صفحه اصلی / اسلایدر / نرخ سوم بنزین ۱۰ هزار تومان شد/تولید بنزین در بالاترین سطح تاریخی/نرخ سهمیه کارت سوخت ثابت ماند
نرخ سوم بنزین ۱۰ هزار تومان شد/تولید بنزین در بالاترین سطح تاریخی/نرخ سهمیه کارت سوخت ثابت ماند

نرخ سوم بنزین ۱۰ هزار تومان شد/تولید بنزین در بالاترین سطح تاریخی/نرخ سهمیه کارت سوخت ثابت ماند

کسب و کار نیوز- فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت در پیامی تصویری اعلام کرد: نرخ کارت جایگاه سوخت از بامداد ۱۷ شهریور به ۱۰ هزار تومان افزایش خواهد یافت. خبرها از تصمیم مهم دولت برای کلید زدن مرحله جدیدی از اصلاح قیمت بنزین حکایت دارد؛ تصمیمی که بر اساس آن، نرخ سوم بنزین با افزایشی دو برابری از ۵ هزار تومان به ۱۰ هزار تومان رسید. نرخ سوم بنزین که از ماه‌های پایانی سال گذشته و در چارچوب سیاست‌های مدیریت مصرف سوخت معرفی شده بود، تاکنون با قیمت ۵ هزار تومان عرضه می‌شد.

به گزارش کسب و کار نیوز ؛ پیش از این نیز مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور، در گفت‌وگوی تلویزیونی با مردم به صورت تلویحی از ضرورت تعدیل این نرخ تا سقف ۱۰ هزار تومان سخن گفته بود و حالا به نظر می‌رسد مقدمات اجرایی شدن این تصمیم فراهم شده است. وی گفت: در جلسات کارشناسی اعداد متفاوتی گفته می‌شد، اما چون رئیس‌جمهور به مردم قول داده بودند، همان ۱۰ هزار تومان تعیین شد. مهاجرانی افزود: ۶۰ لیتر بنزین ۱۵۰۰ تومان و ۵۰ لیتر بنزین ۳۰۰۰ تومان همچنان بدون تغییر ماند.

سخنگوی دولت ادامه داد: افزایش قیمت نرخ کارت جایگاه صرف معیشت مردم خواهد شد. با اعمال این تغییرات، الگوی عرضه بنزین برای خودروهای سواری به این شرح خواهد بود: نرخ اول: ۶۰ لیتر در ماه به قیمت ۱۵۰۰ تومان، نرخ دوم: ۵۰ لیتر در ماه به قیمت ۳۰۰۰ تومان؛ نرخ سوم: ۲۰ لیتر در ماه به قیمت جدید ۱۰ هزار تومان (افزایش از ۵ هزار تومان).

سوخت‌گیری با کارت جایگاه: مازاد بر این سهمیه‌ها و سوخت‌گیری اضطراری از طریق کارت آزاد جایگاه‌داران نیز با همین نرخ سوم (۱۰ هزار تومان) محاسبه خواهد شد.

تشدید شکاف میان تولید و مصرف بنزین در کشور، فشار سنگین واردات سوخت بر منابع ارزی و ناترازی انرژی، دولت چهاردهم را در ماه‌های اخیر بر آن داشته تا راهکارهای قیمتی و غیرقیمتی را برای مهار رشد بی‌رویه مصرف سوخت روی میز بگذارد تا تصمیمی گرفته شود؛ تصمیمی فعلاً به افزایش نرخ سوم منجر شده است!

با این حال، کارشناسان اقتصادی معتقدند دستکاری قیمت بنزین به‌تنهایی درمان ناترازی نیست و انتظار می‌رود دولت در کنار چنین سیاست‌های قیمتی، گام‌های عملی و فوری برای تسهیل واردات و تولید خودروهای کم‌مصرف، هیبریدی و برقی بردارد تا بار این جراحی صرفاً بر دوش سبد هزینه مصرف‌کننده تحمیل نشود.

در همین رابطه محمدصادق عظیمی‌فر معاون وزیر نفت در برنامه تلویزیونی با بیان اینکه ناترازی به معنای شکاف میان تولید و مصرف است، اظهار کرد: روند مصرف بنزین کشور به‌ویژه پس از دوران پاندمی کرونا صعودی بوده و عوامل مختلفی در این زمینه مؤثر بوده است.

وی افزود: از سال ۱۴۰۰ تاکنون به‌طور میانگین سالانه حدود ۶ درصد رشد مصرف بنزین داشته‌ایم. از سوی دیگر، پس از بهره‌برداری از پالایشگاه ستاره خلیج فارس در سال ۱۳۹۶، پالایشگاه جدیدی به جمع ۱۰ پالایشگاه کشور اضافه نشده است؛ هرچند برنامه‌ریزی‌های متعددی برای توسعه ظرفیت پالایشی انجام شده و طرح‌های مختلفی در دست اقدام است.

معاون وزیر نفت ادامه داد: با اقداماتی که در دولت چهاردهم انجام شد، به‌ویژه افزایش خوراک پالایشگاه‌ها، استفاده از ظرفیت‌های خالی واحدهای بنزین‌سازی در پالایشگاه‌های مختلف و انجام اصلاحات فرآیندی، توانستیم نسبت به دوره مشابه پیش از دولت حدود ۵ درصد رشد تولید بنزین داشته باشیم.

عظیمی‌فر تصریح کرد: بنابراین در شرایطی که مصرف بنزین سالانه حدود ۶ درصد رشد داشته، تولید در سه تا چهار سال اخیر در مجموع حدود ۵ درصد افزایش یافته است و به تبع این شکاف میان تولید و مصرف، کشور برای تأمین نیاز خود و عرضه پایدار بنزین از سال ۱۴۰۰ به واردات روی آورده است.

وی هشدار داد: اگر رشد مصرف با همین روند ادامه پیدا کند و تولید نتواند متناسب با آن افزایش یابد، میزان واردات نیز روندی صعودی خواهد داشت و بخش قابل توجهی از منابع ارزی کشور به سمت واردات بنزین هدایت خواهد شد.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی درباره میزان مصرف و تولید بنزین در سال جاری گفت: به دلیل نوسانات تولید و مصرف در فصل‌های مختلف و همچنین دوره‌های تعمیرات پالایشگاه‌ها، ارقام روزانه متفاوت است، اما میانگین مصرف بنزین کشور در پنج ماهه امسال حدود ۱۳۲ میلیون لیتر در روز بوده است.

وی افزود: در همین مدت، میزان تولید بنزین پالایشگاهی و غیرپالایشگاهی به‌طور میانگین حدود ۱۲۲ میلیون لیتر در روز بوده و به این ترتیب روزانه حدود ۱۰ میلیون لیتر کسری داشته‌ایم که باید از محل واردات جبران می‌شده است.

عظیمی‌فر تأکید کرد: البته امسال نسبت به سال گذشته رشد مصرف بنزین نداشته‌ایم و این موضوع نتیجه اقداماتی است که دولت از سال گذشته در حوزه مدیریت و کنترل مصرف آغاز کرده و همچنان ادامه دارد.

معاون وزیر نفت با تأکید بر اینکه ناترازی بنزین صرفاً ناشی از افزایش مصرف مردم نیست، اظهار کرد: مجموعه‌ای از عوامل در حکمرانی بنزین و انرژی کشور طی سالیان گذشته دست به دست هم داده و موجب شکل‌گیری ناترازی شده است؛ بنابراین نمی‌توان این موضوع را صرفاً به رفتار مصرفی مردم نسبت داد.

وی عوامل اصلی ناترازی را به دو دسته قیمتی و غیرقیمتی تقسیم کرد و گفت: بر اساس نظر کارشناسان و متخصصان، موضوع قیمت و تثبیت قیمت یکی از عوامل مؤثر بر ناترازی بوده است.

عظیمی‌فر با اشاره به مصرف CNG گفت: در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ مصرف CNG کشور حدود ۲۴ میلیون مترمکعب در روز، معادل حدود ۲۴ میلیون لیتر بنزین بود، اما به دلیل تثبیت قیمت بنزین و از بین رفتن فاصله محسوس میان قیمت CNG و بنزین، مصرف CNG به حدود ۱۵ تا ۱۶ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.

وی افزود: این در حالی است که طی سال‌های گذشته حدود سه میلیارد دلار در صنعت CNG سرمایه‌گذاری شده و طبیعتاً کاهش مصرف CNG بخشی از تقاضا را به سمت مصرف بنزین سوق داده است.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی گفت: تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه‌سوز در این دولت ۶۴ درصد افزایش داشته است، اما اقداماتی که طی سال‌های گذشته در حوزه زیرساخت CNG انجام شده، هنوز نتوانسته کاهش مصرف CNG و افزایش مصرف بنزین را به‌طور کامل جبران کند.

عظیمی‌فر ادامه داد: در کنار عوامل قیمتی، مجموعه‌ای از عوامل غیرقیمتی مانند حجم بالای ناوگان فرسوده کشور که بعضاً چند برابر استانداردهای جهانی سوخت مصرف می‌کنند و همچنین استاندارد تولید خودرو در کشور نیز بر مصرف سوخت اثرگذار است.

وی افزود: این مسائل ارتباطی با مردم ندارد و رئیس‌جمهور نیز به موضوع کیفیت و مصرف سوخت خودروها ورود جدی کرده است. کاهش مصرف سوخت‌های جایگزین و پایین بودن بهره‌وری نیز از دیگر عواملی است که موجب افزایش مصرف و ایجاد شکاف میان تولید و مصرف شده است.

معاون وزیر نفت درباره وضعیت تولید بنزین گفت: در حوزه تولید، اکنون در بالاترین سطح تاریخی تولید بنزین کشور قرار داریم و با افزایش بهره‌وری پالایشگاه‌های موجود و تغییر شرایط عملیاتی، از ظرفیت‌های خالی استفاده کرده‌ایم.

وی توضیح داد: برای نمونه، در گذشته بخشی از نفت تولیدی پالایشگاه ستاره خلیج فارس صادر می‌شد، اما با توجه به اینکه این خوراک می‌توانست در واحدهای بنزین‌سازی پالایشگاه‌های دیگر مانند اصفهان، تهران و تبریز مورد استفاده قرار گیرد، آن را میان پالایشگاه‌ها منتقل و از ظرفیت‌های خالی موجود استفاده کردیم. عظیمی‌فر ادامه داد: با انجام تعمیرات اساسی منظم در پالایشگاه‌ها و احیای کاتالیستی واحدها، تقریباً به نقطه‌ای رسیده‌ایم که پالایشگاه‌های موجود دیگر ظرفیت قابل توجهی برای افزایش تولید بنزین مازاد ندارند.

همچنین مطالعه کنید:

افزایش ۲.۸ برابری تامین ارز در بازار ارز تجاری/معاملات روزانه به ۱۳۱ میلیون دلار رسید

به گزارش کسب و کار نیوز ، اصغر بالسینی با اعلام آخرین وضعیت تامین ارز …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.