ثمانه نادری
به گزارش کسب و کار نیوز، مدیریت بازار و کالای اساسی به معضل اساسی این روزهای اقتصاد کشور ما تبدیل شده است. سابقه دخالت دولت در قیمتگذاری کالا وعرضه کالاها با قیمت تنظیم بازاری نشان داده با این فعالیتها جلوگیری از کارهای سودجویانه میسر نیست. یکی از پیشنهاداتی که به منظور مدیریت بهتر بازار ارائه شد، راهاندازی سامانه رصد زنجیره کالاها بود که به صورت آزمایشی شروع به کار کرده است. سوالات اساسی در ارتباط با این سامانه این است که آیا رصد کالاها مقاومت دلالان و گرانفروشان در برابر ریزش قمیتها را خواهد شکست؟ از سویی این سامانه تا چه اندازه در رصد قمیتها و کنترل بازار موفق عمل خواهد کرد؟
به گفته وزیر اقتصاد روند کاهشی نرخ تورم شروع شده و پیش ینی میشود این روند همچنان تداوم پیدا کند. به گفته وزیر اقتصاد نرخ تورم کاهش ۰.۸ درصدی داشته است. در صورتی که سامانه رصد کالا عملکرد مطلوبی داشته باشد، مهار قیمتها حداقل در خصوص کالای اساسی شدنی است.
معاون بازرگانی داخلی وزیر صنعت، معدن و تجارت در همایش آموزشی معرفی این سامانه در بندرعباس گفت: این سامانه برای اولین بار در هرمزگان با رصد کالای شکر از امروز فعال میشود و به تدریج دیگر کالاهای اساسی مانند برنج، روغن، نهادههای دامی، مرغ، گوشت، لاستیک خودرو را در بر میگیرد.
عباس قبادی با بیان اینکه در یک ماه آینده این سامانه در دیگر استانهای کشور راه اندازی میشود، تصریح کرد: در این سامانه مقدار کالاها هنگام ثبت سفارش، تخصیص ارز، واردات، انبارداری، شبکه توزیع خرده فروشها تا زمان مصرف کننده نهایی رصد میشود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: مردم و اصناف نیز با مراجعه به سامانه از همه اطلاعات قیمت و واردات کالا مطلع میشوند و میتوانند از این طریق بر نحوه توزیع نظارت کنند.
قبادی اضافه کرد: هرمزگان از استانهای موفق در تنظیم بازار است و به همین دلیل و به خاطر بهره مندی از شبکه جامع حمل و نقل دریایی، هوایی و زمینی و ریلی برای اجرای آزمایشی این طرح انتخاب شده است.
همچنین رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت هرمزگان گفت: سامانه رصد زنجیره تأمین کالاهای اساسی از زیرمجموعههای سامانه جامع تجارت است که به ۴ سامانه دیگر نظارتی متصل است.
خلیلی قاسمی افزود: اصناف و عمده فروشان از فردا میتوانند اطلاعات خرید و فروش کالاهای اساسی را در این سامانه ثبت کنند، و پیش از آن باید درخواست خود را در سامانه جامع تجارت ثبت کرده باشند.
وی با بیان اینکه با استقرار این سامانه، نظارت از نوع فیزیکی به نرم افزای تغییر پیدا میکند و شبکه صنفی در معرض اتهام کمتری قرار میگیرد، اظهار کرد: در شش ماه گذشته بیش از ۷ هزار تن شکر در بازار توزیع شده است و تأمین کالاهای اساسی ادامه دارد.
حسن مرادی، کارشناس اقتصادی
رصد فعالیتهای سودجویانه
در حال حاضر بازار ما از فقدان نظارت رنج میبرد. این امر باعث افزایش سودجویان و دلالان و به تبع رشد قمیت کالای اساسی شده است. رصد دقیق و درست کالای اساسی، در صورتی که استثنایی برای کسی قائل نشود، به ایجاد شفافیت در نظام توزیع کمک خواهد کرد. یکی از ضعفهای مهم سیستم توزیع و تهیه کالا این است که کالا به محض ورود به سیستم نایاب میشود و سر از انبارهای مختلف در میآورد که برای دولت امکان ردیابی نیست. امید است یک سیستم جامع بتواند کالا را از لحظه ورود تا لحظه توزیع به دست مشتری در هر لحظه قابل ردیابی و شناسایی کند. بنابراین در این صورت، این سیستم کمک میکند تا حد زیادی فعالیتهای سودجویان و حتی قاچاق کالا، کاهش پیدا کند. مسئله دیگر عقبنشینی گرانفروشان است. در صورتی که سیستم رصد کالاها به درستی عمل کند، تخلفات در عرضه کالاها کاهش پیدا کرده و این مسئله در منطقیتر شدن کالا و کاهش قیمت آن اثر مستقیم دارد. منتهی نکته قابل ذکر ارائه گزارش این سامانه به صورت شفاف از رصد کالاها است. یعنی در صورت احراز هویت متخلفان نباید، تسامح و مدارایی با آنها داشت.