به گزارش کسب و کار نیوز ، مصطفی کربلایی دبیر انجمن تولید کنندگان،صادرکنندگان و واردکنندگان کالاهای دخانی در گفتوگو با توتون صنعت درباره مطالبات صنعت دخانیات از دولت چهاردهم بیان کرد: با توجه به رویکردهایی که رئیس جمهور در سخنان و مواضع انتخاباتی خود داشتند، یک امید تازهای میان تولیدکنندگان و صنایع مستقل ایجاد شده است. وی افزود: اگر بخواهم درباره مطالبات صنعت خیلی خلاصه بگویم، مهمترین نکته در صنعت دخانیات عدم وجود یک سازمان قوی دولتی برای پشتیبانی، راهبرد و نظارت بر این صنعت است. دبیر انجمن تولید کنندگان،صادرکنندگان و واردکنندگان کالاهای دخانی گفت: ما قبلا مرکز نظارت بر دخانیات کشور را داشتیم که زیر نظر وزیر صمت، مستقیما کار میکرد. به نوعی یک دفتر مستقل و شاید در حد معاونت وزیر بود. اکنون این مجموعه به یک دفتر کوچک تخصصی تقلیل داده شده است. وی ادامه داد: در حال حاضر این دفتر زیر نظر اداره کل سلولزی است. با توجه به مشغلههایی که خود اداره کل سلولزی دارد، یقینا در این ساختار صنعت دخانیات مغفول مانده و مشکلات متعددی برای تولیدکنندگان بهوجود میآید.
نیاز به مرکز مستقل
کربلایی اضافه کرد: در نتیجه به نظرم اولین انتظاری که میتوانیم از رئیس جمهور داشته باشیم، آن است که به این صنعت ۱۰۰ ساله نگاه ویژه داشته باشند و برایش یک مرکز مستقل قوی در چارت وزارت صمت ببینند که انشاء الله بتوانند مشکلات تولیدکنندگان و عاملان توزیع را با این کار رفع و رجوع کنند. این موضوع میتواند اولین درخواست کل صنعت باشد. وی دومین موضوع صنعت دخانیات را بحث مقرراتزدایی اعلام کرد و افزود: مقررات دست و پا گیر برای فعالیتهای قانونی وضع شده است. اکنون ما مواجه با یکسری دستورالعمل قانونی و دستورات خلقالساعه یکشبه هستیم که مشکلات متعددی را برای تولیدکنندگان بهوجود میآورد.
دبیر انجمن تولید کنندگان،صادرکنندگان و واردکنندگان کالاهای دخانی ادامه داد: از جمله این قوانین بحث تبصره ۱۳ ماده ۴ قانون مبارزه با کالا و ارز و تبصره ۴ ماده ۱۸ است. این مصوبات واقعا گردش کالای قانونی در کشور را مختل کرده و تولیدکنندگان را اسیر کرده است. وی توضیح داد: طبق این مصوبه باید ثبت آنی کالا در سامانهها اتفاق بیفتد. ثبت آنی خودش دچار خللهای مختلف به دلیل شرایط سامانهها و اینترنت است. در نتیجه این مصوبه، اگر ثبت کالای قانونی دچار اشکال شود، ضابطان آن را توقیف کرده و محموله را کالای قاچاق اعلام کنند. کربلایی افزود: این مسئله زمینه بروز مشکل برای تولیدکننده و عاملان رسمی را ایجاد میکند. در سراسر کشور پروندههای مختلفی داریم که افراد به جای اینکه به تولید فکر کنند، به دنبال رفع و رجوع پروندههایی هستندکه برای آنها درست شده است.
اصلاح قوانین مالیاتی
دبیر انجمن تولید کنندگان،صادرکنندگان و واردکنندگان کالاهای دخانی سومین موضوع مهم برای صنعت دخانیات را منطقی کردن عوارض و مالیات این صنعت دانست. وی افزود: ما اگر تمام مالیاتها از مالیات مواد اولیه تا مالیات ارزش افزوده، عملکرد، حق انحصار و غیره را در نظر بگیریم، نزدیک به ۱۲۵ درصد مالیات توسط صنعت دخانیات پرداخت میشود. کربلایی گفت: فعالان صنعت دخانیات سال پیش چیزی حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان مالیات پرداخت کردهاند. این مالیات فقط مربوط به تولیدکنندگان و نه عاملان توزیع است. موضوع افزایش بیرویه مالیاتها باعث میشود تولیدکننده دلسرد شود. وی اضافه کرد: نمیتوان هر سال یک مالیات جدیدی برای تولیدکننده بگذارید و بعد تولیدکننده را تشویق کنید که تولید کند تا قاچاق وارد کشور نشود. چنین چیزی نمیتواند اتفاق بیفتد زیرا باید صنعت برای تولیدکننده سودآوری داشته باشد وگرنه اصلا کار نمیکند. این خیلی مسئله روشنی است.
بارقههای امید با انتصاب وزیر صمت
دبیر انجمن تولید کنندگان،صادرکنندگان و واردکنندگان کالاهای دخانی بیان کرد: این موضوعاتی که گفتم مهمترین انتظاراتی است که ما میتوانیم از رئیس جمهور داشته باشیم. امیدوارم که گوش شنوایی هم برای این حرفها پیدا شود. وی اضافه کرد: البته انتصاب وزیر صمت بارقههای امید را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است. امیدواریم دغدغههای مختلف و روزمرگیها باعث نشود که او از صنعت دخانیات غافل شود.
کربلایی درباره امکان رشد صنعت دخانیات در دولت چهاردهم توضیح داد: رویکردی که از رئیس جمهور انتظار داریم، این است که به این صنعت به چشم یک صنعت نگاه کنند و با رویکرد و تفکر پزشکی به آن توجه نکنند. وی اضافه کرد: رئیس جمهور باید با رویکرد و تفکر صنعتی به این صنعت نگاه کند. طبق گزارش رسمی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، در ایران سالانه ۱۰ میلیارد نخ قاچاق سیگار داریم. این میزان قاچاق، بر اساس برآوردی که ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام کرده است، ۱۵۰ میلیون دلار ارز از کشور خارج میکند. دبیر انجمن تولید کنندگان،صادرکنندگان و واردکنندگان کالاهای دخانی گفت: در صورتی که کل تولید صنعت دخانیات در سال گذشته که ۶۲ میلیارد نخ بوده است، ۳۰۰ میلیون دلار ارزبری برای کشور داشته است. وی افزود: با توجه به این آمار، میتوان دریافت که تولید چقدر میتواند برای اقتصاد کشور نفع داشته باشد. آن هم تولیدی که سلامت محور است و به نوعی تولیدی است که با استانداردهای جهانی انجام شده و مالیات هم پرداخت میکند. کربلایی ادامه داد: نظارتهای مختلف روی تولیدات داخل انجام میشود، بنابراین باید به بحث دخانیات نگاه صنعتی داشته باشند. چنین نگاهی و نه نگاه پزشکی، خیلی میتواند به این صنعت کمک کند. در نگاه پزشکی این تولید مضموم و زیانآور است، ولی آیا واقعا مصرف سیگار را میتوان در جامعه انکار کرد؟ درنتیجه فکر میکنم داشتن نگاه صنعتی به تولید دخانیات خیلی مهم است.