سرمقاله
دو عامل مهم در خروج بازار از رکود تأثیرگذار است، اگر توافقی صورت بگیرد، بازار در رکود باقی خواهد ماند، چرا که مردم منتظر ورود خودروهای جدید خواهند بود. اگرهم توافقی انجام نشود، شرایط سختتر شود، ریسک خرید افزایش یافته و قدرت خرید کاهش پیدا میکند.
تنها در صورتی که بازار احساس کند یک ثبات نسبی در نرخ ارز به وجود آمده و این نرخ نه افزایش چشمگیری خواهد داشت و نه کاهش ناگهانی، میتوان انتظار داشت که آرامش به بازار خودرو بازگردد و بازار دوباره به حرکت درمیآید.
با توجه به تعیین تعرفه صد درصدی برای واردات خودرو و همینطور افزایش قیمت ارز، قطعاً قیمت خودروهای وارداتی افزایش پیدا خواهد کرد. البته هنوز قیمت خودرو در بازار ما به نرخ جدید ارز نرسیده است. ضمن این که نرخ ارز مبادلهای که برای برخی محاسبات استفاده میشود، از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۷۰ هزار تومان رسیده است که این موضوع بدون شک بر افزایش قیمت خودروهای وارداتی
تأثیر میگذارد.
به نظرمیرسد در سال جدید در یک مقطع زمانی کوتاهمدت، شاهد هیجان و افزایش تقاضا در بازار باشیم، چراکه نیازهای به تأخیر افتاده، به سمت بازار حرکت خواهند کرد، اما در بلندمدت بازار در وضعیت رکود قرار خواهد گرفت، چرا که قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده است.
تا زمانی که شرایط محیطی بیرونی ما اصلاح نشود و نتوانیم ارتباط با خودروسازان جهانی داشته باشیم عملاً هیچ اتفاقی در تغییر مالکیت از بخش خصوصی به دولتی یا خصولتی رخ نمی دهد. با دلار ۹۰ هزار تومان ایران خودرو یا سایپا چه محصولی حتی چینی را می تواند بیاورد که بتواند با حفظ همین محدوده قیمت خودروهای زیر یک میلیارد تومان به بازار ایران عرضه کند و خودروی مردمی داشته باشیم.