شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، محمد آیینی اظهار کرد: بعد از انقلاب اسلامی برای حدود یک میلیون و ۵۰ هزار واحد مسکونی در محدوده بافتهای فرسوده پروانه صادر شده که از این تعداد ۲۲۶ هزار واحد معادل بیش از ۲۰ درصد از کل طی حدود دو سال و نیم دولت سیزدهم اجرا شده است. وی افزود: دولت سیزدهم نسبت به دولت قبل حداقل رشد ۵۰ درصد در صدور پروانه بافتهای فرسوده رشد سالیانه داشته است. تعداد ۳۵۷ هزار واحد نیز در دولتهای نهم و دهم اجرا شده که نشان میدهد این دو دولت توجه بیشتری به امر نوسازی مسکن در مقایسه با دولتهای دیگر داشتند.
به گفته آیینی، امسال رکورد صدور پروانه در بافتهای فرسوده تا پایان سال شکسته خواهد شد که کاری کمنظیر است و ان شاءالله سال آینده سال بهتری برای موضوع نوسازی است. معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: از مردم دعوت میکنیم از فرصت طلایی که دولت و شهرداریها در قالب بسته تشویقی اعم از تخفیف پروانه، تسهیلات بانکی، بسته ۱۹ بندی و بسته زمین استفاده کنند. خوشبختانه بافت فرسوده این شرایط را دارد که تولیداتش سریع تر به بازار میرسد.
آیینی گفت: از ۲۲۶ هزار پروانه مسکونی که طی دو سال گذشته در بافتهای فرسوده صادر شده ۸۰ هزار واحد به بهرهبرداری رسیده است. برای ۵۷ هزار واحد مراسم رسمی افتتاح برگزار شده و تلاش میکنیم تا پایان سال با حضور رییسجمهور مراسم رسمی برای سایر واحدها برگزار کنیم.
وی با اشاره به مهلت واگذاری سند برای حاشیهنشینان تا پایان سال جاری بیان کرد: بند «م» تبصره ۱۱ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ این فرصت را فراهم کرد که ساکنان سکونتگاههای غیررسمی نسبت به دریافت سند اقدام کنند و برای تمدید این زمان، قانون وجود ندارد. بنابراین خواهشم این است که متقاضیان تا پایان سال از طریق سامانه facility.udrc.ir ثبت نام را انجام دهند.
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره میزان همکاری بانکها در پرداخت تسهیلات نوسازی گفت: در حوزه بافت فرسوده تا کنون عمده تسهیلات توسط بانک مسکن پرداخت شده و بانکهای دیگر تازه به این فرآیند ورود کرده اند. لذا هنوز ارزیابی نسبت به سایر بانک ها نداریم اما بانک مسکن با تمام توانش اقدام به پرداخت وام نوسازی کرده که جای تقدیر و تشکر دارد.
احیا نهادهای توسعه گر در ساخت مسکن
فرشید ایلاتی، کارشناس مسکن
در حال حاضر ایجاد مسکن نیازمند ابزار قوی تسهیلات است تا از این طریق ساماندهی شود. بازار مسکن در حال حاضر چشم انتظار همکاری بیشتر دستگاهها است و اگر این همکاری بهبود یابد به طور قطع همزمان با افزایش تولید بازار مسکن هم رنگ بوی بهتری خواهد گرفت. بازار مسکن در ابتدا باید با پرداخت تسهیلات ساخت از طریق همکاری تمامی بانکها از لحاظ تولید تامین و اشباع شود و پس از آن دولت زمینه را برای پرداخت تسهیلات خرید فراهم کند.
بانک ها باید از بنگاه داری خارج و املاک زیر مجموعه خود را واگذار نمایند. هدف گذاری دولت برای ساخت چهار میلیون مسکن در حالی است که سه میلیون مسکن خالی در کشور داریم که معادل سه سال هدف گذاری می باشد. دولت با افزایش نرخ مالیات بر این خانه ها و از سوی دیگر شناسایی و عرضه آنها به بازار میتواند در کوتاه مدت با اجاره و یا خرید و فروش این خانه، نوسانات در این بازار را کاهش و آن را به کنترل دربیاورد.
در رابطه با بافتهای فرسوده نیز نیاز است در ابتدا کلمه بافت فرسوده را اصلاح کنیم. بافت فرسوده باید به «نقاط زایش شهری» تغییر پیدا کند. پیش از این که بافتهای فرسوده را احیا کنیم باید تعدادی نهاد توسعه گر ایجاد کنیم. در حال حاضر در زمینه احیای بافتهای فرسوده اقدامی انجام نشده و تنها به اعطای تسهیلات بسنده شده است. تنها لکه هایی در بعضی از این نقاط احیا شده اما عملا بافتی احیا نشده است. حتی تعدادی از معابر در بافتهای فرسوده اصلاح نشده و اگر حالت قدیمی آن حفظ میشد، زیباتر به نظر میرسید.
اما اگر بخش مسکن را به اجزای خرد تقسیم کنیم، سهم عمدهای از آن زمین خواهد شد. در این میان موضوعاتی از قبیل سهم مواد ساختمانی، فضای عرضه و تقاضا و همچنین فضای کلان اقتصادی نیز اثرگذار خواهد بود.
مهمترین مؤلفه در حوزه مسکن سهم زمین میباشد. در بخش سهم زمین، مهمترین عامل اثرگذار عرضه آن میباشد. متأسفانه طی ادوار گذشته شاهد عرضه زمین نبودهایم و تنها عرضه مسکن بهصورت تراکم فروشی صورت گرفته است. شایان ذکراست تا بگوییم که تراکم فروشی خود روشی نادرست و عامل گرانی مسکن میباشد.