به گزارش کسب و کار نیوز ، محمد آیینی با اعلام اینکه فرآیند نوسازی واحدهای مسکونی در بافتهای فرسوده تا اول شهریور امسال به ۳۰۵ هزار واحد رسیده در مورد استانهای برتر در نوسازی بافتهای فرسوده، اظهار کرد: ۱۴ استان برتر در این زمینه به ترتیب استانهای تهران، خراسان رضوی، خوزستان، اصفهان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، مازندران، البرز، همدان، فارس، کرمانشاه، قم، گلستان و کردستان ثبت شده اند.
وی افزود: دولت چهاردهم با نگاه جدید در کنار مردمیسازی نوسازی بافتهای فرسوده، حضور پررنگتری را از متخصصان، انجمنهای صنفی حرفهای و سازمانهای مردمنهاد در اولویت قرار میدهد تا نوسازی با شتاب بیشتری انجام شود.
وی با اشاره به اینکه تاکنون ۸۴۰ پروژه تأمین خدمات زیربنایی و روبنایی توسط شرکت بازآفرینی شهری ایران تکمیل و تحویل شده است، ادامه داد: در دولت چهاردهم احداث و تکمیل ۴۰۵ پروژه دیگر علاوه بر پروژههای جدید که در قالب برنامه جامع اقدام مشترک اعضای ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار هستند، آغاز میشود.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به روند تعیین محدوده بافتهای فرسوده در شهرها، گفت: بر اساس شاخصهای تعیین شده از سوی شورای معماری و شهرسازی کشور، شهرداریها محدودههایی را به کمیسیون ماده ۵ استان معرفی میکنند که پس از تصویب در این کمیسیون به عنوان محدوده بافت فرسوده شهرها شناخته میشود.
آئینی خردادماه سال گذشته گفته بود: طبق تاکید وزیر راه وشهرسازی برنامه شرکت بازآفرینی شهری ایران نوسازی سالانه ۲۰۰ هزار واحد است که تلاش داریم تا با مجموعه اقدامات از جمله اجرای بسته تشویقی ۱۹ بندی در نوسازی بافت های فرسوده و سایر مشوقها به این هدف دست یابیم. معاون وزیر راهوشهرسازی گفت: از ابتدای سال همزمان با تقویت تسهیلات شاهد نوسازی بافتهای فرسوده از ۳۰۵ هزار واحد مسکونی در ۱۴ استان کشور هستیم.
محمد آیینی معاون وزیر راه و شهرسازی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه روند نوسازی بافتهای فرسوده در کشور به ویژه از ابتدای سال سرعت بسیار خوبی پیدا کرده است گفت: صدور پروانههای ساختمانی و همچنین روند پرداخت تسهیلات در این زمینه رشد بسیار خوبی پیدا کرده است و از سوی دیگر با فرهنگ سازی که در این حوزه صورت گرفته شاهد بهبود وضعیت نوسازی بافتهای فرسوده در این بخش هستیم.
وی با بیان اینکه فرآیند نوسازی واحدهای مسکونی در بافتهای فرسوده تا اول شهریور ۱۴۰۳ به ۳۰۵ هزار واحد رسیده است افزود :در ۱۴ استان برتر در این زمینه به ترتیب استانهای تهران، خراسان رضوی، خوزستان، اصفهان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، مازندران، البرز، همدان، فارس، کرمانشاه، قم، گلستان و کردستان بیشترین نوسازی بافتهای فرسوده ثبت شده است. مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران اظهار کرد: تاکنون ۸۴۰ پروژه تأمین خدمات زیربنایی و روبنایی توسط شرکت بازآفرینی شهری ایران تکمیل و تحویل شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: در دولت چهاردهم احداث و تکمیل ۴۰۵ پروژه دیگر علاوه بر پروژههای جدید که در قالب برنامه جامع اقدام مشترک اعضای ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار هستند، آغاز میشود.
توسعه افقی شهرها
فرشید ایلاتی، کارشناس مسکن
در صورتی میتوان مشکل مسکن را از زمینهای اطراف تأمین کرد که بافتهای فرسوده را به جای اینکه تجمیع خانهای کنیم تجمیع کوچهها را داشته باشیم و کوچهها را تبدیل به شهرک کنیم. دولت چهاردهم باید در ادامه تلاشها، بر الگوهای معماری ایرانی_اسلامی تاکید داشته باشد. باید شاهد یک سبک جدید از شهرسازی و معماری در ایران باشیم و یک نگاه تمدنی را در بحث توسعه افقی شهرها دنبال کنیم.
موانع زیادی در راه تامین زمین وجود داشته است. این موانع به این موضوع برمیگردد که نگاهی در کشور حداکثر استفاده از زمین و توسعه عمودی به جای توسعه افقی را پیشنهاد میکند، در اوایل در بدنه خود دولت مخالفتهایی وجود داشت و مقاومتهای زیادی میشد. اما پیگیریهایی که وزیر راه و شخص رئیسجمهور فقید داشتند این موضوع کاملاً شکسته شد و این ذهنیتها عوض شد و الان به نظر میرسد که کار برای ادامه و ساخت پروژههای جدید آماده شده است.
طی یک سال اخیر نوسازی بافتهای فرسوده شتاب خوبی داشته است؛ به طوری که در کلانشهرها شاهد رشد ۱۰۰ درصدی صدور پروانه بودهایم. البته در پیشرفت نوسازی بافتهای فرسوده بسته ۱۹بندی تشویقی موثر بود. میزان وامی که برای نوسازی بافتهای فرسوده در نظر گرفتند کافی نیست. مبلغ این وام هزینهها را به طور کامل پوشش نمیدهد و باید تقویت شود، اما انگیزه خوبی بود تا مردم دست به نوسازی بناهای ناپایدار بزنند. از طرفی عرضه و ساخت مسکن بهتنهایی مشکل قیمت را حل نخواهد کرد و تا زمانی که به تقاضاهای تشنه سوداگرانهای که در حوزههایی مانند مسکن، خودرو غیره وجود دارد، راهکاری برای آن اندیشه نشود، اگر میلیونها مسکن و خودرو هم ساخته شود به دست مصرفکننده واقعی نخواهد رسید.
نرخ مالیات بر خانههای خالی هم باید بهشدت بالا باشد تا حتی اگر درصد کمی از خانههای خالی شناسایی شدند بتواند اثر روانی در بازار مسکن داشته باشد. این نرخ آنقدر پایین است که برای خانه های که مفاصاحساب از طریق مالیات صادر شده است، اگر همه این مالیاتها نیز وصول شود هیچ انگیزهای برای عرضه املاک وجود نخواهد داشت.