شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، وزیر اقتصاد در این رابطه گفت: از ابتدای دولت سیزدهم تا پایان شهریور ۱۴۰۲، بیش از ۸.۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی جلب شده است. احسان خاندوزی وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه، حوزهی ارتباط اقتصاد و سیاست خارجی همان دیپلماسی اقتصادی و استفاده کردن از فرصتهای خارجی است، تاکید کرد، وزارت اقتصاد منتظر ننشسته تا برایش فرصت ایجاد بشود.
وی با اشاره به اینکه، رئیسجمهور دستور دادند همهی وزارتخانهها در این زمینه نقش فعال ایفا بکنند، افزود، بنابراین خود ما تلاش کردیم که کمیسیون اقتصادی ایران و عراق و کمیسیون اقتصادی ایران و چین که مستقیماً بر عهدهی وزارت اقتصاد و دارایی است را نسبت به گذشته فعالتر بکنیم.
خاندوزی گفت: خوشبختانه بازخوردهای بسیار عملگرایانه در مورد پروژههای مشخص و سرمایهگذاریهای مشترک، اتفاق افتاده است. در حوزهی غیر از کشورهایی که کمیسیون مشترک آنها به عهدهی ماست، ما از طریق سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی که وظیفهی پیشبرد و کمک به سرمایهگذاری خارجی را دارد، از ابتدای دولت تا پایان شهریور ۱۴۰۲، بیش از ۸.۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی جلب شده است.
وی افزود، آن بخشهایی که تبدیل به پروژههای مشخص و قراردادهای روشنی شده، در بخشهای مختلف انرژی، نفت و گاز، صنعت، نیروگاه و امثالهم شروع به فعالیت کرده است. به گفته خاندوزی، در شرایطی که دولت همان تنگناهای بینالمللی و حسابهای بانکی و فشارهای برجامی را داشته، این عدد کمسابقه است که بتواند این قدر تحرک در حوزه سرمایهگذاری خارجی را ایجاد بکند.
وی گفت: چون مسیرهای سرمایهگذاری مسیرهای زمانبری است تا تبدیل به پروژههای مشخص بشود. بنده شخصاً نسبت به ماههای آینده خیلی خوش بینتر هستم، اینکه بتوانیم اخبار خوبی برای مردم عزیزمان در حوزه تحرکات خارجی داشته باشیم. تأکید رئیسجمهور این است هر مسیری که در حوزه دیپلماسی باز میشود باید در حوزهی اقتصادی هم امتداد داشته باشد که ما بتوانیم آن را برای صادر کنندهی ایرانی، تاجر ایرانی، سرمایهگذاران کشور خودمان تبدیل به یک فرصت کنیم.
سرمایهگذاری خارجی شاهکلید مهار تورم
علی قنبری، اقتصاددان
برای مهار تورم نیازمند ثبات سیاسی و اقتصادی در کشور هستیم. کشور نیازمند آرامش و حضور فعال همه اقشار در حوزه اقتصادی است. باید دولت دست از دخالتهای مکرر در اقتصاد بر دارد و فضا را برای فعالیت بخش خصوصی آنهم بدون حاشیه آماده کند. دولت باید مسائل خود را با اروپا و امریکا حل کند. باید به FATF بپیوندد و در جذب سرمایهگذاری خارجی کوشا باشد. امروز سهم سرمایهگذاری در بخش تولید در شرایط بسیار نامساعدی قرار دارد. بر همین اساس نیز شاهد رشد صفر درصدی تولید و اقتصاد هستیم.
شاهکلید مهار تورم افزایش سرمایهگذاری خارجی و بخش خصوصی داخلی است. ما در یک دوره پنجساله حداقل نیازمند ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری هستیم. برای رقم خوردن این هدف نیازمند اصلاح روابط بینالمللی از سوی دولت هستیم. کشور در حال حاضر با پدیده فرار سرمایه ها مواجه است. فرار سرمایه یعنی خروج پرشتاب پول و سرمایههای اقتصادی از کشور. یکی از پیامدهای ملموس فرار سرمایه را میتوان در کاهش قابل توجه قدرت خرید داراییهای کشور و هزینهٔ واردات کالا دید. عمده دلایل این وضعیت هم تورم داخلی، ریسکهای اقتصادی سیاسی، شوک نفتی و کاهش ارزش پول ملی است.
اگر سرمایهگذاری در کشور انجام شود مشکل اشتغال هم برطرف خواهد شد و در پی آن رفاه عمومی هم ایجاد شده و تورم مهار خواهد شد. اصلیترین مشکل اقتصاد ایران رکود و بیکاری است. اگر بسترهای لازم برای سرمایهگذاری فراهم شود این موانع و مشکلات برطرف خواهد شد. وضعیت اقتصادی کشورهای منطقه، مهمترین مولفهای است که سرمایه گذاران و مهاجران را ترغیب میکند به سمت این کشورها حرکت کنند. بنابراین طبیعیست که کشوری مثل امارات با موفقیت کامل، نظر سرمایه گذاران ایرانی را جلب کرده و آنها را ترغیب به سرمایه گذاری میکند.
رمز موفقیت امارات را میتوان در یک کلمه خلاصه کرد؛ ثبات اقتصادی. این اسم رمز یا عبارت مهم، همان مولفهای است که متاسفانه در کشور ما وجود ندارد. ثبات اقتصادی، موثرترین مولفهای است که سرمایهگذاران خارجی را ترغیب میکند در یک کشور خارجی سرمایهگذاری یا ثبت شرکت کنند.