شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز ، آمارها بیانگر این است که در زمستان ۱۴۰۲، تعداد افراد دارای اشتغال ناقص به ۲ میلیون و ۸۲ هزار و ۴۸ نفر رسیده است. به بیان دیگر در این برهه زمانی ۸.۶ درصد از افراد شاغل، از حداکثر بهرهوری خود استفاده نکرده و در زمره نیمه بیکارها یا اشتغال ناقص قرار گرفته اند. برآوردها خبر از آن می دهد که شمار افرادی که درگیر اشتغال ناقص بودهاند در گروه مردان بیشتر از زنان بوده است.
حامد ویسکرمی، معاون امور تعاون وزارت تعاون,کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه هدف ارتباط دوسویه جهت بررسی مشکلات و موانع صورت گرفت گفت: تعاونیهای زنان تعاونیهای هستند که حداقل ۷۰ درصد اعضا آنها را زنان تشکیل میدهند. تعداد ۷ هزار و ۱۰ تعاونی زنان با عضویت بیش از ۶۶ هزار نفر بالغ بر ۹۲ هزار فرصت شغلی در کشور فعال هستند.
معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: ۴۵ درصد از تعاونیهای زنان در گرایشهای فرش دستباف، صنعت و صنایع دستی، ۱۸ درصد در گرایش کشاورزی، ۲۳ درصد در رشته خدمات و ۱۴ درصد در سایر گرایشها فعالیت دارند. وی گفت: تعاونیهای زنان بیشتر در حوزه صنایع دستی، فرش دستباف، صنایع غذایی، صنایع بستهبندی و کشاورزی فعالیت دارند. در حوزههای گردشگری نیز ظرفیتهای کسب و کار و اشتغال خوبی برای بانوان در بخش تعاونی کشور وجود دارد.
معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون ۱۲۲۳ شرکت تعاونی زنان با ۱۲ هزار و ۱۹۶ عضو و ۱۸ هزار و ۹۰۰ فرصت شغلی تشکیل شده است که از رشد بیش از ۲۲ درصدی نسبت به مدت دوره مشابه قبل برخوردار است. وی با تاکید بر تقویت تعاونی های زنان در سال جاری بیان کرد: خوشبختانه سایر دستگاهها نیز همکاری مطلوبی با تعاونی ها دارند و حمایت از تعاونیها منجر به ایجاد اشتغال پایدار و امنیت شغلی خواهد شد.
جذب سرمایهگذاری برای توسعه بازار کار
حمید حاج اسماعیلی، کارشناس اقتصادی
جذب سرمایهگذاری یکی از اساسیترین مولفههای توسعه بازار کار است و بدون دسترسی به منابع مالی نمیتوان کار اساسی در حوزه اشتغالزایی انجام داد. سرمایههای خارجی و داخلی باید به سرعت جذب و در راستای ایجاد زمینهها و مشوقهای لازم برای حضور بخش خصوصی در عرصه اشتغالزایی خصوصا اشتغالزایی از طریق توسعه تولید به کار گرفته شود.
دولت باید در بازار کار تحرک بخشی ایجاد کند. بستههای سیاستی روی کاغذ میمانند و نمیتوانند در وضعیت فعلی اثرگذار باشند بنابر این از دولت انتظار می رود که یک برنامه مشخص و عملیاتی برای افزایش تحرک بازار کار تدوین و ارائه کند. هم اکنون نیازهایی داریم که وزارت کار میتواند آنها را پوشش دهد. مثلا از توان تعاونیها به دلیل مقرون به صرفه و کم هزینه بودن استفاده کند ولی به این بخش توجه نمیکند دولت نیز باید ارتقای ظرفیت بنگاه های موجود را در دستور کار قرار بدهد و کمک های فنی و اعتباری در اختیار بنگاه ها بگذارد تا بخشی از نیروی کار جذب شوند.
از سوی دیگر دولت می بایست برای اشتغال زنان ظرفیتسازی کند. دولت باید یک تغییر نگرش جدی در جامعه برای اشتغال زنان ایجاد و زنان را همپای مردان به عنوان کارجو معرفی کند. چرا که زنان هم مانند مردان حق کار دارند و به دلایل متعدد از جمله کسب مهارت ها باید کار کنند.
باید فرصتسازی برای حضور زنان در بازار کار افزایش یابد و دولت در کنار مردان، کارجویان زن را هم در نظر داشته باشد و زنان به عنوان کارجویانی ماهر علاوه بر بخش خدمات، در بخشهای صنعت و کشاورزی هم جذب شوند.
بخش دولتی اقتصاد شامل صنایع نفت و گاز و خودرو و فولادسازی و… اشباع شده است. یکی از مهمترین راهکارهای ایجاد اشتغال پایدار کمک به شکلگیری بنگاههای کوچک و متوسط است. در این زمینه دولت میتواند با سرمایهگذاریهای زیرساختی و ایجاد مشوقهای لازم زمینه جذب سرمایههای مردم و همچنین سرمایههای خارجی در حوزههای تولیدی فراهم کند و از این طریق به ایجاد اشتغال کمک کند. برای این سرمایهگذاری زیرساختی و ایجاد مشوقهای مورد نظر هم دولت قاعدتا باید به منابع مالی دسترسی داشته باشد.