به گزارش کسب و کار نیوز، فاطمه نظری، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران گفت: تعیین نرخ نان، پیش از این نیز به این شکل انجام میشد. ابتدا در تهران و براساس هزینههای تهران در نشست هایی با مسئولان دولتی، قیمت ها بررسی میشد و پس از هماهنگی ها به عدد مشخصی می رسیدند و نرخ را اعلام می کردند. بعد از آن دیگر استان ها براساس نرخ تهران و متناسب با هزینه های خود، نرخی را محاسبه می کردند و آنها هم مقداری کمتر از تهران، بر اساس هزینه های استان خود، نرخ نهایی را اعلام می کردند.
نان در حال حاضر ۳ نرخی است
وی افزود: بنابراین هیچ اتفاق جدیدی نیفتاده و همیشه اینگونه بوده است که هر استان بر اساس هزینه های خود، نرخ را اعلام می کرده است، اما ابتدا این نرخ برای تهران اعلام می شد. اما اکنون برخی استان ها، پیش از اعلام نرخ تهران، در اندازه بررسی هایی که کردند، قیمت خود را اعلام کردهاند. نان در حال حاضر سه نرخی است. آرد یارانه ای نوع یک، دو و آرد نوع سه؛ که هر کدام قیمت های آرد و گندم متفاوتی دارند و بنابراین نرخ نانش هم متفاوت میشود. البته نوع ۳ نرخ ندارد و آزاد است.
در ۱۳ استان، نرخ نان توسط استانداران اعلام شده است
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران با بیان اینکه در ۱۳ استان، نرخ نان توسط استانداران اعلام شده است و استان هایی مانند اصفهان، شیراز و خراسان رضوی، نرخ های خود را که از ۴۰۰ ترمیم نشده بود، ترمیم کردند، ادامه داد: مرداد ماه امسال هم مسئولان مربوطه اعلام کردند تهران نرخ خود را اعلام خواهد کرد؛ اما متاسفانه اعلام نشد. به صحبت هایی که شده بود و به اعداد و ارقامی که در هماهنگی با مسئولان دولتی در مرداد ماه رسیده بودیم، عمل نشد و آن را اعلام نکردند.
۹۵ درصد مصرف نان مردم، سنتی و ۵ درصد صنعتی است
نظری با یادآوری اینکه به طور متوسط، اکنون ۹۷ تا ۹۵ درصد نان سفره مردم را نان های سنتی تامین می کنند و نان های صنعتی نیز تامین کننده بین ۳ تا ۵ درصد نان سفره مردم هستند گفت: در تهران هزینه های خورد و خوراک کارگری و هزینه محلی که نانوایی در آن دایر است و سایر هزینه ها از جمله هزینه های حمل و نقل آرد به نانوایی ها و حامل های انرژی نسبت به شهرهای دیگر و شهرهای کوچکتر بالاتر است. این مسئله در تحلیل نهایی قیمت نان اثرگذار است. قطعا هر استان هزینه تولیدی متفاوتی دارد.
وی تاکید کرد: فرایند بررسی و تعیین نرخ نامه رسمی که اکنون برای نان اجرا می شود، سال ۹۹ آغاز و در سال ۱۴۰۰ اعلام شد. در واقع این نرخ نامه با قیمت های سال ۹۹ تعیین شده است. انتهای این نرخ نامه هم نوشته شده قیمت های فوق تا زمانی ملاک عمل خواهد بود که هزینه تولید افزایش نیافته باشد.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران خاطرنشان کرد: اگر ملاک ما برای تعیین نرخ، سال ۱۴۰۰ باشد از ۱۴۰۰ به ۱۴۰۱ فقط در یک مورد که آن هم مربوط به هزینههای کارگری است ۵۷ درصد افزایش حقوق کارگر داشته ایم. این رقم، از سال ۱۴۰۱، به ۱۴۰۲، حدود ۳۰درصد بیشتر شده است. در این شرایط، این ۸۷درصد افزایش، روی هزینه های تولید اثرگذار بوده است.
آرد فقط ۸ درصد هزینه تولید نان است
نظری با بیان اینکه آردی که به دست نانوا می رسد، تنها ۵ تا ۸ درصد هزینه تولید را شامل می شود، ادامه داد: بر این اساس بین ۹۲ تا ۹۵درصد هزینه تولید، شامل کرایه محل، خوراک کارگر، حقوق و دستمزد، حامل های انرژی، خمیر مایه، کرایه حمل و دیگر مقولات میشود. اکنون، با توجه به تورم نزدیک به ۱۴۰درصدی که در مجموع این سال ها بوده، دیگر این تولید برای نانوایان اقتصادی نیست.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران همچنین افزود: قرار بود کمک هزینه ۴۰درصدی شب به شب از طریق دستگاه های هوشمند نان، برای نانوایان واریز شود، صرف نظر از اینکه این میزان، هزینه های آنها را پوشش نمی دهد و دخل و خرج شان با یکدیگر نمی خواند، اما بسیاری از نانوایان در مراجعه به اتحادیه گلایه دارند که این مبلغ برای آنها به طور کامل واریز نمی شود. وی با بیان اینکه نهادهای متعددی در حال نظارت بر نانوایی ها و بازرسی از آنها هستند گفت: آنها تنها به بازرسی شدن و جریمه تعزیری بسنده نمی کنند، گاها بنر نصب می کنند و یا آرد و کمک هزینه نانوایی ها را کسر می کنند. در واقع، نانواییها از چندین جا تعزیر می شوند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران با اشاره به سه نرخی بودن نان و اینکه دولت باید به صورت پله پله، این چند نرخی بودن نان را اصلاح و قیمت ها را به یکدیگر نزدیک کند، تصریح کرد: همه این مسائل روی هم در حال انباشته شدن است و ما نسبت به پیامدهای آنها، نگرانی هایی داریم. نظری تصریح کرد: در شرایط فعلی همه اضلاع مثلث نان از ادارات دولتی که در تعیین نرخ نان دستاندرکار هستند تا نانوا و مصرف کننده، هیچ کدام راضی نیستند. بهتر است برای نظم دهی به شرایط فعلی هر چه زودتر این مسائل مورد بررسی و رسیدگی قرار گیرند تا مشکلات روی هم انباشته نشوند.