به گزارش کسب و کار نیوز، روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری در شورای سند توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم با اشاره به اینکه رویکرد معاونت علمی نسبت به حوزه فناوریهای خلاق و فرهنگی، رویکردی قرارگاهی و هماهنگکننده است، افزود: شاکله معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان به گونهای پایهریزی شده است که در سه حوزه علم و فناوری و اقتصاد دانشبنیان با رویکرد بسط نوآوری کمک میکند تا جریانهای جدید نوآوری در کشور شکل بگیرد.
وی با بیان اینکه نوآوریهای اجتماعی با هدف پر کردن شکافهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی ناشی از نوآوریهای فناورانه شکل گرفته است، ادامه داد: شکافهایی که نوآوریهای فناورانه در جامعه ایجاد کرد بسیار عمیق بود و این چالش که چگونه میتوان نوآوری و فناوری را با جامعه و مردم پیوند زد، زمینه را برای شکلگیری مفهوم نوآوریهای اجتماعی فراهم کرد. در نوآوریهای اجتماعی، بال نوآوری و خلاقیت پررنگتر از بال فناوری است و بر همین اساس، خلأها و شکافهای جامعه به کمک نوآوریهای اجتماعی با نقش آفرین کردن مردم در عرصه اقتصاد، پر میشود.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری عنوان کرد: معاونت علمی با نگرشی یکپارچه به نوآوری فراگیر و مردمی توجه دارد و حوزه نوآوریهای اجتماعی را طوری مورد توجه قرار میدهد که نقش مردم در عرصه فناوری و دانش پررنگ شود.
دهقانی با اشاره به این که شرکتهای خلاق و فناوریهای نرم و فرهنگی، زمینهساز پیوند اقتصاد دانشبنیان با متن جامعه میشود ادامه داد: شرکتهای دانشبنیان، شرکتهایی هستند که وجه فناوری در آنها عمیقتر، جدیتر و پررنگتر است و شرکتهای خلاق از عنصر خلاقیت و نوآوری نسبت به فناوری، بیشتر بهره میبرند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری، نقش ستاد توسعه فناوریهای نرم و صنایع خلاق را توسعه دادن جریان نوآوری اجتماعی با رویکرد قرارگاهی و هماهنگکنندگی دانست و افزود: هزینهها و فعالیتهای ستاد میبایست معطوف به جریان هماهنگکنندگی و زمینهسازی باشد و کار اجرایی و تولیگری بر عهده سایر دستگاهها است. شکل کار ستاد باید هماهنگکنندگی باشد و در راستای توسعه صنایع خلاق و نوآوریهای اجتماعی، باید تمامی ظرفیتهای استفاده نشده و ظرفیتهایی که در مسیر درستی قرارنگرفتهاند در خدمت توسعه این حوزه قرار بگیرند.
دهقانی با اشاره به اهمیت بالای مالکیت فکری و ارزشگذاری داراییهای نامشهود، عنوان کرد: اقتصاد دانشبنیان شکل نمیگیرد مگر اینکه مفاهیم مالکیت فکری و ارزشگذاری داراییهای نامشهود نهادینه شود. اساس و پایه اقتصاد دانشبنیان، مبتنی بر داراییهای نامشهود و مالکیت فکری است و این اقتصاد بدون این مفاهیم، جایگاه و معنای واقعی خود را پیدا نمیکند.
وی با بیان اینکه نیازمند یک سازوکار ویژه و جدید برای ارزیابی داراییها در یک اقتصاد مبتنی بر نوآوری و خلاقیت نیروی انسانی دانش آموخته و متخصص هستیم ادامه داد: در برخی از نمونههای موفق شرکتهای فناور دنیا، سهم داراییهای نامشهود از ۱۰۰درصد هم فراتر میرود به طوریکه این شرکتها حتی بدهیهایشان را از محل داراییهای نامشهود پرداخت میکنند.
ضرورت کسب سهم یک درصدی ایران از اقتصاد خلاق
در بخش دیگری از این نشست، مسعود حسنلو، دبیر ستاد توسعه فناوریهای نرم و صنایع خلاق با اشاره به نقش هماهنگکنندگی و پیونددهندگی این ستاد میان عناصر و بازیگران اصلی زیستبوم صنایع خلاق و فناوریهای نرم، عنوان کرد: اقتصاد صنایع خلاق در دنیا، بخش مهم و عمدهای از اقتصاد کشورهای توسعه یافته را به خود اختصاص داده و گردش مالی بیش از دو هزار میلیارد دلار سهم این اقتصاد در دنیا است.
حسنلو با تاکید بر ضرورت کسب سهم یک درصدی ایران از این اقتصاد، عنوان کرد: وقتی از ضرورت حضور ایران در صنعت خلاق میگوییم و تلاش میکنیم سهمی از ظرفیتهای این اقتصاد داشته باشیم، با توجه به سهم یک درصدی ایران از جمعیت دنیا، ظرفیتهای بالقوه موجود در ایران و ظرفیت نیروی انسانی خارقالعاده، منطقی است که سهمی حداقل یک درصد – معادل ۲۰ میلیارد دلار – به ایران اختصاص یابد.
وی با اشاره به قانون جهش تولید دانشبنیان، سند ملی توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم و آییننامه اجرایی توسعه زیستبوم خلاق به عنوان پشتوانههای قانونی و اجرایی توسعه صنایع خلاق در کشور عنوان کرد: دو بازوی شرکتهای خلاق و خانههای خلاق و نوآوری، به توسعه اقتصاد صنایع خلاق کشور کمک میکنند به طوری که اکنون بیش از هزار و ۸۰۰ شرکت خلاق و ۱۰۴ خانه خلاق و نوآوری در زیستبوم صنایع خلاق کشور فعالیت دارند.
حسنلو، هدف از برگزاری نشستهای ستاد راهبردی سند توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم را تحقق تکلیف قانونی محول شده سند برای اجرایی سازی راهبردهای مطرح شده دانست و گفت: ذیل این سند، ۱۰ راهبرد اساسی تعریف شده است که ذیل این راهبردها، ۶۰ اقدام عملی طراحی شده است که با اصلاح، تدوین و تصویب این اقدامها به کمک اعضای شورا و نقش آفرینی نهادها و بخشهای مرتبط اهداف سند ملی توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم به سوی اجرا و عملیاتی شدن پیش میرود. در این میان، ستاد نقش یک قرارگاه چابک و هم افزا را ایجاد میکند و با نقش آفرین کردن بخش خصوصی، نخبگان و دستگاههای متولی و اجرائی در قالب یک ستاد، زمینه را برای توسعه صنایع خلاق و فناوریهای نرم و فرهنگی فراهم خواهد کرد.
حسنلو از آغاز به کار فرآیند اجرایی «جایزه ملی نوآوری اجتماعی» به عنوان یکی از برنامه های مشخص شده در سند ملی توسعه فناوری های فرهنگی و نرم در تعامل با زیست بوم نوآوری اجتماعی و همه دستگاه های مرتبط خبر داد.