحان تامین خواهد شد و ۳۰ درصد باقی‌مانده توسط اشخاص حقیقی و حقوقی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری و از طریق پذیره‌نویسی انجام می‌شود.» ربیعی همچنین اعلام کرد که حداقل میزان سرمایه‌گذاری در این صندوق ۱۰۰ میلیون تومان است که در ابتدا ۱۰ درصد از این مبلغ توسط افراد پرداخت می‌شود و باقی‌مانده این مبلغ طی ۳۰ ماه قابل پرداخت است. معاون سرمایه‌گذاری جسورانه گروه فیروزه در مورد مراحل سرمایه‌گذاری در این صندوق تاکید کرد: «طبق مصوبه سازمان بورس اوراق بهادار، فراخوان اول جذب سرمایه ۱۰ ماه پس از پذیره‌نویسی انجام می‌گیرد که در این مرحله ۳۰ درصد از سرمایه جذب می‌شود. ۲۰ ماه پس از پذیره‌نویسی، ۳۰ درصد دیگر و پس از ۳۰ ماه، ۳۰ درصد باقی‌مانده سهام جذب خواهد شد.»
ربیعی تاکید کرد: «تغییر نگرش استارت‌آپ‌ها به سمت سودآوری و ادغام، یک نگرش مثبت است، چراکه باعث کاهش ریسک‌های مالی می‌شود. در کل شرایط فعلی از چند منظر جذابیت‌هایی داشته است. برای مثال ارزش‌گذاری‌ها منطقی‌تر شده و الان که دید واقع‌بینانه‌تری نسبت به بازار و حوزه استارت‌آپی به‌وجود آمده، فرصت سرمایه‌گذاری خوبی هم شکل گرفته و سرمایه‌گذار می‌تواند با آگاهی بیشتری اقدام به سرمایه‌گذاری کند.»
«کسب‌وکار» در گفتگو با یک کارشناس، تاثیرات این کار در زیست‌بوم نوآوری را بررسی می‌کند.

مزیت شفافیت بورس برای استارت‌آپ‌ها

فرزین فردیس، نایب‌رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری اتاق تهران

پذیره‌نویسی صندوق جسورانه گروه مالی فیروزه به دلایل مختلف، اتفاق بسیار خوبی است. دلیل نخست اینکه ما در فضای اقتصاد نوآوری نیاز داریم که به سمت ابزارهای جدید در همه حوزه‌ها و عرصه‌ها؛ چه در حوزه بازاریابی و فروش و چه در حوزه تبلیغات برویم و تابه‌حال مکانیزم و فرایند کار‌ تأمین مالی استارت‌آپ‌ها به گونه‌ای بوده که گزینه‌ای به نام گزینه بورس وجود نداشته است و این کار در واقع یک ابزار جدید و یک گزینه جدید به گزینه‌ها اضافه می‌کند که بسیار ارزشمند است و خبر بسیار خوبی است که مسئولان صندوق فیروزه بعد از مدت بسیار طولانی از پیگیری توانسته‌اند این موفقیت را به دست آورند. این کار راه را برای خیلی از کارهای بعدی برای تعامل در حوزه بورس باز می‌کند. نکته دومی که وجود دارد، این است که بورس کمک می‌کند که فضای شفاف‌تری به وجود بیاید و ما در اقتصاد نوآوری و در فضای شرکت‌های استارت‌آپی‌مان فکر می‌کنم که قریب به اتفاق انسان‌ها از شفافیت استقبال می‌کنند. متاسفانه در حال حاضر هرچقدر ما در اقتصاد سنتی از شفافیت در خیلی از حوزه‌ها فاصله گرفتیم؛ ولی راه موفقیت اقتصاد نوآور و استارت‌آپ‌ها شفافیت است و بورس کمک می‌کند به شفافیت و به اینکه افراد بیشتری بتوانند بفهمند که داخل آن روال‌ها و فرایندها سالم هست یا نه. درحقیقت نکته مهم‌تر از یک ابزار تامین مالی، کمک به شفافیت بیشتر در فضای اقتصاد نوآوری است که حائز اهمیت است. امیدوارم که با همین تلاش و انگیزه‌ای که دوستان شرکت فیروزه دارند کار می‌کنند، کار خود را ادامه بدهند و بتوانند ابزارهای تکمیلی را در آن حوزه معرفی کنند تا هر چه بیشتر و بهتر بتوانیم در این حوزه هم تامین مالی و هم شفافیت بیشتر را داشته باشیم. فکر می‌کنم پذیره‌نویسی شرکت فیروزه نخستین پذیره‌نویسی یا جزو نخستین‌ها باشد زیرا موضوع، موضوع خیلی قدیمی‌ای نیست و به‌تازگی اتفاق افتاده است. پیش از این مجوز تاسیس صندوق‌های جسورانه چندین و چند بار از بورس گرفته شده و فکر می‌کنم ۵- ۶ صندوق جسورانه مجوز فعالیت از بورس گرفته‌اند. تامین سرمایه این صندوق‌ها بیشتر توسط سرمایه‌گذاران اولیه بوده و این نخستین باری است که پذیره‌نویسی اتفاق می‌افتد. ماجرای بازی شفافیت ماجرای صفر و صد نیست که ما بگوییم یک شبه و با یک اتفاق شفافیت رخ می‌دهد. شفافیت سفری است که ما باید خیلی زودتر از اینها آن را شروع می‌کردیم و الان خیلی جلوتر در آن می‌بودیم؛ ولی نکته‌ای که هست، این است که الزامات فعالیت در بورس رفته‌رفته به شفافیت بیشتر منجر خواهد شد. البته نیاز به نهادهای نظارتی و اجرای ضوابط سازمان بورس طبیعتا وجود دارد. اگر آنها در آن زمان این قوانین را رعایت نکنند هدف و غرض اصلی که شفافیت است، ممکن است زیر سوال برود؛ ولی کلاً ساختار بورس به شکلی طراحی شده که رفته‌رفته به شفافیت در بازارها کمک می‌کند و این اتفاق می‌افتد. البته قاعدتا شما نمی‌توانید انتظار داشته باشید حالا که پذیره‌نویسی انجام می‌شود مثلا یک هفته بعد همه‌چیز شفاف می‌شود. نه، این‌گونه نیست. طبیعتا باید منتظر گزارش‌های فصلی بعدی و گزارش‌های تدریجی بود. بعد از آن باید منتظر بود و دید آیا بقیه مجموعه‌هایی که در حوزه سرمایه‌گذاری کار کردند، آنها هم آرام‌آرام به این فضا وارد می‌شوند یا خیر و وقتی وارد شدند طبیعتا مجبور می‌شوند الزامات سازمان بورس را رعایت کنند.

همچنین مطالعه کنید:

نشست بررسی پیشنویس ضوابط معاملات آنلاین طلای آب شده برگزار شد

به گزارش کسب و کار نیوز، قاسم نوده فراهانی رئیس اتاق اصناف ایران در این …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.