سرمقاله
دولت باید اصلاح اساسی در نظام مالیاتی انجام دهد. در واقع باید نظام مالیاتی را دگرگون کند. بزرگترین اقدام جلوگیری از فرار مالیاتی است که لازمه آن طراحی سامانه رصد تراکنشهای پولی و مالی و پیاده سازی آن است تا تمام تراکنشها کنترل شوند و از محل انتقال و گردش سرمایه و نقدینگی براساس ضوابطی مالیات دریافت کنند. به این نکته توجه کنید که حجم اقتصاد و حجم گردش سرمایه در بخش غیرمولد به قدری بالاست که جلوگیری از فرار مالیاتی برای دولت بس است و نیاز به فروش حتی یک قطره نفت هم ندارد. در کنار این لازم است تمام بنگاهها به پایانههای الکترونیکی فروش تجهیز شوند. روشهای اخذ مالیات خوداظهاری و ممیّزی روشهای غلطی است همچنین باید پایههای مالیاتی اصلاح، بسیاری از معافیتها لغو شود و ضرایب مالیاتی هم باید به نفع تولید حقیقی اصلاح شود.
با اصلاح نظام مالیاتی کشور می توان اقشار پردرآمد و ضعیف را شناسایی کرده و از فرار مالیاتی جلوگیری کنیم. همچنین می توان بسیاری از اقلامی که در بخش غیر حقیقی اقتصادی تبدیل به یک کالای سرمایه ای شده اند را رصد کرده و از آنها مالیات بگیریم. مسکن، خودرو، ارز و سکه که تبدیل به کالای سرمایهای شدهاند باید از بخش غیر حقیقی اقتصاد خارج شوند.
حجم بخش مجازی باید به حداقل برسد. همین سامانه باید متکی شود به یک سامانه بارکد گذاری کالا که کالاها را از مبدا تا مقصد رصد کند. از کجا می آید به کجا می رود از مبدا داخلی تا مقصد خارجی. یا از مبدا خارجی تا مقصد داخلی. نظام بارکدگذاری کالا که از دولت نهم برنامهاش مطرح بود، هنوز اجرایی نشده است.
بنابراین این نظامات هوشمند یکپارچه مانند سامانه تراکنشهای مالی و پولی و یا سامانه بارکدگذاری کالا برای رصد کالاها و تنظیم تجارت خارجی و غیره، همزمان می تواند کمک زیادی به سامانه سازمان مالیاتی هم بکند. همه این ها دست به دست هم خواهند داد تا منابع کسری بودجه دولت نه تنها تامین شود؛ بلکه دولت دستش پر باشد تا بتواند این گونه طرح های افزایش حقوق و همسان سازی را اجرایی کند.