شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، محمد باغستانی درباره همکاری بانکها با سامانه ستاره برای وثیقه قرار دادن سهام و پرداخت تسهیلات با این وثیقه اظهار داشت: در حال حاضر بسیاری از بانکها در حال مذاکره برای استفاده از این سامانه هستند و برخی از بانکها هم از این توثیق استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه حتی بانکهای خصوصی هم برای به کارگیری سامانه ستاره و استفاده از این امکان در حال مذاکره هستند، گفت: برخی از بانکها در حال پیاده سازی این سرویس در سامانههای خود هستند. اما اینکه از لحاظ کسب و کار این امکان چقدر ارزنده و جذاب است و بانکها با چه مدلی این سرویس و خدمات را پیاده سازی کنند، به سیاستهای خود آن بانک مربوطه برمیگردد.
مدیر عامل شرکت سپردهگذاری مرکزی ادامه داد: در حال حاضر جمعیت قابل توجهی از مشتریان حقیقی و حقوقی البته به ویژه حقوقیها خواستار استفاده از این سرویس هستند و این میتواند ابزار خوبی برای بانکها محسوب شود.
باغستانی در پاسخ به این سوال که برای وثیقه گذاشتن سهام، ارزش این سهام باید چقدر باشد و کف ارزشی چقدر در نظر گرفته شده، تاکید کرد: برای ارزش سهام در سامانه توثیق کفی در نظر گرفته نشده و حداقل ارزش با توجه به استراتژی بانکها تعیین میشود که بر اساس آن برای رقم مشخصی از تسهیلات چه میزان سهام برای وثیقه در نظر بگیرد و قاعدتا رقم برای هر ۳۰ بانک متفاوت از یکدیگرخواهد بود و هر بانک برای هر وامی، عددی خاصی از ارزش سهام در نظر میگیرد و افراد میتوانند از سهام خود برای دریافت وام خرد اقدام کنند.
مدیر عامل شرکت سپردهگذاری مرکزی همچنین درباره امکان استفاده از توثیق سهام عدالت هرچند که ارزش آن عدد قابل توجهی نیست، گفت: سهام عدالت به عنوان توثیق استفاده میشود و در حال حاضر افراد با توثیق سهام عدالت از بانکها وام میگیرند. دو بانک ملی و تجارت با توثیق سهام عدالت تسهیلات ارائه میدهند که البته از منظر سیاستهای اقتصادی که وزارت اقتصاد تکلیف میکند، وامهای تکلیفی با توثیق سهام عدالت به دارندگان این سهام از سوی این دو بانک داده میشود.
شرایط اجرای تسهیلات دهی با سهام عدالت
یوسف کاووسی، کارشناس اقتصادی
اخیرا برای سهولت دریافت وام های خرد وثیقه قرار دادن سهام عدالت از سوی مسوولان در دستور کار قرار گرفته است. هرچند این وثیقه به تنهایی قابل قبول نیست و لازم است یک ضامن نیز برای دریافت وام به بانک مورد نظر معرفی شود. چراکه اگر بانکها تنها به دریافت سهام عدالت به عنوان وثیقه بسنده کنند مبلغ وام پرداختی به متقاضیان بسیار ناچیز خواهد شد.
برای یک خانواده چهار نفره اگر مبلغ سهام عدالت را در نظر بگیریم مبلغی در حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان در بهترین حالت خواهد شد. اگر این مبلغ به عنوان وثیقه در بانک قرار داده شود مبلغ وام دریافتی بسیار کم خواهد شد. از سوی دیگر با توجه به اظهار نظر اخیر رئیس کل بانک مرکزی برای وام های خرد بانکها یک ضامن را ضروری اعلام خواهند کرد. یعنی علاوه بر دریافت سهام عدالت به عنوان وثیقه معرفی یک ضامن دولتی نیز ضرورت دارد.
به نظر می رسد دریافت سهام عدالت به عنوان وثیقه بیشتر یک شعار تبلیغاتی باشد. چراکه با این وثیقه مبلغ تسهیلات بسیار کم خواهد شد و رقم قابل توجهی نخواهد بود. در مجموع مبلغ سهام عدالت برای هر خانواده زیاد نیست و این اقدام به عنوان ابزار و تبلیغات برای وام های کوچک مطرح شده است.
معرفی یک ضامن از آنجایی برای بانکها مهم است که اگر متقاضی دریافت وام نتواند اقساط را به موقع پرداخت کند، وثیقه سهام عدالت پاسخگوی اقساط نبوده و برداشت از حساب ضامن انجام می شود. در صورت عدم پرداخت اقساط تکلیف بانکهایی که این سهام را به عنوان وثیقه پذیرفتهاند چه خواهد شد، ضرورت معرفی یک ضامن را بیش از پیش آشکار می کند. به هر ترتیب تسهیل و آسان سازی دریافت وام خرد در دستور کار مسوولان قرار داده شده ولی در فرآیند اجرایی آن معرفی یک ضامن دولتی همانطور که رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد، اعمال می شود.