صفحه اصلی / اجتماعی / محیط زیست / ضرورت دخالت متخصصان در تصمیم‌گیری‌های کلان کشور

یک کارشناس برنامه‌ریزی محیط زیست تاکید کرد

ضرورت دخالت متخصصان در تصمیم‌گیری‌های کلان کشور

یک کارشناس برنامه‌ریزی محیط زیست تاکید کرد: متخصصان موظف هستند در موضوعات مختلف هشدارهای لازم را به تصمیم گیران سیاسی بدهند. تصمیم گیران سیاسی نیز باید نظر متخصصان را در فرآیندهای تصمیم گیری دخالت دهند.

اطهره نژادی

به گزارش کسب و کار نیوز، اطهره نژادی در نشست تخصصی انجمن جامعه شناسی ایران با موضوع محیط زیست؛ سیاست و صلح اظهار کرد: محیط زیست، سیاست و صلح سه واژه‌ای هستند که فارغ از گستردگی، از یک منظر مهم با یکدیگر شباهت دارند. پویایی عنصری است که در هر سه این موضوعات وجود دارد.

وی با اشاره به تعریف محیط زیست گفت: محیط زیست بستری است که موجودات با محیط خود در ارتباط هستند که البته در این سخنرانی بیشتر به رابطه انسان با محیط زیست خواهم پرداخت. رابطه‌ای که انسان در بستر طبیعت با سایر اجزای محیط زیست دارد.

این کارشناس حوزه برنامه ریزی محیط زیست با بیان اینکه محیط زیست وسیع‌ترین دایره زندگی است، گفت: همین گستردگی باعث ارتباط محیط زیست با مباحث صلح و سیاست می‌شود. لازم به ذکر است امکان ندارد که در مورد یک محیط پویا و داینامیک با نگاه استاتیک صحبت کنیم. امکانپذیر نیست که اصلی را که ۲۰ سال پیش پذیرفته‌ایم به دنیای کنونی تسری دهیم.

نژادی با اشاره به وجود بحران‌های جدی در حوزه محیط زیست اظهار کرد: واضح است که بحران‌های محیط زیستی ما را در برابر بلایای طبیعی نیز آسیب پذیر می‌کند. البته باید دقت کنیم که وقوع یک بلای طبیعی در کشور در حال توسعه یافته‌ای مثل ایران با وقوع همان حادثه در دو بستر متفاوت مثل کشور توسعه یافته و یک کشور عقب افتاده متفاوت است. به عبارت ساده‌تر بلایای طبیعی در نقاط مختلف پیامدها و اثرات متفاوتی دارند و قطعا اثرپذیری از یک بلا حتی در یک مقیاس و یک مدل به یک اندازه نخواهد بود.

معاون برنامه ریزی و هماهنگی معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده با اشاره به موضوع صلح، گفت: نبود صلح دایره گسترده‌ای از منازعات و مناقشات را در بر می‌گیرد که شاید خطرناکترین آن جنگ است. جنگ موضوعی است که در پنج دقیقه می‌تواند دستاوردهای سال‌های متمادی را به راحتی نابود کند. بنابراین در بستری از پویایی‌هایی به اسم محیط زیست صحبت می‌کنیم که جنگ می‌تواند اثر بسیار روشن و قابل توجهی به صورت مستقیم و غیرمستقیم روی آن داشته باشد.

این کارشناس حوزه محیط زیست با اشاره به سخنان دبیرکل سازمان ملل در سال ۲۰۱۷ تاکید کرد: دبیرکل سازمان ملل در روز اول کاری اشاره کرد که چطور می‌توانیم به ملت‌هایی کمک کنیم که درگیر مخاصمات هستند و چطور می‌توانیم به میلیون‌ها آدمی که درگیر جنگ هستند و جنگ آنها پایان نزدیکی ندارد کمک کنیم. همچنین این مقام بین‌المللی تاکید کرد که باید همگی به سمتی حرکت کنیم که سال ۲۰۱۷ سال مهربانی و شفقت در امور روزمره و در حل منازعات و اختلافات سیاسی میان اقوام و ملت‌ها باشد. او تاکید داشت که در جنگ هیچ کسی برنده نیست و همه بازنده هستند.

وی در ادامه با اشاره به مفهوم سیاست اظهار کرد: تعاریف مختلفی برای این مفهوم وجود دارد اما آنچه واضح است این است که در حوزه سیاست نیز پویایی وجود دارد. سیاست در معنای اداره امور اجتماعی و رتق و فتق امور مربوط به یک واحد سیاسی است. همچنین سیاست به معنای تصمیم گیری برای تدبیر امور و اداره کل یک سیستم است که تاثیر روشنی بر انسان که با انواع سیستم‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی روبرو است دارد.

نژادی تاکید کرد: در سیاست بین‌الملل این موضوع وجود دارد که سیاست کل جهان بر اساس اشتراک بین اذهان شکل می‌گیرد. هر یک از کشورها با ابزارهایی مثل مذاکره، تعامل و گفت‌وگو در حوزه سیاست فعالیت می‌کنند. آنچه در این فعالیت‌ها اهمیت دارد این است که حرکت و پیشرفت علمی به تصمیمات جدید منجر می‌شود یعنی اگر بر تصمیم‌هایی اصرار داریم که مطابق با شرایط فعلی نیست؛ یعنی از نظر پشتوانه علمی جایگاه کافی را نداشته‌ایم و خود را با مطالبات جدید به روز نکرده‌ایم. نکته دوم این است که دانشمندان و متخصصان موظف هستند آنچه که به صورت بالفعل و بالقوه کشف می‌کنند به تصمیم گیران سیاسی هشدار دهند و این نکته نباید دور از ذهن باشد که تحت هر شرایطی دانشمندان موظفند نظرات خود را بیان کنند و به عنوان متخصص نظر خود را مطرح کنند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر این اندیشه باید در تصمیم گیران سیاسی وجود داشته باشد که نظر متخصصان را در فرآیندهای تصمیم گیری دخالت دهند و موضوع سوم گروه‌های تخصصی جامعه است که باید بتوانند در چهارچوبی بی طرفانه مسائل مد نظر خود را مطرح کنند.

این کارشناس حوزه برنامه ریزی محیط زیست گفت: صلح به معنای نبود تعارض نیست، بلکه صلح بستر و شرایطی است که در آن به تعارضات رسیدگی می‌شود. بنابراین باید با ابزارهای صلح طلبانه این تعارضات حل و فصل شود. لازم به ذکر است صلح پایدار بحثی است که امروزه در ادبیات بین‌الملل مورد توجه قرار می‌گیرد. بحث صلح پایدار موضوعی است که بودن یا نبودن آن در شرایطی اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست قابل بررسی است.

نژادی تاکید کرد: در حال حاضر شاهد مناقشات در پیرامون‌مان هستیم که اثرات مخربی روی محیط زیست گذاشته و از آنجا که محیط زیست مرز نمی‌شناسد؛ روی محیط زیست کشور ما نیز اثرگذار بوده است. واضح است که صلح پیش نیاز توسعه است و اگر در فکر برنامه ریزان غیر از این باشد امکان پرداخت ابعاد توسعه پایدار را نخواهیم داشت. افزون بر این برای دستیابی به توسعه پایدار باید در مسیر دموکراسی و جلب مشارکت‌های مردم حرکت کنیم.

وی در ادامه با اشاره به منشور سازمان ملل گفت:‌ در این منشور به طور خاص به موضوع صلح و مکانیسم‌های ایجاد آن تاکید شده است. البته حوادث دنیای امروز نشان می‌دهد که این مکانیسم‌ها به درستی به واقعیت نپیوسته است. افزون بر این در حوزه محیط زیست دارای حقوق بین‌الملل مقابله با تخریب محیط زیست هستیم که تمام طرفین منازعات بین‌المللی باید بر اساس اینکه عضوی از سازمان ملل هستند بدانند که نمی‌توانند در تمام منازعات از کنار آثار و پیامدهای تخریب محیط زیست بگذرند.

نژادی ادامه داد: اگر کشوری این موضوع را رعایت نکند باید خسارت ناشی از تخریب محیط زیست را بپردازد که این موضوع در حمل و نقل نفتکش‌ها و آلودگی ناشی از آنها برای اکوسیستم‌های دریایی و ساحلی تجربه شده است.

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

هواشناسی ایران ۱۴۰۱/۱۰/۰۴؛ تداوم فعالیت سامانه بارشی در کشور/ هشدار سرما و یخبندان در ۱۵ استان

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از تسنیم، بر اساس تحلیل نقشه‌های همدیدی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.