به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از فارس، بانکها معمولا ۲ تا ۳ درصد از منابع بانکی را به عنوان ذخایر احتیاطی نزد خود نگه میدارند اما پرداخت نشدن حدود ۲۰ درصد منابع بانکی بابت تسهیلات معادل ۳۵۸ هزار میلیارد تومان از سپردهها، اتفاقی عجیب و قابل تامل است.
براساس گزارش بانک مرکزی درباره آمار کل مانده تسهیلات و سپردههای ارزی و ریالی بانکها و موسسات اعتباری در بهمن ماه گذشته، حجم کل مانده سپردههای بانکی پس از کسر سپرده قانونی ۱۸۱۶ میلیارد و ۱۱۷ میلیارد تومان رسیده است که در ۱۱ ماهه سال ۹۷ معادل ۲۳٫۱ درصد و نسبت به بهمن ماه سال ۹۶ به میزان ۳۲ درصد رشد داشته است.
حجم سپرده قانونی و سپرده نزد بانک مرکزی ۲۰۶ هزار و ۱۹۱ میلیارد تومان درج شده که نسبت به اسفند ماه سال ۹۶ حدود ۳۳ هزار و ۹۷۴ میلیارد تومان (۱۹٫۷ درصد) افزایش یافته است.
در حوزه تسهیلات اعطایی که شامل تسهیلات ارزی و ریالی و جاری و غیرجاریست، میزان آن با ۱۵٫۷ درصد افزایش در ۱۱ ماهه سال گذشته به ۱۴۵۷ هزار و ۳۸۷ میلیارد تومان رسیده است. این رقم در یک سال منتهی به بهمن ماه سال قبل ۲۶٫۴ درصد رشد کرده است.
در چند سال اخیر فاصله حجم سپردههای بانکی و تسهیلات اعطایی افزایش یافته است بهطوری که از ۹۹٫۷ درصد در سال ۹۱ به ۸۰٫۲ درصد در بهمن ماه ۹۷ کاهش یافته است. البته در سالهای ۸۷ تا ۹۱ بانک مرکزی خط اعتباری برای مسکن مهر پرداخت کرد و به نظر میرسد این اقدام موجب افزایش نسبت مانده تسهیلات اعطایی شده است.
بانکها معمولا ۲ تا ۳ درصد از منابع بانکی را به عنوان ذخایر احتیاطی نزد خود نگه میدارند اما سیر نزولی نسبت تسهیلات اعطایی به سپردهها (سپردهها پس از کسر سپرده قانونی) و رسیدن آن از رقم ۱ هزار و ۳۰۵ میلیارد تومان در سال ۹۱ به رقم ۳۵۸ هزار و ۷۳۰ میلیارد تومان در بهمن ماه ۹۷، اتفاقی عجیب و قابل تامل است.
در صورتی که بانک ها همه سپرده های دیداری خود را به عنوان تسهیلات پرداخت نکنند باز هم بیش از ۱۵۸ هزار میلیارد تومان از سپرده های بانکی باقی می ماند که بانک ها آن را نزد خود نگه داشته و پرداختی در قالب تسهیلات نداشته اند.