ثمانه نادری
به گزارش کسب و کار نیوز، راه اندازی صندوق مکانیزه فروش در بنگاههای اقتصادی و الزام به آن از نظر مسئولان امور مالیاتی یکی از مهم ترین ابزارها برای شناسایی فرارهای مالیاتی است. بر همین اساس سازمان امور مالیاتی برای تشویق بنگاهها برای نصب این صندوق ها، معافیت های مالیاتی درآمد تا سقف ۱۲ میلیون تومان به شرط نصب و استفاده از صندوق مکانیزه فروش را نیز در نظر گرفته است. همچنین تسهیلاتی خاص به این منظور به بنگاه ها پرداخت می شود. این مسئله برای کسب و کارها هم از این منظر که مسبب ایجاد یک نظم مالی، کاهش هزینه و افزایش سود است و رضایت مشتریان را در پی دارد، اهمیت دارد.
در سالهای گذشته گروههای مشمول مالیات ارزش افزوده برای نصب صندوق مکانیزه فروش ملزم به استفاده از صندوق بودهاند.
برابر ماده ۱۷ آئین نامه اجرایی تبصره ۲ ماده ۱۶۹ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم، اشخاصی که مطابق ماده ۱۲۱ قانون برنامه پنجم توسعه و با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اتاق اصناف ایران و براساس اولویتهای تعیینشده سازمان امور مالیاتی کشور برای نصب و استفاده از سامانه صندوق فروش در سالهای ۹۲، ۹۳ و ۹۴ فراخوان شدهاند، همچنان ملزم به استفاده از سامانه یاد شده هستند.
اما برای ایجاد شفافیت مالیاتی شاید لازم باشد در همه بنگاهها این صندوقها نصب شود. با این حال به گفته کارشناسان بخشهای غیرشفاف و بنگاههای اقتصادی ناسالم همچنان در برابر اجرای این کار مقاومت خواهند کرد.
رئیس سازمان امور مالیاتی در آخرین اظهار نظر خود خبر از تصویب مصوبهای برای مکانیزه کردن صندوقهای فروش به منظور جلوگیری از فرار مالیاتی داده است؛ اتفاقی که در انتظار تأیید شورای نگهبان است.
فرار مالیاتی یکی از معضلات دولت در سالهای گذشته بوده است که در همین باره روز گذشته (شانزدهم بهمن) وزیر امور اقتصادی و دارایی در نشستی از فرار ۴۰ هزار میلیارد تومانی مالیاتی خبر داد و گفت که حدود ۴۰ درصد از تولید ناخالص ملی معاف از مالیات هستند.
برای حل این مشکل، سازمان امور مالیاتی از مدتها پیش روی طرحی به نام “مکانیزاسیون صندوقهای فروش” کار کرده است که اخیراً رئیس سازمان امور مالیاتی، از تصویب آن در مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت که این قانون در روزهای اخیر در مجلس شورای اسلامی تصویب شده اما هنوز نیاز است شورای نگهبان آن را تأیید کند.
صندوق مکانیزه فروش (POS) یک سیستم حسابداری فروش کامپیوتری است که با استفاده از نرمافزارهای حسابداری فروشگاهی و در مدلهای مختلف عرضه میشود.
این سیستم برای ثبت و ذخیره اطلاعات خرید و فروش، هزینهها و نگهداری کالاهای موجود در انبار کارخانههای تولیدی یا فروشگاههای مختلف مانند فروشگاههای قطعات اتومبیل، مصالح ساختمانی، تأسیسات ساختمانی و … بکار میرود.
آن چه واضح است، این است که اگر واقعاً همه فعالان اقتصادی یا مؤدیان مالیاتی طبق قانون جدید، ملزم به استفاده از این سیستمها شوند، سیستم مالیاتی کاملاً شفاف میشود و دیگر نیازی به استفاده از روشهای پلیسی برای جلوگیری از فرار مالیاتی نخواهد بود.
مهدی پورقاضی، عضو اتاق بازرگانی تهران
رقابت سالم بنگاهها با صندوقهای مکانیزه فروش
راهاندازی صندوقهای مکانیزه فروش از جمله مطالباتی است که حتی خود بخش خصوصی از دولت دارند. این کار یک قدم رو به جلو برای ایجاد شفافیت مالیاتی و ایجاد رقابت سالم در بین بنگاهها است. برای مثال در حال حاضر بسیاری از بنگاههای اقتصادی که سالم نبوده و غیر شفافاند، با فرار از نصب این صندوق ها سعی دارند، از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده طفره بروند. نصب این صندوقها به هر حال یه قدم به جلو است. هر چند همه مشکلات را حل نکرده و یا تمامی توقعات مسئولان را برآورده نمیکند.
الزام بنگاههای اقتصادی به نصب این صندوقها باعث میشود مشتریها و مصرف کنندهها به گرفتن فاکتور، متقاعد شوند. همچنین این موضوع به کاهش هزینه بنگاهها کمک خواهد کرد، بنابراین الزام بنگاههای اقتصادی به نصب صندوقهای مکانیزه فروش شرایط پرداخت مالیات ارزش افزوده را برای بنگاهها عادلانه تر کرده و از این نظر بازار رقابتی را سالم تر میکند.