به گزارش کسب و کار نیوز، سند توسعه بخش تعاون که از ابتدای سال ۱۳۹۲ اجرایی نشده بود و مورد بیتوجهی در دولتهای قبل شده بود درحالی که در دولت سیزدهم این سند را اصلاح و در فروردین ماه امسال به تصویب رساند در آن ۸۰ احکام اجرایی به دستگاهها ابلاغ شده است که منجر به توسعه بخش تعاون در اقتصاد کشور خواهد شد.
دولت سیزدهم با تاکید بر ارتقای سهم تعاون در اقتصاد کشور، دستگاهها را مکلف کرده است تا سالانه ۲ درصد سند توسط دستگاهها عملیاتی شود همچنین. یکی از مهمترین اهداف این سند، جذب ۴۵ درصدی سرمایهگذاریهای صورتگرفته در کشور در بخش تعاون و جذب حداقل ۱۵ درصد حجم نقدینگی در طرحها و پروژههای بومی و ملّی تعاونیهاست. بخش تعاون یکی از سه بخش دولتی و خصوصی کشورمان طبق قانون است که منجر به توسعه اقتصادی میشود، ضمن اینکه در سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی به موضوع تعاون تاکید ویژهای شده است.
اکنون سهم تعاون در اقتصاد حدود ۷ تا ۸ درصد است که تا رسیدن با ۲۵ درصد فاصله زیادی وجود دارد، دولت سیزدهم درصدد است تا با ارائه برنامهها و اقداماتی در سطح کلان این فاصله را کم کند تا تعاون به جایگاه حقیقی خود دست یابد. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان متولی بخش تعاون برنامههای مختلفی را برای احیای تعاونیها به عنوان اقتصاد مردمی در نظر گرفته است. فعالیتهای اقتصادی در قالب تعاونیها نهتنها منجر به ارتقای تولیدات و خدمات در عرصههای مختلف میشود بلکه به اشتغالزایی در سطح بالایی کمک میکند.
ثبت بیش از ۴ هزار تعاونی جدید در دولت سیزدهم
بر اساس آخرین گزارش از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت سیزدهم چهار هزار و ۲۹۳ تعاونی جدید با عضویت ۱۵۲ هزار و ۴۱۷ نفر ایجاد شد که منجر به اشتغال ۱۰۳ هزار و ۵۳۲ نفر شد در همین مدت ثبت تعاونیها ۲.۵ درصد و تعداد شاغلان ۳.۵ درصد افزایش یافته است.
در همین راستا، ۲ هزار و ۵۷۵ تعاونی جدید در قالب تعاونی تولیدی با ایجاد ۴۹ هزار و ۲۹۹ فرصت شغلی و ۹۰۹ مورد تعاونی توزیعی با ایجاد ۴۲ هزار و ۱۹۱ فرصت شغلی تشکیل شد. همچنین یک هزار و ۲۳ مورد تعاونی خدماتی با اشتغال ۲۷ هزار و ۷۹۹ مورد در دولت سیزدهم ثبت شد.
شناسایی و احیای هزار تعاونی مشکل دار
طبق اطلاعات موجود از وضعیت تعاون در کشور، حدود ۲۴۳ هزار تعاونی ثبت شده است که از این تعداد ۱۰۱ هزار تعاونی فعال هستند که سهم تعاونیهای تولیدی از کل تعاونیها، حدود ۵۲ درصد است همچنین ۳۱ درصد تعاونیهای خدماتی و ۱۷ درصد تعاونیها هستند. یکی دیگر از اقدامات دولت سیزدهم، احیای تعاونیهاست در همین راستا یک هزار تعاونی نیمه فعال در کشور شناسایی شده است؛ این تعاونیها در سه دسته عارضهیابی شده و مشکلات ۷۳۶ تعاونی شناسایی شده و زیر نظر ستاد طرح احیا بررسی میشود.
تشکیل ۸۸۲ تعاونی زنان در دولت سیزدهم
۸۸۲ تعاونی زنان با بیش از هشت هزار عضو در دولت سیزدهم تشکیل شده است که نسبت به دولت گذشته رشد هفت درصدی را نشان میدهد. بر اساس گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بیش از ۱۰ هزار تعاونی زنان در کشور داریم که سهم ۱۰ درصدی از مجموع تعاونیها را دارند.
اتاق تعاون ایران و وزارت تعاون به دنبال خوشه سازی و شبکه سازی تعاونیهای زنان در قالب زنجیره ارزش افزوده است تا این زنجیره منجر به تامین مواد اولیه تا عرضه تولیدات در بازار شود. وجود نمایشگاههای داخلی و خارجی و بازارچههای فصلی و هفتگی میتواند به معرفی و عرضه تولیدات تعاونیها کمک کند که در این زمینه برگزاری نمایشگاهها و بازارها دیده شده است ضمن اینکه استفاده از فضای مجازی نیز به فروش محصولات کمک شایانی خواهد کرد.
تسهیلگری و پرداخت تسهیلات به تعاونگران
دولت سیزدهم با تسهیلگری و رصد وضعیت تعاونیها، به دنبال رفع موانع و حل مشکلات تعاونگران است. اختصاص ۱۱.۵ هزار میلیارد تومان ردیف اعتباری برای توسعه تعاونیهای فراگیر یکی از مهمترین اقدامات این دولت در توسعه تعاونیهاست. در همین راستا نیز سال گذشته برای اولین بار در دولت سیزدهم خط اعتباری ۲ هزار میلیارد تومانی به تعاونیها اختصاص یافت همچنین در سال ۱۴۰۱، ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات توسط ۲۴ بانک در سال گذشته به تعاونیها پرداخت شد که این منابع منجر به ایجاد اشتغال و ارتقای تولید در کشور شد.
امسال نیز پرداخت تسهیلات از خط اعتباری سه هزار میلیارد تومان کلید خورده است در کنار این تسهیلات، طبق مصوبه هشتاد و ششمین جلسه شورای عالی اشتغال مقرر شده تا ۲۵ درصد کلیه تسهیلات به تعاونیها، اختصاص یابد.