ایمنسازی دوران کودکی، سرمایهگذاری جهانی برای نجات زندگی سالیانه چند میلیون نفر در دنیا است و با وجود پیشرفتهای بسیار خوب در سطح جهانی، متاسفانه براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۳۹۶ شمسی)، همچنان سالیانه ۱۹ میلیون کودک در دنیا از دریافت واکسن محروم هستند که اکثر آنها در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند.
به گزارش کسب و کار نیوز میگوید: واکسنهای فلج اطفال بر ۲ نوع خوراکی و تزریقی هستند که هر دو، واکسنهای بسیار موثری هستند. در طی سالهای گذشته در کشورمان از نوع خوراکی واکسن به شکل قطره استفاده شده و در حال حاضر همه کودکان از بدو تولد تا ۶ سالگی، ۶ نوبت قطره واکسن خوراکی فلج اطفال را دریافت می کنند.
وی ادامه میدهد: بنا به توصیه کمیته فنی ایمن سازی کودکان کشور، جهت ایجاد حداکثر ایمنی در کودکان علیه ویروسهای مولد فلج اطفال، یک نوبت واکسن تزریقی فلج اطفال در سن ۴ ماهگی به برنامه جاری واکسیناسیون کودکان کشور اضافه میشود. به همین منظور از سال ۱۳۹۵ همه کودکان در سراسر کشور وقتی برای دریافت واکسن ۴ ماهگی به مراکز بهداشتی درمانی و خانههای بهداشت مراجعه میکنند، علاوه بر واکسنهای قبلی (قطره واکسن خوراکی فلج اطفال و واکسن پنج گانه) یک نوبت واکسن تزریقی فلج اطفال نیز دریافت میکنند. مطالعات متعدد نشان داده که این نوع استفاده سبب تقویت پاسخ ایمنی میشود و سبب سرعت بخشیدن و رسیدن به هدف ریشه کنی جهانی فلج اطفال میشود.
زهرایی درباره تولید داخلی واکسن تزریقی فلج اطفال میگوید:با توجه به نیاز روزافزون دنیا به واکسن تزریقی فلج اطفال، اقدامات خوبی برای راهاندازی خط تولید این واکسن جدید در کشور آغاز شده و انتظار می رود در سالهای آتی شاهد به ثمر نشستن تلاش ها در موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی و همچنین انستیتو پاستور ایران و تولید این واکسن در کشور باشیم.
سند کشوری حذف سرخک و سرخجه
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت همچنین درباره اقدامات انجام شده در راستای حذف سرخک در دنیا و برنامههای ایران در این زمینه میگوید: واکسیناسیون سرخک در ایران از سال ۱۳۴۶ شروع شد، ولی پوشش برنامه واکسیناسیون تا قبل از انقلاب بسیار پایین بود. در سالهای قبل از اجرای واکسیناسیون، سالیانه بین ۱۵۰ تا ۵۰۰ هزار مورد سرخک در کشور رخ میداد. بر همین اساس برنامه گسترش ایمنسازی در کشور در سال ۱۳۶۳ با هدف پوشش کامل کودکان در برابر بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن از جمله سرخک، آغاز شد.
وی با بیان اینکه حذف سرخک در منطقه مدیترانه شرقی تا سال ۲۰۲۰ هدف گذاری شده است، میافزاید: تا به این همه کشورهای منطقه، گردش این بیماری در کشور خود را متوقف و بیماری را به حداقل ممکن برسانند. جمهوری اسلامی ایران نیز برای دستیابی به هدف حذف سرخک و سرخجه، بزرگترین عملیات ایمن سازی تکمیلی این دو بیماری در دنیا را طراحی کرد و ۳۳ میلیون نفر در طی ۳ هفته واکسینه شدند.
زهرایی میگوید: در این راستا از سال ۱۳۸۳ واکسن سرخک – سرخجه – اوریون (MMR) جایگزین واکسن سرخک در ایمنسازی جاری شد. بهبود مستمر نظام مراقبت منجر به شناسایی دقیق و سریع موارد مشکوک به سرخک و واکنش سریع به هر مورد تایید شده سرخک شده است. در سال ۱۳۹۴ نیز نزدیک به دو میلیون کودک ۹ ماه تا ۱۵ سال در مناطق جنوب شرق کشور واکسن تکمیلی سرخک و سرخجه را دریافت کردند.
موفقیتهایی که باید ادامه یابد
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت میگوید: حذف سرخک به معنای صفر شدن موارد بومی سرخک و قطع گردش ویروس بومی سرخک در طی ۱۲ ماه و برقراری نظام مراقبت استاندارد است. چنانچه این وضعیت برای ۳۶ ماه و بیشتر تداوم یابد، آن کشور موفق به دریافت تاییدیه حذف سرخک میشود. در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران جزو اولین کشورهای منطقه است که سند کشوری حذف سرخک و سرخجه را تهیه و برای بررسی و تایید به سازمان جهانی بهداشت ارسال کرده است. این موفقیت ارزشمند حاصل بیش از ۳ دهه تلاش خستگی ناپذیر کارکنان بهداشتی از دورترین نقاط روستایی تا سطوح ستادی نظام سلامت کشور است که به دلیل شیوع بیماری در کشورهای همسایه باید همچنان با قدرت ادامه داشته باشد.
جدول و برنامه واکسیناسیون کودکان در سال ۱۳۹۷
نام واکسنهای دریافتی |
سن کودک |
واکسن سل (ب ث ژ)، واکسن قطره خوراکی فلج اطفال، واکسن هپاتیت ب |
زمان تولد |
واکسن قطره خوراکی فلج اطفال، واکسن پنج گانه |
۲ ماهگی |
واکسن قطره خوراکی فلج اطفال، واکسن تزریقی فلج اطفال، واکسن پنج گانه |
۴ ماهگی |
واکسن قطره خوراکی فلج اطفال، واکسن پنج گانه |
۶ ماهگی |
واکسن سرخک، سرخجه و اوریون |
۱۲ ماهگی |
واکسن سرخک، سرخجه و اوریون، واکسن قطره خوراکی فلج اطفال، واکسن سه گانه |
۱۸ ماهگی |
واکسن قطره خوراکی فلج اطفال، واکسن سه گانه |
۶ سالگی |
انتهای پیام
دبیر خبر: زهرا روزبروزی