به گزارش کسب و کار نیوز، کسب و کارهای خانگی یکی از مهمترین بسترهای رشد و شکوفایی اقتصاد خانوارهاست که بستر رشد اقتصادی و رونق تولید را فراهم میکند. این دسته کسب و کارها مصرف انرژی و هزینههای تولید را کاهش میدهند و با حذف هزینههای سنگین اجاره بها و هزینه ایاب و ذهاب زودتر به بهرهبرداری و درآمدزایی و ثمردهی میرسند.
در حال حاضر مشاغل خانگی بیش از ۲۳ درصد اشتغال در کشورهای دنیا را به خود اختصاص داده و کسب درآمد از طریق مشاغل خانگی روز به روز در حال افزایش است. به اذعان کارشناسان، کسب و کارهای خانگی در افزایش نرخ مشارکت اقتصادی بانوان موثر است و موجب رشد اقتصاد و رونق بازار کار میشود.
توجه به مشاغل خانگی یکی از زیرمجموعههای مهم حوزه تولید و کارآفرینی به شمار میرود که بیشتر افراد فعال در آن را زنان تشکیل میدهند. کشورهای انگلستان، استرالیا، چین و ایتالیا از جمله کشورهای موفق در زمینه توسعه کسب و کارهای خانگی به شمار میروند که کارآفرینی خانوادگی در آنها روز به روز و به شکل تخصصی در حال گسترش است.
طی روزهای اخیر ادارات کار استانها از ناتوانی برخی بانکها در جذب اعتبار و پرداخت بهموقع تسهیلات مشاغل خانگی انتقاد کرده و خواستار تسریع در روند پرداخت تسهیلات به متقاضیان واجد شرایط شدهاند. مشاغل خانگی به لحاظ ایجاد شغل و نوآوری در تولید و عرضه کالا و خدمات نیز از تنوع بالایی برخوردار است و این مساله باعث شده تا روز به روز به تعداد علاقمندان این مدل از کسب و کار افزوده و استقبال جویندگان کار از مشاغل خانگی به دلیل محدود بودن فرصتهای شغلی و سرمایهگذاری بیشتر شود. بر همین اساس دولت چهاردهم ایجاد اشتغال پایدار و حمایت از کسب و کارهای خرد و کوچک و خانگی را یکی از اولویتهای خود قرار داده و بستر حمایت از کسب و کارهای خانگی را با اختصاص تسهیلات اشتغال خانگی فراهم کرده است.
این در حالی است که علیرغم تلاش دولت برای کارآفرینی و اشتغالزایی در حوزه خانگی برخی بانکها در خصوص پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی از اجرای تعهدات خود سرباز میزنند و تمایلی به پرداخت وام مشاغل خانگی ندارند.
در حالی که صاحبان مشاغل خانگی میتوانند برای راهاندازی کسب و کار خود از تسهیلات مشاغل خانگی با سود کم بهرهمند شوند اما بسیاری از متقاضیان دریافت این تسهیلات نسبت به عدم ارائه تسهیلات در برخی شعب بانک و ناچیز بودن آن اظهار گلایه دارند.
پیشتر احمد میدری – وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر لزوم شتاب بخشی در پرداخت وام مشاغل خانگی تاکید کرده و از تسهیلات ناچیز مشاغل خانگی گلایه کرده بود.
وی دریافت تسهیلات و نبود ضامن بانکی را از دغدغههای اصلی متقاضیان مشاغل خانگی عنوان کرده و گفته بود: روند تسهیلات ناچیز مشاغل خانگی با سیستم اداری وثیقه و ضامن باید اصلاح شود.
به گفته وزیر کار مشاغل خانگی چون مانند پروژهها و طرحهای بزرگ، دهان پرکن نیستند و فرصتی برای عکس یادگاری و نمایش در افتتاح ندارند مظلوم واقع شدهاند اما مصمم هستیم فرایند دریافت تسهیلات اشتغالزایی برای این مشاغل را تسهیل کنیم.
بر اساس گزارشها میزان تسهیلات مشاغل خانگی در سال جاری نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد افزایش یافته و طبق گفته مسئولان وزارت کار مقرر شده این تسهیلات به ۳ برابر افزایش یابد.
سال گذشته تنها ۵۰ درصد تسهیلات مشاغل خانگی اجرایی شد، اما امسال قرار است با پیگیری موضوع از طریق نمایندگان شهرها، تخصیص۱۰۰ درصدی تسهیلات مشاغل خانگی صورت گیرد.
پیش از این سید مالک حسینی – معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار – از تعیین تکلیف پروندههای متقاضیان وام مشاغل خانگی خبر داده و گفته بود همه پروندههایی که تشکیل شده ولی منجر به پرداخت تسهیلات نشده است، حداکثر تا تیرماه امسال امکان پرداخت خواهند داشت.