شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از تسنیم، مشاغل خانگی در راستای ایجاد کسب و کارهای کوچک و خرد خانگی طراحی شده است که با هدف افزایش درآمد خانوارها و حفظ بنیاد خانواده به ویژه ایجاد درآمد برای زنان سرپرست خانوار اجرا میشود. البته به گفته کارشناسان باید زنجیره کامل از مشاغل از مرحله تهیه مواد اولیه تا تولید و بازار رسانی در این طرح نظر گرفته شود که طرحهای پشتیبان مشاغل خانگی این هدف را تعقیب میکنند. محمود کریمی بیرانوند, معاون اشتغال وزارت کار چندی پیش با بیان اینکه سال گذشته ۱۰۰ هزار شغل از محل طرح مشاغل خانگی هدفگذاری شده بود، گفت: در عمل ۱۰۳ هزار کد ملی برای طرح مشاغل خانگی در سال قبل ثبت شد. این رقم در واقع ۱۰ درصد از مشاغل ایجادی در سال گذشته را شامل میشد.
وی بیان کرد: تعهد برای ایجاد مشاغل خانگی در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۵۰هزار شغل بوده است. مطابق سامانه رصد تا کنون ۱۳۰هزار تعهد مشاغل خانگی انجام شده است. به گفته معاون توسعه کارآفرینی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیشبینی میشود تا آخر سال به هدفگذاری ۱۵۰ هزار فرصت شغلی از طریق مشاغل خانگی نائل شویم.امسال ۵۰۰۰ میلیارد تومان تسهیلات قرضالحسنه از سوی بانک مرکزی به مشاغل خانگی اختصاص یافت. کریمی بیرانوند بیان کرد: از مجموع اعتبارات در نظر گرفته ایجاد اشتغال در سال جاری حدود ۶۵ درصد منابع برای مشاغل خانگی در زمینه مشاغل مستقل و پشتیبان جذب شده است.
معاون توسعه کارآفرینی وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی در مورد منابع اختصاص یافته از بودجه کل کشور به مشاغل خانگی و میزان جذب منابع اظهار داشت: با انجام رایزنی و نیز همکاری بانک مرکزی، اعتبارات جهت پرداخت تسهیلات افزایش یافته است. در سال ۱۴۰۱ رقم اعتبارات ۳۰۰۰ میلیارد تومان بود که این رقم در سال ۱۴۰۲ به ۴۰۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت و اخیراً نیز با تحقق هدفگذاری جذب تسهیلات نیمه اول سال، ۱۰۰۰ میلیارد تومان جدید نیز تأمین اعتبار شده که توزیع استانی این اعتبار نیز صورت گرفته است.
وی تاکید کرد، در واقع در سال جاری طی دو مرحله ( مرحله اول ۴۰۰۰ میلیارد تومان و مرحله دوم ۱۰۰۰ میلیارد تومان) و در مجموع مبلغ ۵۰۰۰ میلیارد تومان تسهیلات قرضالحسنه از سوی بانک مرکزی به مشاغل خانگی اختصاص یافت. حالا آزیتا همتیان, رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی وزارت کار درباره ایجاد اشتغال مشاغل خانگی در گفتوگویی بیان کرده است: از ابتدای سال تاکنون ۱۴۰هزار فرصت شغلی در حوزه مشاغل خانگی ایجاد شده که ۹۳.۳ درصد کل هدفگذاری انجامشده برای سالجاری است.
وی اظهار کرد: این آمارها طبق گزارشی است که مستقیم از سامانه وزارت کار دریافت میکنیم و با اطلاعات سامانه ملّی رصد اشتغال متفاوت است. در واقع آخرین خروجی از روند اشتغال، ثبت استانها و تسهیلاتدهی بانکهاست که در سامانه وزارت کار به ثبت میرسد. به گفته همتیان، آخرین مراحل فنی سامانه مشاغل خانگی در حال انجام است و بهزودی به سامانه ملّی رصد اشتغال متصل میشود.
همتیان با اشاره بهکندی پرداخت تسهیلات بانکی اشتغال خانگی در ابتدای سال، گفت: درمجموع پرداخت تسهیلات از سوی بانکها در بحث مشاغل خانگی مثبت بوده و ضمن همکاری با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، عملکرد خوبی از خود نشان دادهاند. رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی گفت: در حال حاضر براساس تفاهمنامه منعقدشده با معاونت امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ۲۰تعاونی تأمین نیاز مشاغل خانگی استانی تأسیس شده و در ۱۱استان دیگر نیز تأسیس و راهاندازی این تعاونیها در دست پیگیری است.
همتیان اظهار کرد: در ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، تأسیس اتحادیه کشوری تعاونیهای تأمین نیاز مشاغل خانگی مصوب شده و این اتحادیه برای اولین بار ایجاد خواهد شد. وی بر همین اساس پیشبینی کرده که با توجه به فرآیند تشکیل اتحادیه کشوری، راهاندازی ۱۱تعاونی تأمین نیاز باقیمانده تا پایان سال محقق شود.
سرمایهگذاری سازنده در حوزه اشتغالزایی
حمید حاج اسماعیلی، کارشناس اقتصادی
یکی از مهمترین راهکارهای ایجاد اشتغال پایدار کمک به شکلگیری بنگاههای کوچک و متوسط است. در این زمینه دولت میتواند با سرمایهگذاریهای زیرساختی و ایجاد مشوقهای لازم زمینه جذب سرمایههای مردم و همچنین سرمایههای خارجی در حوزههای تولیدی فراهم کند و از این طریق به ایجاد اشتغال کمک کند. برای این سرمایهگذاری زیرساختی و ایجاد مشوقهای مورد نظر هم دولت قاعدتا باید به منابع مالی دسترسی داشته باشد.
دولت باید به ظرفیتهای مردمی و انسانی کار آفرینان اجتماعی توجه کند و به آنها اجازه رصد مشکلات اجتماعی و ارائه راهکار درحوزههای فردی و اجتماعی بدهد. بی تردید کار آفرینان اجتماعی میتوانند بخش زیادی از مشکلات را کشوررا برطرف کنند هم در حوزه سازمانی از طریق تاسیس نهادهای صنفی، مدنی، اجتماعی علمی و تخصصی که میتواند در بخشهای مختلف مشکلات را تا حد زیادی برطرف کند.
برای ایجاد تحرک در بخشهای مختلف برای حرکت به سمت اشتغالزایی نیازمند مشوقهایی در حوزه مالیات، بیمهها و… از یک سو و همچنین فراهم کردن زیرساختهای مناسب از سوی دیگر هستیم. قاعدتا برای این کار دولت باید به منابع مالی کافی دسترسی داشته باشد. منابع صندوق توسعه ملی هم یکی از مهمترین این منابع است و دولت باید بتواند با مساعدت مجلس از منابع این صندوق برای سرمایهگذاری سازنده در حوزه اشتغالزایی استفاده کند. همچینن استفاده از فاینانسهای خارجی هم باید در این حوزه مورد توجه قرار بگیرد.