صفحه اصلی / اسلایدر / قاچاق زعفران در پی بی تدبیری مسوولان
قاچاق زعفران در پی بی تدبیری مسوولان

صادرات طلای سرخ از طریق قاچاق و کارت‌های یکبار مصرف انجام می‌شود

قاچاق زعفران در پی بی تدبیری مسوولان

کسب و کار- در اینکه صادرات و تجارت خارجی یکی از مسائل مهم اقتصادی در تمام کشورها می باشد و هر کشوری فارغ از موانع و محدودیت های تعرفه ای و غیرتعرفه ای، برای حداکثر کردن سود تجاری خود به دنبال شناخت مزیت نسبی خود در تولید و صادرات آن کالاها و خدمات می باشد شکی نیست و کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز، زعفران کالایی استراتژیک است که درآمدهای ارزی آن برای اقتصاد کشور بسیار ضروری است. اما مشکلاتی که در راه صادرات این محصول ایجاد شده روند صادراتی را مختل کرده است. در این بین بانک مرکزی که به دلیل مشکلات بوجود آمده باید نهایت همکاری را با صادرکنندگان وتجار داشته باشد نیز با بی تدبیری ها چوب لای چرخ صادرات می گذارد. در همین رابطه غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران از کاهش ۲۰ تا ۲۵ درصدی قیمت طلای سرخ طی ۲ ماه اخیر در بازار خبر داد و گفت: هم اکنون حداقل قیمت هر کیلو زعفران ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و حداکثر ۹ میلیون تومان است. وی اُفت صادرات ناشی از سخت گیری‌های بانک مرکزی مبنی بر بازگشت ارز به کشور، نزدیک شدن به فصل برداشت و انتظار خریداران برای محصول نو، کاهش مصرف داخلی به سبب شرایط فعلی اقتصاد، ازدیاد عرضه در برابر تقاضا و افت ناگهانی قیمت محصول در بورس کالا ظرف مدت ۴۸ ساعت را از جمله دلایل سقوط قیمت زعفران در بازار اعلام کرد.

میری با اشاره به اینکه برداشت طلای سرخ کمتر از یک هفته آینده در کشور آغاز می‌شود، بیان کرد: با توجه به شرایط مساعد اقلیمی و برآورد اولیه از مزارع پیش بینی می‌شود که تولید زعفران با رشد ۲۰ تا ۲۵ درصدی نسبت به سال قبل به رقم حدود ۴۸۰ تا ۵۰۰ تن برسد. نایب رئیس شورای ملی زعفران درباره آینده صادرات زعفران گفت: با وجود رشد ۲۰ تا ۲۵ درصدی تولید زعفران نسبت به سال قبل، ضروری است که موانع سد راه صادرات از پیش روی صادرکنندگان برداشته شود و به همین دلیل پیشنهاد داده ایم که ارز حاصل از صادرات در اختیار واردکنندگان بگذاریم که در صورت عملیاتی شدن این موضوع، شاهد رونق صادرات خواهیم بود و در غیر این صورت قاچاق محصول استمرار می‌یابد.

وی ادامه داد: هم اکنون صادرات زعفران به سبب سخت گیری‌های صادرات از طریق قاچاق و کارت‌های یکبار مصرف انجام می‌شود که اگر مسئولان بانک مرکزی با پیشنهاد صادرکنندگان موافقت نکنند، بی تردید قاچاق رونق خواهد گرفت. به گفته میری، با توجه به آنکه زمان زیادی تا آغاز فصل برداشت باقی نمانده است، ۶۰ تا ۷۰ تن زعفران از سال گذشته روی دست کشاورزان باقی مانده است که با وجود رشد ۲۰ تا ۲۵ درصدی محصول، اگر نتوانیم بازار جدیدی برای محصول ایجاد کنیم، بدون تردید مشکلات متعددی به لحاظ قیمت گریبانگیر کشاورزان می‌شود که بدین ترتیب تولید زعفران برای ۱۵۷ هزار خانوار کشاورز صرفه اقتصادی ندارد. نایب رئیس شورای ملی زعفران در پایان با انتقاد از تعلل گمرک در ارائه آمار صادرات تصریح کرد: آخرین آمار صادرات گمرک مربوط به خرداد است و علی رغم پیگیری‌های صورت گرفته از آن تاریخ به بعد آماری ارائه نداده است.

صادرات زعفران خارج از چرخه تولیدکنندگان

علی شریعتی مقدم، مدیرعامل نوین زعفران

بخشی از مشکلات به تحریم‌ها برمی‌گردد اما بخش مهمی از مشکلات داخلی است. تحریم ها توانسته اند تاثیر زیادی بر صادرات محصولات استراتژیک بگذرانند اما کارشکنی ها و سنگ اندازی های داخلی نیز موجب کاهش صادرات شده است. در حال حاضر وضعیت داخلی اقتصاد ایران مناسب نیست و تجار از این بابت نگرانی های زیادی دارند و نمی توان آینده خوبی را برای این کالای باارزش پیش بینی کرد. صادر کنندگان و دست اندرکاران صدور زعفران از وضعیت موجود اقتصادی نگرانند و نتیجه تداوم سیاست‌های ارزی برای صادرات این محصول را موجب به حاشیه رفتن صادر کنندگان قدیمی، از دست دادن بازارهای هدف و کاهش صادرات زعفران می‌دانند.

گردش مالی میایاردها دلاری این محصول در دنیا بسیار قابل توجه است و ایران با عنوان بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده آن باید حرفی برای گفتن داشته باشد. درحالی که مشکلات داخلی و به عنوان مثال همکاری نکردن بانک مرکزی موجب شده تجار انگیزه ای برای صادرات زعفران نداشته باشند و روند کاهشی ارزآوری اتفاق بیفتد. هم چنین از آنجا که بخش عمده‌ای از صادرات زعفران توسط افراد غیرمتخصص و خارج از چرخه تولیدکنندگان انجام می‌گیرد، انتظار داریم بانک مرکزی و مراجع ذیصلاح پس از بررسی، تصمیمات لازم را اتخاذ کنند تا میان صادرکنندگان واقعی و باتجربه با کسانی که به صورت کارمزدی یا به هر نحو دیگر صادرات انجام می‌دهند، تمایز بوجود آید.

همچنین مطالعه کنید:

پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از ۲۰۶ همت گذشت

به گزارش کسب و کار نیوز، این تسهیلات را ۹۵۱ هزار و ۱۲۷ نفر از …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.