سرمقاله
بازار مسکن طی چند دهه اخیر به یک بازار سرمایهای تبدیل و تقاضای مصرفی از آن خارج شده است. عملاً ۲۰ درصد تقاضای بازار مسکن امروز مصرفی است. براساس آمارهای موجود، از سال ۹۵ تاکنون سهم تقاضای سرمایه در بازار مسکن از ۷۰ به ۸۰ درصد رسیده است.
در همین رابطه طرحها و مالیاتهای پیشنهادی با هدف مهار تقاضای سرمایهای در بازار مسکن مطرح میشود. اگر مالیات بر معاملات مکرر مسکن بهدرستی اجرا شود، میتواند سهم زیادی در کاهش تقاضای سرمایهای و افزایش سهم تقاضای مصرفی در بازار مسکن داشته باشد. در جزئیات این طرح عنوان شده است که اگر فرد ملکی را خریداری کند و در کمتر از یکسال آن را به فروش برساند، ۶۰ درصد از افزایش قیمت ملک را باید به عنوان مالیات به دولت پرداخت کند.
در بعضی زمانها بازار مسکن دچار رونق تورمی میشود، به نحوی که حجم معاملات افزایش پیدا میکند. در این برهه زمانی کوتاهمدت تعداد خرید و فروشهای مسکن افزایش قابل توجهی دارد که شامل معاملاتی است که کمتر از یک سال در آن یک ملک خرید و فروش میشود؛ این معاملات مکرر منجر به افزایش قیمت مسکن میشود. اجرای مالیات بر معاملات مسکن میتواند معاملات مکرر که منجر به افزایش قیمت میشود را کنترل کند.
از سوی دیگر دولت باید برنامه ریزی لازم برای تخصیص زمین به متقاضیان را انجام دهد. با توجه به آنکه اراضی لازم در اطراف تمامی شهرها وجود دارد باید این انحصار در حوزه زمین شکسته شود تا ما شاهد توسعه افقی شهرها در کشور باشیم.
اراضی کافی در تمامی شهرها وجود دارد بنابراین باید در این حوزه دولت ورود کرده و اقدامات لازم را در واگذاری زمین به مردم انجام دهد تا شاهد بهبود وضعیت بازار مسکن و همچنین انگیزه بیشتر سازندگان باشیم. توسعه افقی شهرها و ساخت مسکن به صورت ویلایی و از همه مهم تر شکستن انحصار زمین باعث تثبیت بازار مسکن در کشور می شود. دولت در حال حاضر نیاز به افزایش تولید مسکن دارد تا از این طریق قیمت تمام شده ساخت کمتر شود.