محسن پوسف پور در گفت وگو با ایسنا، قطع بی رویه درختان و از بین رفتن جنگلها را یک دغدغه بزرگ دانست و اظهارکرد: بایستی نیازمان به چوب را از زراعت چوب و جنگل کاری تامین کنیم؛ نه درختان طبیعی.
وی با بیان اینکه درختان طبیعی شناسنامه و اقلیم یک منطقه را تشکیل میدهند، تصریح کرد: درختان جنگل های شمال منحصر بفرد هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان، ممنوع کردن قطع درختان راش یکی از اقدامات در راستای حفظ جنگلها دانست و افزود: درختان راش یکی از گونه های کمیاب و ارزشمند در دنیا هستند که در گذشته جزو چوب های صنعتی دسته بندی می شدند اما اکنون صنوبر را جایگزین آن کردهایم و از قطع آنها جلوگیری میکنیم.
این مقام مسئول، با بیان اینکه درخت می تواند یکی از شاخصههای اقلیم گیلان باشد، عنوان کرد: یکی از مهم ترین وظایف ادارات ما در شهرستان ها مرتع داری و حفاظت از عرصههای ملی است که در این زمینه فعالیت های بسیار خوبی را در شرق گیلان از سوی اداره رودسر و در غرب استان از سوی اداره آستارا شاهد هستیم.
وی ادامه داد: شهرستان تالش نیز به دلیل برخورداری از وسعت زیاد، بیشترین مشکل را در حوزه حفاظت دارد و به همین دلیل بارها پیشنهاد کردیم که اداره منابع طبیعی تالش به دو مجموعه تقسیم شود، زیرا بیشترین مشکلات این شهرستان به قاچاق چوب و تصرف اراضی مربوط می شود.
یوسف پور، با بیان اینکه هدف اصلی ما در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان صیانت از منابع طبیعی است، یادآور شد: خدمات رسانی به مردم و خدمات رسانی به دستگاههای اجرایی نیز جزو ماموریت های ماست لذا هر دستگاهی که می خواهد از عرصههای منابع ملی استفاده کند، بایستی فعالیت آن به گونه ای باشد که کمترین خسارت به طبیعت وارد شود.
وی اضافه کرد: در حال حاضر با اعتبارات ملی و استانی پروژههایی را برای احیای جنگل، جنگل کاری، جلوگیری از وقوع سیل، آبخیزداری و احداث بنچ مارکها(ستون هایی که حد مستثنیات را از ملی تفکیک میکنند) در دست اجرا داریم. همچنین از سال ۹۶ سه اقدام اساسی که در آینده بسیار تاثیرگذار خواهند بود را در دستور کار قرار دادیم که مهمترین آنها توقف بهره برداری از درختان طبیعی و توسعه زراعت چوب با گونه صنوبر است.
مدیرکل منابع طبیعی گیلان، با اشاره به وابستگی صنایع ما به جنگل های طبیعی، گفت: از سال گذشته یک هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی استان زیر کشت صنوبر برده شده است.
یوسف پور، با بیان اینکه نقشه های مورد استفاده در اداره منابع طبیعی برای تشخیص اراضی ملی از غیر ملی عمر ۳۰ تا ۴۰ ساله دارند، خاطرنشان کرد: از سال گذشته بحث کاداستر کردن را به عنوان سومین برنامه اساسی خود در پیش گرفتیم. کاداستر کردن به معنای اصلاح هندسی نقشه های گذشته و مشخص کردن عرصه های ملی است. در نهایت نقشه های جدید را داخل سامانه قرار می دهیم تا مردم متوجه حدود عرصه های ملی و مستثنیات شوند.
وی ادامه داد: عملیات کاداستر کردن را به مساحت ۱۲۰ هزار هکتار در گیلان اجرا کردیم و امسال برای ادامه این عملیات در یک هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی ملی برنامه ریزی شده است. بی تردید اگر توقف
بهره برداری از درختان طبیعی، زراعت چوب و کاداستر کردن در استان اتفاق بیفتد، مدیریت منابع طبیعی دچار یک تحول اساسی خواهد شد.
این مقام مسئول، با تاکید بر ضرورت تصویب قانون جامع طبیعی، عنوان کرد: در استان گیلان ۵۶۴ هزار هکتار جنگل و ۲۲۴ هزار هکتار مرتع داریم. علاوه بر این، از اراضی ساحلی و مستحدثه نیز برخوردار هستیم.
مدیرکل منابع طبیعی گیلان، از اجرای پروژه های آبخیزداری با اعتبار حدود ۳ میلیارد تومان طی سال های ۹۴ و ۹۵ خبر داد و بیان کرد: اعتباری که از محل مدیریت بحران به ما تخصیص می دهند زیر یک میلیارد تومان است و به همین جهت در سال گذشته، ۹ میلیارد تومان از اعتبارات ملی کمک گرفتیم که بخش عظیمی از آن صرف اجرای پروژه های آبخیزداری در ارتفاعات ماسوله شد.
وی افزود: یکی از اهدافی که در این پروژه با فعالیت های بیولوژیکی و مکانیکی دنبال کردیم، جلوگیری از شستشوی خاک از بالا به پایین بود؛ چراکه این اتفاق عمق تالاب را کم می کند و موجب مرگ تالاب می شود. علاوه بر این، رسوباتی که به همراه جریانات آبی به پایین سرازیر می شوند، موجبات سیل و بلایای طبیعی را در پایین دست فراهم می کنند.
یوسف پور، با بیان اینکه حدود ۲۲۰ نفر وظیفه حفاظت از عرصه های ملی اعم از جنگلی و مرتعی را در گیلان برعهده دارند، تصریح کرد: حدود ۶۰۰ میلیون تومان نیز برای مبارزه با آفت شب پره شمشاد اعتبار گرفتیم. همچنین جنگل های نقطه ای، نصب بنچ مارک ها، احداث آبشخورها و قرق مراتع نیز پروژه های دیگری هستند که به صورت موردی در حوزه منابع طبیعی استان اجرا شده است.
وی با اشاره به برنامه های سال ۹۷، یادآور شد: امسال برای نخستین بار به دستور مقام معظم رهبری از محل صندوق توسعه ملی اعتباری حدود ۲۰۰ میلیون یورو برای آبخیزداری در کشور تصویب شد. با وجود اینکه به دلیل ریزگردها و بحران آب در دیگر مناطق کشور، استان های غیر شمالی در اولویت دریافت این اعتبارات قرار داشتند، به گیلان در مقایسه با مازندران و گلستان اعتبار خوبی تخصیص داده شد که تقریبا معادل ۱۵٫۶ دهم میلیارد تومان است.
مدیرکل منابع طبیعی گیلان، با بیان اینکه در شهرستانهای لنگرود، تالش، فومن و شفت پروژههای آبخیزداری بسیار خوبی به اجرا گذاشته خواهند شد، گفت: بیشتر این پروژهها در نقاط سیل خیز واقع می شوند. بی تردید اجرای پروژه های آبخیزداری موجب کاهش خسارت های مالی و جانی ناشی از سیل می شود. ضمن اینکه به منظور نجات تالاب در کنار سایر دستگاه ها، پروژه های خوبی در بخشهای منتهی به تالاب داریم.
یوسف پور، با اشاره به ضرورت اجرای کاداستر و زراعت چوب، تاکید کرد: برنامه پنج ساله ششم به ما تکلیف کرده که سالانه یک هزار هکتار زراعت چوب داشته باشیم که سال گذشته بالغ بر یک هزار هکتار محقق شد و این ظرفیت را داریم که زراعت چوب در استان را به دو برابر افزایش دهیم. همچنین علیرغم اینکه اجرای طرح توقف بهره برداری از جنگل در بازه زمانی سال های ۹۶ تا ۹۹ در برنامه قرار داشت، همان سال اول آن را اجرایی کردیم و سعی داریم به درستی آن را تداوم ببخشیم.
وی اعتبار حفاظتی سال جاری را پایدار دانست و اظهار کرد: با وجود اینکه بهره برداری از چوب را در عرصه ها ممنوع کردیم، نیروها را بیکار نگذاشتیم و آنها را مامور کردیم تا کارهای حفاظتی انجام دهند. نشست با سازمان های مردم نهاد و مشارکت دادن مردم در حفاظت از منابع طبیعی از دیگر برنامه های ما در یک سال آینده است.
انتهای پیام