به گزارش کسب و کار نیوز ، آمارهای جدید نشان می دهد میزان صادرات محصولات نانویی ایران در بازه زمانی ۳ ساله افزایش یافته و به ۶۹/۱ میلیون دلار رسیده است. به گزارش مهر، براساس جدیدترین آمار رسمی، میزان صادرات محصولات نانو از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱، در عین ثابت ماندن سهم صادرات از کل بازار در این بازه زمانی افزایش بیش از سه برابری را تجربه کرده است. آنطور که ستاد نانو براساس تازهترین اطلاعات، اعلام کرده حجم صادرات محصولات فناوری نانو ساخت ایران به ۶۹/۱ میلیون دلار در سال ۱۴۰۱ رسیده است.
در حال حاضر۵۰ کشور دنیا بهعنوان مقاصد صادراتی محصولات نانوی ایران قرار دارند و کشورهای عراق با ۴۷ درصد، افغانستان با ۱۷ درصد و روسیه با ۹/۵ درصد در رتبههای اول تا سوم بین این مقاصد از نظر ارزش صادرات اعلام شده اند. میزان صادرات به کشور عراق حدود ۳۲ میلیون دلار، افغانستان حدود ۱۲ میلیون دلار، کشور روسیه ۶ میلیون دلار، ترکیه ۳ میلیون دلار برآورد شده است. کشورهای تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، آذربایجان و گرجستان مقاصد بعدی صادرات نانوی ایران هستند که میزان صادرات به این کشور کمی بیش از ۱ میلیون دلار اعلام شده است.
از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ میزان صادرات محصولات نانو بیش از سه برابر شده است، اما سهم صادرات از کل این بازار بین ۶ تا ۷ درصد در نوسان بوده و این بدان معناست که شرکتهای نانویی همچنان در صادرات محصولات خود با موانعی مواجه هستند که مانع از افزایش رشد صادرات متناسب با رشد بازار داخل میشود. حجم و سهم صادرات محصولات فناوری نانو ساخت ایران در سالهای اخیر در نمودار زیر آمده است. این نمودار نشان میدهد میزان (براساس میلیون دلار) صادرات نانوی ایران در ۸ سال اخیر به بیشترین میزان خود در سال ۱۴۰۱ رسیده است.
طی چهار ماه نخست امسال، چهار میلیون دلار ارزآوری با صادرات چهار نانوکاتالیست ایرانساخت توسط شرکت دانشبنیان نفت و گاز سرو محقق شد.
یک شرکت دانشبنیان صنعتی موفق شد طی چهارماه نخست امسال از صادرات چهار محصول نانوکاتالیست و دانشبنیان خود به کشور روسیه، بیش از چهار میلیون دلار ارزآوری برای کشور داشته باشد. شرکت دانشبنیان نفت و گاز سرو در سال گذشته هم به عنوان برترین شرکت صادراتی دانشبنیان از سوی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری معرفی شد و توانست حائز گواهی IEQL به عنوان گواهی کیفیت محصولات صادراتی ایران شود، به طوری که این موفقیت به واسطه صادرات بیش از میزان ۲۵ میلیون دلار طی دو سال اخیر کسب شده است.
علی طاهری، مدیر صادرات کاتالیست شرکت دانشبنیان نفت و گاز سرو گفت: راهاندازی پتروشیمی هنگام، پتروشیمی آرین متانول که اخیرا وارد مدار تولید شدهاند و از کاتالیستهای نفت و گاز سرو بهره میبرند از افتخارات صنعت دانشبنیان به شمار میرود. این شرکت دانشبنیان باعث شده است علاوه بر رفع نیاز داخلی کاتالیست و خودکفایی، بازارهای جدید صادراتی برای محصولات دانشبنیان ایجاد و سهم اقتصاد دانشبنیان را افزایش دهد.
وی با اشاره به اینکه اعتماد به کیفیت محصولات ایرانی در حوزه کاتالیست مسیری حساس است که نیاز به مراقبت ویژه دارد. چرا که عملکرد کاتالیست مستقیما بر میزان تولید و ارزآوری صنایع پتروشیمی، پالایش نفت و فولاد کشور اثرگذار است، افزود: یکی از محصولات دانشبنیان نانوکاتالیست که توانسته است گوی سبقت را در کیفیت از رقبای خارجی از کشورهای انگلیس، دانمارک و آلمان بگیرد، کاتالیست ریفرمینگ این شرکت دانشبنیان صنعت محور است که تاکنون ۵۷ رفرنس استفاده در مجتمعهای پتروپالایشی داخلی و ۱۳رفرنس خارجی در استفاده از این نوع کاتالیست به ثبت رسیده است.
طاهری ادامه داد: در حال حاضر ۲۶ ریفرمر فولادی کشور و یک ریفرمر خارج از کشور در روسیه با کاتالیستهای شرکت نفت و گاز سرو وارد مدار شدهاند.
به گفته این مدیر حوزه صادرات از دستاوردهای مهم این شرکت دانشبنیان میتوان به تولید و تامین هشت هزار تن کاتالیست احیاء مستقیم آهن و بارگذاری ۲۷ ریفورمر احیای مستقیم آهن در کشور با استفاده از کاتالیستهای تولیدی خود اشاره کرد.
گفتنی است، کاتالیست به عنوان یکی از کالاهای تحریمی شناخته میشود که به عنوان یک محصولات استراتژیک و دانشبنیان در صنایع پتروشیمی، پالایش نفت و فولاد کشور استفاده میشود. صنعت دانشبنیان تولید نانوکاتالیستها از سال ۱۳۸۷ آغاز و از ابتدای دهه ۹۰ شمسی با حمایتهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نقش ویژهای به خود گرفت؛ به طوری که با اعمال تحریمهای امریکا، کاتالیستها در صدر فهرست تحریم قرار گرفت و شاهد سلب تعهد شرکتهای خارجی در تامین کاتالیستهای صنایع ایران بودیم.