سرمقاله
مهاجرت جمعیت از شهرهای بزرگ به روستاها علاوه بر رونق روستا منجر به ارتقای رفاه روستایی با ایجاد اشتغال روستایی، کاهش بار ترافیکی و ازدحام شهرها نیز خواهد شد. همچنین انواع آلودگی شهرهای بزرگ مرتفع میشود و از این مهمتر بیش از نصف منابع هزینهای جامعه که صرف مقابله با پدیده ازدحام میشود، آزاد خواهد شد.
لذا لازم است مسکن روستایی و ایجاد شغل در روستا را همراه هم دنبال کنیم. این موضوع نیازمند پیاده سازی الگوی به نام الگوی توسعه قطبهای های تولیدی روستا محور، کشاورزی محور و صنعت و معدن محور است. کافی است قطبهای تولیدی و دامی و حتی مشاغلی که نیازمند بهره وری از زمینهای بکر مثل معادن هستند را با محوریت روستا فعال کنیم.
کافی است که کار با ایجاد خوشهها و قطبهای تولیدیِ «روستاکشاورزیمحور» شروع شود. با احداث قطبهای تولید روستایی کشاورزی، زنجیرهای از فعالیتهایی چون: روستایی معدنی، کشاورزی صنعتی، کشاورزی صنعتی دانشبنیان، فعالیتهای پشتیبان دانشبنیان، خدمات تبعی تمام حلقهها و الخ خلق خواهد شد.
در این شرایط این زنجیره هم طولی و هم عرضی و هم عمقی تداوم خواهد یافت. تنها و تنها با تأسیس این خوشهها، قطبها و روستاشهرکها، جاذبههای لازم و کافی برای جذب جمعیت حواشی و مازاد شهرها بهوجود خواهد آمد و معضلات مشاغل کاذب شهری، واسطهگری و دستفروشی و تکدّیگری و سکونتگاههای غیررسمی و حاشیهنشینی حذف خواهد شد.
اگر در روستاها شهرکهای کشاورزی شبیه شهرکهای صنعتی ایجاد کنیم، روستاها مجهز به صنایع تبدیلی و صنایع معدنی شوند با قرار گرفتن این حلقههای اولیه در کنار هم، حلقههای بعدی به صورت خودکار در کنار آنها نیز قرار میگیرند و روستاها را به قطب جدید متراکمی از جمعیت و اشتغال آفرینی تبدیل میکنند. با ایجاد قطبهای متراکم اقماری در نزدیک شهرها میتوانیم مشکل پدیدهای به نام ازدحام جمعیت شهری را برطرف کنیم، بنابراین حتی تا حدود ۷۰ درصد منابع عمومی و دولت که صرف مواجهه با پدیده ازدحام میشود آزاد خواهد شد. منابع آزاد شده میتوانند صرف خلق فرصتهای جدید در قلمرو اقتصاد شوند که خروجی آن بالندگی و شکوفایی اقتصاد است.