به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، دهقانی با بیان اینکه ترویج، تقویت و توسعه زیستبوم شرکتهای دانشبنیان یک مسأله اولویتدار و راهبردی کشور است ادامه داد: پشتوانه حمایتی بسیار خوب مقام معظم رهبری به رشد و رونق این شرکتها کمک بسیاری داشته است. ایشان همواره بر حمایت از شرکتهای دانش بنیان تاکید دارند و با حمایت جدی ایشان، توسعه فرهنگ دانشبنیان و قانون جهش تولید دانشبنیان، این شرکتها اکنون به سهم و جایگاه خوبی از اقتصاد کشور دست یافتهاند.
وی با بیان اینکه عموما خدمت رسانی دانشبنیانها در حوزه فناوری اطلاعات، ارتباطات و پلتفرمها تلقی میشود در حالیکه عمده خدمترسانی این شرکتها به کسبوکارهای بزرگ است، ادامه داد: خدماتی که این شرکت ها به صنایع بزرگ و پیشرفته، صنایع دفاعی و سنگین ارائه دادهاند بسیار بیشتر از صنایع کوچک بوده و دانش بنیان ها عمدتاً خدمات خود را به شرکت های بزرگتر ارایه می دهند و b2b کار می کنند. به طور مثال در مقطعی صنایع نفت، گاز و پتروشیمی برای تامین کاتالیستهای مورد نیازشان با مشکلات جدی مواجه بودند اما اکنون بالغ بر ۹۸ درصد نیاز کاتالیستهای کشور را شرکتهای دانشبنیان کشورمان تولید میکنند و دو درصد باقی مانده هم به دلیل اقتصادی نبودن است که تولید نمیشود اما توانمندی فناورانه تولید آن در کشور وجود دارد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان، ایجاد اشتغال برای قشر تحصیلکرده کشور را یکی از بارزههای شرکتهای دانشبنیان دانست و افزود: دانش بنیان ها عمدتا برای تحصیل کردگان اشتغال ایجاد می کنند و ظرفیت نهفتهای که در دانشگاهها برای اشتغال آفرینی و خلق ارزش افزوده وجود دارد، با ایجاد شرکتهای دانشبنیان شکوفا میشود. شرکت دانشبنیان، انگیزه لازم برای کارآفرینی، تبدیل دانش به کسب و کار و حل مشکلی از کشور را به نیروی انسانی دانش آموخته میدهد؛ شرکت دانشبنیان در واقع یک خانواده را برای دانشجویان و متخصصان شکل می دهد؛ خانوادهای که ماندگاری بالایی دارد.
دهقانی با اشاره به نقش پررنگ شرکتهای دانشبنیان در دیپلماسی دولت عنوان کرد: رییس محترم جمهور از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان به عنوان یکی از ابزارهای قدرتمند گفتمان و تعامل بین المللی استفاده می کنند. معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری با بیان اینکه در نظام جدید ارزیابی شرکتهای دانش بنیان علاوه بر سطح فناوری، میزان اشتغال و اثرگذاری شرکت در اقتصاد نیز مورد ارزیابی قرار میگیرد، ادامه داد: در نظام جدید ارزیابی شرکتهای دانشبنیان، علاوه بر بالاتر بودن سطح فناوری از میانگین فناوری کشور، میزان اشتغال تخصصی و ارزش ایجاد شده نیز مد نظر قرار میگیرد که قدری سختگیرانهتر اما واقع نگرانه است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری، ادامه داد: رویکرد ما در دولت سیزدهم این است که زیستبوم و فضایی ایجاد شود که ظرفیتهای دانشگاهی و هستههای استادمحور به ایجاد شرکتهای جدید ترغیب شوند.
وی افزود: کمکهای بلاعوض و پژوهانههایی برای تحقیقات در نظر گرفته شده است که حمایتها متناسب با نیاز، ماهیت و اندازه هر دسته از شرکتها ارایه میشود.
دهقانی بیان کرد: از ۹ هزار شرکت دانش بنیان قریب به شش هزار شرکت نهایتا ۱۰۰ میلیارد تومان مالیات دارند. حمایت معافیتهای مالیاتی، میتواند کمک کار تعداد بسیار زیادی از شرکتها باشد. در همین راستا، حمایتها را متناسب با هر شرکت و نیازی که دارد، ارائه میکنیم. سعی می کنیم به مدت ۴ تا ۵ سال در قالب حمایت های گلخانه ای یک شرکت نوپا را کمککنیم.
وزارت کار در حوزه همین حمایت ها می تواند کمک بسیار بزرگی داشته باشد که حمایتهای بیمهای از همین حمایت های ارزشمند است و کمک ویژهای به شرکت های دانش بنیان نوپا خواهد بود. رضا اسدی فرد، معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان با اشاره به نقش اثرگذار حمایتهای اولیه از شرکتهای دانشبنیان نوپا عنوان کرد: شرکت ها اگر به ۵ سالگی برسند ماندگاری تضمین شدهتری دارند و این ۵ سال نخست و حمایتهایی که صورت می گیرد نقشی سرنوشتساز در ماندگاری و بالندگی این شرکتها خواهد داشت.
وی افزود: در یک فضای کاملا رقابتی امروز نیروی انسانی اهمیت و ارزش غیر قابل اندازه گیری پیدا کرده است و کشورها برای جذب و حمایت از نیروی انسانی به تکاپوی جدی افتادهاند.
اسدی فرد در ادامه به پیشنهاداتی برای حل چالشهای شرکتهای دانشبینان در حوزه وزارت کار اشاره کرد و افزود: راه اندازی شعبه مجازی بیمه شرکت های دانشبنیان، حذف بازرسی برای شرکت های دفاتر برای شرکت های دانشبنیان نوپا، تسریع در بررسی میزان جرائم، بخشودگی جرائم شرکتهای دانش بنیان و افزایش مهلت پرداخت بدهی و اعتراض از اقداماتی است که میتواند به تسریع در توسعه و رشد شرکتهای دانشبنیان کمک کند.
در این نشست، ضمن مطرح شدن چالشها و موانع موجود، زمینهها و مقدمات برای همکاریهای گستردهتر معاونت علمی و وزارت کار به منظور تسریع و تسهیل در روند کاری شرکتهای دانشبنیان فراهم شد.