به گزارش کسب و کار نیوز، در این نشست خبری که با حضور جمعی از رسانه ها و خبرگزاری ها در محل اتاق اصناف انجام گرفت رئیس و عضو هیئت رئیسه اتاق اصناف تهران ضمن تبیین برنامهها و اهداف پیش بینی شده برای هفنه اصناف، گزارشی از وضعیت اصناف و چالش های پیش روی ایشان را ارائه کردند. علی توسطی، رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره به نظر مثبت وزیر اقتصاد در خصوص تمدید مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی اصناف از عدم ابلاغ دستورالعمل اجرایی ذیریط انتقاد کرد و افزود: در ارتباط با بحث مالیات ما اعتقاد داریم مالیات حقوق حاکمیتی است و باید پرداخت شود اما بحث اصلی بر عادلانه بودن آن است.
رئیس همایش بزرگداشت روز ملی اصناف با تاکید بر اینکه واحدهای صنفی هیچگاه روی اصل پرداخت مالیات بحثی نداشتهاند، اظهار داشت: با توجه به تغییراتی که در ارتباط با سامانه های مالیاتی به وجود آمده در ۱۰۰ سال تاریخ مالیات ستانی در ایران ظرف دو سال گذشته با پدیدههای مدرنیته و سامانه ها مواجه شدهایم که این سامانه ها الگوریتمی بر مبنای یک سری ضرایب مالیاتی، مالیات ها را تغییر میدهند بدون اینکه هیچ هماهنگی با مدیریت بخش ارشد اصناف داشته باشند و این موضوع یک سری نارضایتی ها را به وجود آورده است.
وی بیان داشت: امروز آخرین روز تحویل اظهارنامه های مالیاتی است و در حالی که درخواست های متعددی برای تمدید مهلت تحویل اظهارنامه داشته ایم و با وجود اینکه وزیر امور اقتصاد و دارایی در جلسات اخیر پذیرفتند که مهلت تحویل اظهارنامه ۱۰ روز تمدید شود اما تا این لحظه؛ دستورالعملی در این رابطه به ما ابلاغ نشده است.
توسطی در خصوص عدم شفافیت در حوزه مالیات ستانی بیان داشت: یک فرد صنفی نمیداند به چه دلیل مالیاتش چند برابر شده است و مثلا از ۴۰ میلیون به ۱۵۰ میلیون تومان رسیده است. توقع ما از سازمان مالیاتی شفاف سازی است که صنوف مختلف بدانند بر چه مبنا و ضریب مالیاتی، مالیات پرداخت میکنند.
رئیس اتاق اصناف تهران با بیان اینکه ضررب سود در نظر گرفته شده برای اتحادیههایی از قبیل کاغذ مقوا، ناشران و مواد غذایی ۷ درصد است، اظهار داشت: این در حالی است که ضریب مالیاتی آن را ۱۲ درصد بیان میکند و لذا ما نتوانستهایم در نظامی که مدعی مدرنیته و استفاده از سامانهها هستند، ضرایب سود ما کمتر از ضرایب مالیاتی است و لذا امیدواریم سازمان امور مالیاتی فراتر از استفاده از سامانهها از مشاوره کارشناسان صنفی و روسای اتحادیهها و اتاقهای اصناف استفاده کند که این ابهامات رفع شود
وی بیان داشت: جامعه صنفی به صورت یک هرم و مخلوط است، قاعده هرم ۳ میلیون و ۳۵۰ هزار صاحب پروانه کسب هستند بخش مدیریتی آنها ۷۶۰۰ اتحادیه است که کار نظارت را بر عهده دارند، لذا هر تصمیمی که در حوزه مصالح و منافع صنفی صورت بگیرد باید از ما مشورت گرفته شود ولی این اتفاق نمیافتد و در بحث مالیاتی هم از ما مشورت گرفته نمیشود.
توسطی افزود: ما بیشترین ارتباط را با فضای صنفی داریم ولی در مسائل مربوط به آن از ما مشورت گرفته نمیشود.
وی با اشاره به فعالیت واحدهای صنفی بدون پروانه کسب اظهار داشت: شاید چند صد هزار واحد صنفی از مناطق صفر مرزی تا بازار تهران باشند که به دلایلی نتوانستهاند پروانه کسب بگیرند لذا بنای ما وجود ۳ میلیون و ۳۵۰ هزار واحد صنفی پروانهدار است.
رئیس اتاق اصناف تهران ادامه داد: بعضی از صنوف به علت ذائقه و سلیقه مردم رو به گسترش هستند مانند کافیشاپها اما برخی از صنوف رو به ریزش هستند مانند اتحادیه املاک از ۱۱ هزار و ۵۰۰ عضو در سال ۱۴۰۱ دو هزار پروانه کسب آن ابطال شده است و در واقع اشباع بوجود آمده در این حوزه موجب این مسئله شده است.
وی درخصوص حضور بیش از اندازه مهاجرین به عنوان شاگرد در مغازهها اظهار داشت: این موضوع یک واقعیت است اما مهاجرین از کشورهای همسایه میتوانند در حوزه تولید سرمایهگذاری کنند و از این موضوع نیز استقبال نیز میکنیم و ورود این افراد به صورت قانونی از مجوز کار به حوزه تولید مانعی ندارد ولی به اتباع بیگانه در شبکه توزیع پروانه کسب نمیدهیم. متاسفانه در یک سال اخیر حضور مهاجرین از یکی از کشورها یک مقدار فضا را در این حوزه سخت کرده است و جلساتی هم در فرمانداری برای این موضوع در رابطه با رفع مشکلات مربوط مهاجرپذیری غیرقانونی برگزار شده است.
توسطی درباره رعایت حجاب در واحدهای صنفی بیان داشت: بحث حجاب و عفاف بحثی است که بسیار پردامنه است ما به هیچ وجه موافق نیستیم کسانی که در واحدهای صنفی فروشنده هستند به حجاب بی تفاوت باشند و در این زمینه با اتحادیههای مرتبط و مختلف جلسه برگزار کرده ایم که باید شیوهنامههای مربوط در این زمینه رعایت شود. در این زمینه با همکاران و پرسنل خودمان مشکل نداریم ولی این مشکل ممکن است در خصوص مراجعهکنندگان به واحدهای صنفی مشاهده شود. لذا این موضوع، موضوع جامعهشناسی است که باید آسیبشناسی شود.
وی اعلام کرد: بیش از ۲۵۰ میلیون مورد مواجهه مردم با واحدهای صنفی سراسر کشور به صورت روزانه است که شکایتی کمتر از یک درصد را ایجاد میکند. توسطی با بیان اینکه شغل اصناف به گونهای است که بدون بازنشستگی دو شیفته کار میکنند، تصریح کرد: بر اساس آمار به طور میانگین هر فرد روزی سه بار به واحدهای صنفی مراجعه میکند.
وی با بیان اینکه سه برابر مراجعه با ۸۵ میلیون جمعیت کشور رقم چشمگیری می شود، خاطرنشان کرد: بیش از ۲۵۰ میلیون مورد مواجهه مردم با واحدهای صنفی سراسر کشور به صورت روزانه است که شکایتی کمتر از یک درصد را ایجاد میکند. این در حالی است که اصناف تنها لایهای از جامعه هستند که بدون حکم قضایی و تنها با رضایت مردم میتوانند وارد منازل مردم شوند و در برخی موارد وسایلی گران قیمت را برای تعمیر یا موارد دیگر از منزل خارج میکنند و باز میگردانند.
توسطی با اشاره به شعار امسال روز اصناف، با عنوان اصناف مردمیترین نهاد در اقتصاد ملی، اظهار داشت: مقام معظم رهبری در ۱۲ سال گذشته بر مسائل اقتصادی به ویژه بهبود شرایط اقتصادی و کسب و کار، تولید، و مهار تورم تمرکز داشتند اما دقت لازم بر این موضوعات انجام نشده است.
وی افزود: ۶۰۰ هزار واحد تولید صنفی و سه میلیون و ۴۰۰ هزار واحد صنفی شناسنامهدار در کشور وجود دارد که ۱۰ درصد نیز شامل گروههایی میشوند که تاکنون ساماندهی نشدهاند و همچنین ۶۰۰ هزار واحد صنفی کوچک که برای تجهیز صنایع بزرگ نقش تاثیرگذاری دارند.
وی در خصوص بزرگداشت روز ملی و هفته اصناف در سال ۱۴۰۲ اظهار داشت: روز اول هفته اصناف با نام اصناف روزی حلال و تعظیم شعائر اسلامی، روز دوم با عنوان اصناف پشتیبانی از انقلاب، دفاع مقدس و آرمانهای امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری، روز سوم نیز با عنوان اصناف، افسران جنگ اقتصادی و پرچمداران تحقق مهار تورم و رشد تولید نامگذاری شده است. توسطی بیان داشت: روز چهارم هفته اصناف با عنوان اصناف، اشتغالزایی، تولید ثروت و زنجیره ارزش، روز پنجم با عنوان اصناف، میراث معنوی و احیای فرهنگ عمومی و روز ششم با عنوان اصناف، شبکه جامع تامین و توزیع کلان و نوین سازی کسب و کار و همچنین روز هفتم با عنوان اصناف، برای مردم، سیمای عمومی و جان شهر نامگذاری شده است.
سه میلیون و ۴۰۰ هزار واحد صنفی شناسنامهدار داریم
کسب و کار نیوز- نشست خبري آئين بزرگداشت روز و هفته اصناف با حضور علي توسطي، رئيس اتاق اصناف تهران و رئيس برگزاري همايش و محمدرضا فرجي، عضو هيئت رئيسه اتاق و دبير کل همايش چهار شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۲ در محل اين اتاق برگزار شد.