شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، یکی از مشکلاتی که صنایع کشور سالانه با ورود به فصل گرما با آن مواجه میشوند، موضوع قطعی برق بدون برنامه و تعطیل شدنهای گاه و بی گاه به دلیل خاموش شدن ماشین آلات و خطوط تولید است. مسألهای که منجر به ورود خسارات زیادی به صنایع به ویژه صنایع کوچک از جمله آسیب دیدن دستگاههای صنعتی، استهلاک دستگاههای خط تولید، از دست رفتن یک روز کامل کاری و آماده نشدن سفارشات شده است.
بنابراین تأمین زیرساختهای شهرکهای صنعتی از مهمترین اولویتها و ضرورتها برای کمک به شکلگیری چرخه تولید است؛ این موضوع هم شامل زیرساختهای بخش انرژی اعم از برق و گاز و آب و… میشود و هم ضرورتهای حوزه آسفالت، محوطهسازی و دیگر خدمات موردنیاز در شهرکهای صنعتی.
در این رابطه زهرا فلاحی کارشناس انرژی در گفتگو با مهر در مورد اهمیت توسعه زیرساختی شهرکهای صنعتی گفت: یکی از موضوعات بسیار مهم در رشد اقتصادی کشور، تزریق صحیح منابع محدود کشور به سمت توسعه زیرساختهای انرژی است. در این بین، توسعه زیرساختی شهرکهای صنعتی با توجه به اهمیت آن در تحقق اشتغالآفرینی و رشد تولیدات صنعتی موضوع بسیار مهمی است.
وی با اشاره به تأمین منابع جدید برای تکمیل رساندن گاز و برق به شهرکهای صنعتی کشور از طریق مالیات پرداختی مودیان و انتخاب خود آنها گفت: یکی از اقدامات راهبردی صورت گرفته در بخش توسعه زیرساختی انرژی کشور در بخش شهرکهای صنعتی، اقدام صورت پذیرفته توسط مودیان مالیاتی بوده است که در راستای طرح جدید نظام مالیاتی در ایجاد راهکار مشارکتی جدید برای مودیان مالیاتی در زمینه تعیین نحوه مصرف مالیات پرداختی خود، موجب شده است که مودیان مالیاتی با مالیات خود، منابع جدیدی را برای توسعه زیرساختهای برقی بخش مولد و شهرکهای صنعتی کشور فراهم کنند و تأمین مالی در این بخش انجام پذیرد.
این کارشناس انرژی در ادامه با اشاره به تحقق مشارکت مردم در توسعه کشور از مسیر مالیات با انتخاب خود مودیان اظهار نظر کرد: تأمین مالی با تکیه بر مالیات پرداختی مودیان به سمت تکمیل پروژههای برق رسانی به شهرکهای صنعتی یکی از رویکردهای مهم در هدایت منابع بودجه و آگاهیبخشی به مردم است که نه تنها موجب تقویت توسعه زیرساختی کشور و رشد اقتصادی حاصل از برق رسانی و تولید محصولات در شهرکهای صنعتی خواهد شد؛ بلکه در زمینه تحقق مشارکت مردم در توسعه کشور از مسیر مالیات نیز با انتخاب و اعمال نظر خود مودیان مالیاتی فراهم شده است.
فلاحی افزود: رویکردهای مرتبط با حل ناترازی انرژی در سطح بخش خانگی نیز یکی از مهمترین پروژههایی است که در سال آتی با کمک طرح جدید مالیاتی دولت در زمینه مشارکت دادن مردم در فرآیند تخصیص مالیات و نحوه مصرف مالیات پرداختی خود به کار گرفته خواهد شد تا با تکیه بر مالیات پرداختی مردم، ناترازی انرژی نیز اصلاح شود و در این زمینه مردم قطعاً تأمین مالی حل ناترازی انرژی در بخش خانگی و صنعتی را در صدر اولویتهای خود قرار خواهند داد.
این کارشناس انرژی به تحقق تأمین مالی ۴۰ پروژه کلان مرتبط با توسعه زیرساخت و تجهیز شهرکهای صنعتی اظهار نظر کرد: نکته بسیار مهم در زمینه عملکرد مودیان مالیاتی در طرح نظام مالیاتی در راستای مشارکت مردمی در تعیین محل مصرف مالیات خود یا همان طرح نشاندار کردن مالیاتها بوده است که توجه ویژهای به توسعه زیرساختی شهرکهای صنعتی داشتند. ۴۰ پروژه کلان مرتبط با توسعه زیرساخت و تجهیز شهرکهای صنعتی نظیر آبرسانی، برقرسانی، گازرسانی و افزایش ظرفیت انرژی در شهرکهای صنعتی همه توسط مودیان مالیاتی تأمین مالی شده است.
فلاحی گفت: در بین پروژههای مختلف تأمین مالی شده، مهمترین موضوع که این روزها نیز صنعت درگیر آن است؛ اصلاح وضعیت برق شهرکهای صنعتی بوده است که لازم است در سال آتی در زمینه توسعه نیروگاههای خورشیدی و همچنین حمایت از خودتامینی برق صنایع گامهای مهمی در این زمینه برداشته شود و مودیان مالیاتی نیز با همین رویکرد حمایتی خود، بیشتر از پیش در زمینه تأمین مالی مالیاتی توسعه زیرساختهای شهرکهای صنعتی گام بردارند.
ساماندهی فرارهای مالیاتی
مسعود دانشمند، اقتصاددان
مالیات ابزاری مهم در جهت تحقق عدالت، سلامت، بهداشت و بالابردن سطح فرهنگ در کشورهاست. با اعتبار حاصل از مالیات بسیاری از پروژه های نیمه تمام کامل میشود و دیگر از کسری بودجه های سالیانه خبری نیست. در حال حاضر تنها فروشگاهها و شرکتهای رسمی مالیات خود را پرداخت مینمایند و فرار مالیاتی گسترده در کشور وجود دارد.
اساسا مالیات به این معنی است که دولت بر اساس ارائه خدمات و امکانات پایه و زیرساختی در کشور به منظور ایجاد فضای مناسب کسبوکار برای شهروندان به طور طبیعی اقدام به دریافت سهمی ثابت از بنگاههای اقتصادی میکند. اهمیت این سهم اما به میزانی است که موتورهای اقتصاد کشور را روشن و در حال پیشروی نگه خواهد داشت.
در حال حاضر هر ساله میلیاردها تومان فرار مالیاتی در نظام اقتصادی ایران صورت میگیرد. باید تکلیف افراد و نهادهایی که مالیات نمیدهند، مشخص شود، زیرا نمیشود که مردم عادی و فعالان اقتصادی مالیات خود را بپردازند، اما برخی به هر دلیلی از زیر این کار در بروند، سالهاست که این موضوع در جریان است، اما متاسفانه کاری برای اصلاح انجام نشده است. حال باید دید که چه زمانی دولت میخواهد به این فرارهای مالیاتی ورود کرده و آنها را سروسامان دهد.
مسوولان امور مالیاتی باید توجه جدی به شفافیت روند درآمد و هزینههای بنگاههای اقتصادی داشته باشند. به همان میزان که دفاتر ثبت مالیات مخدوش و غیرشفاف باشد، بررسی روند پرداخت مالیات نیز با دستاندازهایی مواجه خواهد شد. نکته قابل توجه دیگری که در مقوله پرداخت مالیات نباید ساده از آن گذر کرد، آن است که در صورت عدم پرداخت مالیات هر بنگاه اقتصادی، سهم هزینههای آن بنگاه بر دوش دیگر تولیدکنندگان خواهد بود.