به گزارش کسب و کار نیوز، سیدعباس صالحی روز یکشنبه در نشست مدیران کل کتابخانه های عمومی کشور با بیان اینکه نهاد کتابخانه های همومی به عنوان پیشران در این زمینه باید به تدوین برنامه برای ارتقای کمی و کیفی این مهم بپردازد،افزود: این نهاد فرصت کم نظیری برای کشور و مجموعه سازمانی محسوب می شود.
وی تصریح کرد: کتاب و کتابخوانی یکی از فرصت هایی است که در نهاد کتابخانه های عمومی وجود دارد و یک فرصت ارزشمند و با قداست قلمداد می شود.
صالحی گفت: یکی از ویژگی های خاص تمدن اسلامی این است که تمدن سازی از کتابخانه و جامعه سازی از مسجد آغاز می شود. انقلاب بزرگی که با بعثت پیامبر (ص) از مکه آغاز شد، جامعه سازی آن از مدینه و در مسجد شروع شد و وقتی خواست به تمدن اسلامی تبدیل شود از کتابخانه ها شروع شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: تعداد و وسعت کتابخانه های سراسر کشور فرصت دیگر نهاد کتابخانه های عمومی کشور است که از این طریق شبکه وسیعی از گروه های مختلف اجتماعی را در شهرها و روستاها در برمی گیرد.
صالحی منابع انسانی و کتابداران را از دیگر فرصت های نهاد کتابخانه های عمومی کشور برشمرد و افزود: ترکیب این فرصت ها نهاد کتابخانه های عمومی کشور را به نهاد تحول آفرین در کشور تبدیل کرده است.
وی با اشاره به برخی اقدامات نهاد کتابخانه های عمومی کشور در این دوره ادامه داد: ایجاد منابع، فضای منابع مالی، اقدامات عمرانی، افتتاح ١٠٧ کتابخانه، توجه به حوزه معیشتی کتابداران و … از جمله اقدامات خوبی است که در این دوره به آن توجه شده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با برشمردن برخی نکات که توجه به آن ها در نهاد کتابخانه های عمومی کشور ضروری است، تصریح کرد: در بخش برنامه ای، مدیریتی و منابع توجه به برخی نکات در این نهاد لازم است.
وی گفت: در بخش برنامه ای، اینکه چگونه به توسعه کمی و کیفی کتابخوانی از طریق نهاد کتابخانه های عمومی کشور دست یابیم باید از دغدغه های اصلی باشد و نهاد به عنوان پیشران در این زمینه گام بردارد. بنابراین نهاد برای ۴ سال آینده باید به تدوین برنامه برای ارتقای کمی و کیفی خود بپردازد.
صالحی افزود: دومین نکته در بخش برنامه ای چگونگی تبدیل کتابخانه ها به باشگاه فرهنگی چند رسانه ای است. برای رسیدن به این هدف باید از همه فضاهای فرهنگی، هنری و عبادی و امکانات موجود استفاده حداکثری کرد. در این زمینه باید به شرایط متنوع کتابخانه ها از لحاظ اقلیمی و مدیریتی و مساحت آن ها نیز توجه داشت.
وی تصریح کرد: کتابخانه ها نباید صرفا محل قرائت خانه باشد بنابراین باید طوری عمل کنیم که مبنای اتفاقات فرهنگی، اجتماعی و هنری شود.
صالحی اظهار داشت: توجه به دغدغه های رهبر معظم انقلاب در حوزه آسیب های اجتماعی که بخش قابل توجهی از آن به حوزه فرهنگ برمی گردد، ضروری است. باید نقش خود در رفع آسیب های اجتماعی و تکامل اجتماعی را ایفا کنیم و به کمال اجتماعی برسیم.
وی توجه به حوزه کودک و نوجوان در بخش برنامه ای را سومین نکته ضروری در نهاد کتابخانه های عمومی کشور دانست و گفت: اگر کودک سالم داشته باشیم آینده سالمی خواهیم داشت و به دنبال آن اگر کودک کتابخوان داشته باشیم جامعه کتابخوان خواهیم داشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: کودکان و نوجوانان یکی از مخاطبان اصلی کتابخانه ها هستند بنابراین کتابخانه ها باید به حضور کودکان و نوجوانان توجه ویژه داشته باشند و شاخص کارکردی آن ها رفت و آمد کودکان باشد و سهم کودکان و نوجوانان به عنوان یک شاخص ارزیابی مورد توجه قرار گیرد.
صالحی گفت: کودک امروز اوقات فراغت بیشتری نسبت به کودک گذشته دارد. اینکه چگونه محیط کتابخانه را برای رفت و آمد آن ها جذاب کنیم نکته قابل توجهی است.
وی ادامه داد: توجه نهاد کتابخانه های عمومی کشور به ظرفیت های فضای مجازی چهارمین نکته در بخش برنامه ای است. استفاده از این فضا نیاز به مطالعه و مدل سازی دارد.
صالحی در ادامه بر توجه به برخی ملاحظات در بخش مدیریتی نهاد کتابخانه های عمومی کشور اشاره کرد و گفت: استفاده حداکثری از طرح ها و ابتکارات درون و برون سازمانی در بخش مدیریتی باید مورد توجه قرار گیرد. بانک ایده ها را باید به صورت کمی و کیفی افزایش دهیم و در این زمینه باید به طور پیوسته حس کنیم ایده ای نیست که دیده و ارزیابی نشده باشد.
وی گفت: حرکت به سوی تفویض جغرافیایی نکته دیگر در بخش مدیریتی است زیرا به بومی سازی کمک می کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین توجه به هم افزایی را مورد تاکید قرار داد و افزود: اگر به طرف هم افزایی حرکت کنیم منابع مان در ترکیب سازی هندسی افزایش می یابد.
صالحی در بخش دیگری از سخنان خود تلاش برای تقویت مالی پایدار نهاد کتابخانه های عمومی کشور را یادآور شد و گفت: برای ارتقا و توسعه منابع باید از همه ظرفیت های درونی و برونی از جمله نهادها و سازمان های دولتی، غیر دولتی و خیران استفاده کرد. در این زمینه باید به اینکه چگونه می توان منابع نرم افزاری کتابخانه ها را از طریق منابع دولتی، غیر دولتی و خیران ارتقا داد، توجه داشت.
براساس اعلام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور گزارشی از مجموعه اقدامات این نهاد ارائه داد.
فراهنگ ** ۱۳۵۵ ** ۱۷۰۱
صالحی:نهاد کتابخانه های عمومی پیشران توسعه کمی و کیفی کتابخوانی باشد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کتابخانه ها را مبدا و پیشران در تمدن سازی اسلامی عنوان کرد و گفت: در بخش برنامه ای، اینکه چگونه به توسعه کمی و کیفی کتابخوانی از طریق نهاد کتابخانه های عمومی کشور دست یابیم باید دغدغه اصلی باشد.