سرمقاله
تورم یک معلول رفتارهای اقتصادی است نه علت. در هیچ اقتصادی تورم به عنوان یک عامل مورد توجه قرار نمیگیرد. این از اصول و مسائل ابتدایی علم اقتصاد است. حالا اگر دولت قصد دارد تورمشکنی کند، فرمولهای آن هم کاملا مشخص است. یعنی هر شخصی که اقتصاد خوانده باشد میداند که فرمولهای کاهش تورم چیست.
این در حالی است که دولت در تلاش است به جای توقف رشد تورم، برای کنترل قیمتها در بازار فشار بیاورد. موضوعی که هرگاه دولتی به آن ورود کرد، منجر به تشکیل بازار سیاه شد و دلالان عرضه کالا را با چند برابر قیمت در بازارهای زیرزمینی به دست گرفتند.
برای کنترل تورم در ابتدا باید چاپ پول را کاهش دهیم. سپس تسهیلات بانکی را به واحدهای تولیدی اختصاص دهیم تا جریان تولید تقویت شود. کدامیک از این دو اتفاق رخداده است. تورم معلول یک سری حرکتهای اقتصادی است. شما علت را میتوانید کنترل کنید که در نتیجه آن معلول کنترل شود. در مورد نظام بانکی و تورم و چاپ پول دقیقاً چه کاری انجام دادهاند که تورم کنترل شود. نتیجه این وضعیت تورم ۸۰ درصدی در حوزه مواد غذایی است.
اشتغال و تولید هم وضعیت روشنی دارد. وقتی ارز نداریم تولید رخ نمیدهد. وقتی هم مقداری دلار پایین میآید میگویند در مسیر مهار تورم قرار داریم. اگر در دولت قصد کاهش تورم وجود دارد باید در اولین گام تولید را سامان دهیم. وقتی تولید سامان پیدا میکند، نرخ اشتغال هم بالا میرود. وقتی اشتغال افزایش پیدا میکند، به تبع آن درآمد دولت هم بالا میرود. وقتی درآمد دولت افزایش پیدا میکند، از افزایش نقدینگی در کشور جلوگیری میشود.
از سوی دیگر باید بتوان ظرفیت کارخانه ها را پر کرد تا با افزایش تولید اثری بر روی قیمت کالاها دیده شود. وارد کردن شوک به بازارها گرفتاری ایجاد میکند. باید با یک شیب ملایم قیمت ارز را مدیریت کرد تا بهمرور و بدون شوک ارزان شود. این اتفاق اگر رخ دهد مقاومتهای بازار های نیز شکسته میشود.