شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، از ابتدای امسال شاهد روند رشد تولید خودرو هر چند اندک هستیم، در فرودین ماه امسال نیز تولید خودروسازان بزرگ نشانگر رشد ۱.۵ درصدی بود، یعنی ۷۸۷ دستگاه بیشتر نسبت به فروردین سال گذشته خودرو تولید شد.
ایران خودرو در ۲ ماه امسال ۸۲ هزار و ۶۱۱ دستگاه انواع خودرو تولید کرده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته که ۶۵ هزار و ۳۹۲ دستگاه خودرو بود، حدود ۲۶.۳ درصد رشد داشته است. این خودروساز با روند رو به رشد تولید توانسته است در فروردین و اردیبهشت ماه امسال ۱۷ هزار و ۲۱۹ دستگاه نسبت به مدت مشابه سال گذشته تولید کند.
بر اساس گزارش ایران خودرو در سامانه کدال، گروه پژو ۲۶ هزار و ۱۳۲ دستگاه، خودروی سورن ۲۳ هزار و ۲۹ دستگاه، خودروی دنا ۱۳ هزار و ۲۶۱ دستگاه، خودروی تارا ۱۳ هزار و ۱۶۸ دستگاه، خودروی هایما سه هزار و ۳۳۱ دستگاه و سایر محصولات سه هزار و ۴۸ دستگاه را تولید کرده است.
ایران خودرو ۶۴۲ دستگاه رانا تولید کرده است هر چند این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته که ۲ هزار و ۶۴۰ دستگاه بوده است کمترین مقدار تولید را نسبت به سایر گروه های خودرویی به خود اختصاص داده است. بیشترین سهم تولید خودرو شرکت ایران خودرو در گروه خودرویی پژو با ۲۶ هزار و ۱۳۲ دستگاه و گروه سورن با ۲۳ هزار و ۲۹ دستگاه ثبت شده است.
این شرکت بزرگ خودروساز در ۲ امسال بر اساس گزارش فروش ثبت شده در سامانه کدال، در گروه پژو ۲۱ هزار و ۷۵۰ دستگاه، خودروی سورن ۲۲ هزار و ۸۴۴ دستگاه، خودروی دنا ۱۲ هزار و ۴۴۷ دستگاه، خودروی تارا ۱۱ هزار و ۷۸۹ دستگاه و خودروی هایما ۲ هزار و ۱۲۰ دستگاه را به فروش رسانده است.
تحلیل وضعیت تولید خودرو در گروه خودروسازی سایپا به عنوان یکی دیگر از خودروسازان بزرگ دولتی کشور نشان می دهد که این خودروساز در ۲ ماه ابتدایی امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۲ درصد یعنی ۱۱ هزار و ۷۰۹ دستگاه کمتر تولید کرده است.
شرکت خودروسازی سایپا امسال موفق به تولید ۴۱ هزار و ۲۸۸ دستگاه شده است در حالی که ۵۲ هزار و ۹۹۷ دستگاه در مدت مشابه سال گذشته تولید شده بود. بررسی جزییات تولید این شرکت خودروساز نشان می دهد که کمترین سهم تولید به محصولات خانواده چانگان و بیشترین تیراژ تولید به خانواده گروه X ۲۰۰ (تیبا، کوئیک، ساینا) با ۲۶ هزار و ۲۲ دستگاه اختصاص دارد.
بر اساس این گزارش، در ۲ماه نخست امسال ۶هزار و ۳۰۶ دستگاه خودروی شاهین، چهار هزار و ۳۶۵ دستگاه چانگان و ۲۶ هزار و ۲۲ دستگاه گروه X ۲۰۰ (تیبا، کوئیک، ساینا) تولید شده است.
میزان تولید وانت ۱۵۱ امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۶ هزار دستگاه کاهش یافته است به گونه ای که در ۲ ماه امسال چهار هزار و ۵۹۵ دستگاه وانت تولید شده که نسبت به سال گذشته که ۱۰ هزار و ۶۳۲ دستگاه بوده کاهش را نشان می دهد. تعداد خودروهای تجاری سازی نشده در ۲ ماه امسال حدود یک هزار و ۱۲۰ دستگاه بوده که این رقم در فروردین و اردیبهشت سال گذشته ۶ هزار و ۶۷۷ دستگاه گزارش شده است.
بررسی گزارش شرکت پارس خودرو در سامانه کدال که یکی از شرکت های زیر مجموعه سایپاست نشان می دهد که این مجموعه در ۲ ماه نخست امسال ۱۳ هزار و ۴۳۸ دستگاه تولید کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶۷۰ دستگاه یعنی حدود ۴.۷ درصد کسری تولید داشته است.
تحلیل تولید شرکت پارس خودرو به ترتیب روند تولید در بخش خودروهای گروه Q۲۰۰ در مجموع ۱۱ هزار و ۴۸۷ دستگاه و در بخش خودروی سهند یک هزار و ۷۷۹ دستگاه تولید شده است. شرکت پارس خودرو امسال اقدام به تولید نسخه مونتاژی کراس اوور چانگان CS۳۵ پلاس به نام ۴۲۱P کرده است. خودروی ۴۲۱ Pیا همان چانگان CS۳۵ پلاس مجهز به پیشرانه ۱۳۹۲ سی سی (۱.۴ لیتری) T-GDI است. این پیشرانه با اتصال به گیربکس ۷ سرعته W-DCT، توانایی تولید ۱۵۵ اسب بخار، قدرت و ۲۵۵ نیوتن متر، گشتاور را دارد.
بر اساس گزارش شرکت پارس خودرو، در ۲ ماه امسال ۱۷۲ دستگاه خودروی ۴۲۱ Pتولید شده است. در بخش فروش نیز خودروهای گروه Q۲۰۰ حدود ۱۰ هزار و ۱۳۰ دستگاه و در بخش خودروی سهند یک هزار و ۴۳۳دستگاه ثبت شده است.
ضرورت لغو تحریم ها در صنعت خودرو
بابک صدرایی، کارشناس خودرو
با توجه به وضعیت تولید، واردات و قیمت ارز به نظر می رسد مهمترین کار دولت برای این صنعت کاهش تصدی گری در بازار است. هر چند خودرو سازها ایرادهای ساختاری زیادی دارند که باعث ایجاد هزینههای اضافی میشود و بهره وری آنها به کمترین میزان ممکن رسیده است، اما رفع آنها در کوتاه مدت ممکن نیست و نیاز به یک برنامه ریزی بلند مدت دارد.
نتیجه هر سیاستگزاری که در تولید خودرو و واردات خودرو انجام دادهایم، ایجاد یک بازار موازی با درجه رشد بسیار بالاتر از بازار واقعی بوده است. هر زمان که برای خودرو و خرید آن محدودیت ایجاد کنیم (مثلا بگوییم فقط افرادی که در سامانه ثبتنام کردهاند یا انتخاب شدهاند، میتوانند خودرو ثبتنام کنند) یعنی خودرو را تبدیل به کالایی غیرعادی کردهایم. این شرایط رانت را برای افرادی که صاحب امتیاز هستند، فراهم کردهایم. کسانی که خودرو دستشان است برنده شدهاند و کالایشان ارزشمندتر شده است. این افراد جسارت پیدا خواهند کرد که قیمتگذاری کنند و قیمت محصول را به شکل عجیب بالا ببرند.
ولت بنا به مسائلی ترجیح می دهد فعلاً در این شرایط خودروسازی را تحت مدیریت خود نگه دارد تا اینکه واگذار کند. با ساختارهای کنونی بعید به نظر میرسد وضعیت خودروسازی کشور در بلندمدت دچار تغییر محسوسی به نفع رشد و ارتقای کیفیت و رقابت در قیمت شود.
در هنگامه ای که تحت تحریم های سخت هستیم و ارتباط اقتصادی و تجاری بسیار محدودی با جهان داریم، حتی اگر کسی سرمایه هنگفتی را برای خرید ایران خودرو و سایپا صرف کند به این دلیل که نمی تواند محصولات و سیستم جدید و ماشین آلات نوین را وارد کشور نماید، چاره ای جز ساخت همین محصولات فعلی ندارد.